×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Elhunyt Prince (1958-2016) 

Megjelent: 2016. április 22. péntek 00:31:26
Szerző: szimpatic
    Aktuális 

57 éves korában elhunyt Prince, amerikai énekes, producer, dalszövegíró. Először csak egy hír jött, hogy egy holttestet találtak Prince minnesotai ingatlanján, a TMZ.com írta meg, hogy az énekes halt meg. Nem sokkal később az énekes sajtósa az AP hírügynökségnek megerősítette Prince halálát. A rendőrség a halál körülményeit még nyomozza. A Chanhassenben lévő Paisley Park nevű stúdiókomplexumhoz csütörtök reggel hívták a mentőket. A CNN azt írja, az orvosok egy liftben találtak rá a stúdió épületében, de már nem tudták újraéleszteni. Az énekes hetek óta súlyosan influenzás volt, emiatt korábban kórházba is került...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Prince Rogers Nelson Minneapolis-ban született 1958. június 07-én, Chanhassen-ben hunyt el, 2016. április 21-én. Nagy hatású amerikai zenész, énekes és dalszövegíró volt, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének. 1993-tól 2000-ig egy kimondhatatlan szimbólumot használt neveként, így próbált függetlenedni a Warner Brothers nevű lemezkiadócégtől, amely levédette a Prince nevet és nem biztosított neki teljes művészi szabadságot. A kimondhatatlan szimbólum rövidítése: T.A.F.K.A.P. Jelentése: The Artist Formerly Known As Prince.

Többféle zenei stílusban alkotó, stílusötvöző, új hangzásokat létrehozó kísérleteiről ismert művész. Pályafutása elején, többek között James Brown, Jimi Hendrix, Earth Wind & Fire, The Beatles, The Rolling Stones és a Led Zeppelin voltak rá hatással. Első két albumát a R'n'B és a pop hangzás jellemezte. E lemezek felvételekor gyakorlatilag minden hangszeren ő játszott. 1980-as Dirty Mind albumától számítják az ún. Minneapolis sound korszakát, mely sajátos keveréke a funky, rock, pop, szinti-pop és new wave hangzásnak. Munkásságában fentiek mellett a soul, blues, pszichedelikus, jazz, hip-hop is megjelennek. Prince-re jellemző a zenei stílusokkal folytatott kísérletezés, extravagáns és nagyvonalú színpadi megjelenés, és - főleg a '80-as években - gyakran szókimondó, szexuális témájú szövegek felbukkanása.

Az 1980-as Dirty Mind-on a Head az orális szexről, és a Sister egy vérfertőző kapcsolatról gyorsan megalapozta Prince szexközpontú imidzsét, egyszersmind a rádiók alig találtak lejátszató szövegű dalokat. A Purple Rain albumon szereplő Darling Nikki szövegének nagy szerepe volt az USA-ban a Parental Advisory: Explicit Lyrics matricák kötelező bevezetésében. Miután Al Gore felesége belehallgatott a 12 éves lányának vásárolt albumba, kezdeményezte a zeneipari szigorítást.

Az ebben az időben született alkotásaival, a Purple Rain és a Sign 'o' the Times című albumokkal vált világszerte ismert sztárrá. Az 1990-es években rap elemekkel bővítette zenéjét, majd két jazz ihletésű lemezt (2001 The Rainbow Children, 2003 N.E.W.S.) jelentetett meg. Ezt követően két lemeze (Musicology; 3121) ismét poposabb, mainstream zenei stílusban készült. Azóta is folyamatosan, gyakorlatilag évente adja ki új lemezeit, aktívan koncertezik saját formációival.

1984-ben készített Purple Rain című koncertfilmjének betétdalaiért Oscar-díjat kapott. Under the Cherry Moon című második filmje bemutatásakor megbukott, később viszont kultuszfilm lett. Harmadik filmje, a Graffiti Bridge mérsékelt sikert aratott.

Magyarországon a '80-'90-es években szélesebb körben csak Purple Rain című albumának dalai, azok közül is a címadó Purple Rain vált ismertté. A Petőfi Rádió Prince európai áttörését követően, 1987-ben Herskovits Iván szerkesztésében életműsorozatot sugárzott Prince alkotásaiból, amelyben olyan ritkaságok is elhangzottak, mint a hivatalos Prince diszkográfiákban nem szereplő Minneapolis Genius és a Chocolate Box albumok. 2011-ben járt először Magyarországon, amikor a Sziget Fesztiválon adott koncertet.

Update 160602: A rendőrség orvosszakértői vizsgálatokra hivatkozva hivatalosan is megerősítette, hogy Prince ópiát túladagolásában halt meg - állítja a BBC 2016. június 02-án. Az amerikai hatóságok korábban már közölték, hogy az énekesnél sok vényre kapható fájdalomcsillapító volt, mielőtt meghalt. Egy rendőrségi dokumentumból az is kiderült, hogy egy Dr. Michael Schulenberg nevű orvos április 20-án, egy nappal az énekes halála előtt írta fel neki a gyógyszert. A dokumentumból nem derült ki, hogy milyen fájdalomcsillapítót írt fel az orvos, az sem, hogy Prince ezt vette-e be a halála előtt.

Update 180328: Óriási mennyiségű drog volt Prince szervezetében! A boncolási jelentés alapján, a fentanil rendkívül nagy mennyiségben volt zenész szervezetében - írta a Associated Press. Prince vérében literenként 67,8 mikrogramm fentanil volt, pedig körülbelül 58 mikrogramm/liter is halálos lehet. A fentanil koncentrációja Prince májában 450 mikrogramm volt kilogrammonként, miközben a 69 mikrogramm fölötti koncentráció túladagolást, vagy halálos mérgezést jelenthet. A szakértők szerint ugyanakkor nincs halálos koncentráció, vagyis olyan adag, aminél a fentanil biztosan halált okoz bárkinél. Mert, ha egy páciens hosszú időn át szed receptre felírt opiátokat, a szervezete hozzászokik, és egy olyan adagnyi opiát, ami az egyik ember számára halálos lehet, egy másiknak segít a fájdalmat csillapítani.

A zenész szájon át, tabletta formájában adagolhatta túl magát, a jelentés szerint a gyomrában is találtak fentanilt. Prince házában egyébként több fentanil tartalmú tablettát találtak. A zenésznek nem volt receptje a szupererős fájdalomcsillapítóra, és a hatóságok azt is vizsgálták, hogyan juthatott hozzá a gyógyszerhez. A nyomozók két tucatot találtak abból a Watson 385 feliratú tablettából, amely a laboratóriumi elemzés szerint fentanilt, lidokaint és egy U-4770 nevű, a morfiumnál nyolcszor erősebb szintetikus szert tartalmazott.

Az énekes halálát megelőzően végzett vérvizsgálatok szerint Prince nem szedte hosszabb ideje a tisztázatlan forrásból származó veszélyes gyógyszert, a végzetes adagot a halála előtti 24 órán belül vette be. A zenész nem szándékosan végzett magával, halála előtt még egy terapeutát is felkeresett, hogy segítsen rajta. Prince halálának körülményeit vizsgáló megyei ügyész közleményben jelentette be, hogy átnézi a hatósági jelentéseket, azok alapján hoz döntést arról, hogy a közeljövőben vádat emelnek-e valaki ellen.

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Prince !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Nagyszünet - a Budapest Park önálló kis szigete (2018)
Van egy hely a Budapest Park zsibajos forgatagában - a béke és a nyugalom kis szigete, amit úgy hívnak, hogy Nagyszünet. A Park bal oldalán

Tovább...
Majdnem Híres Tehetségkutató @ 2018. június 15. - Ráckeve
Tehetségkutató versenyen választják ki a ráckevei Kis-Duna Vízi Fesztivál három fellépő zenekarát a nyár folyamán. A

Tovább...
HammerWorld Magazin - No. 304. - kapható a májusi lapszám (2018, info)
Már országszerte kapható a HammerWorld magazin májusi száma, melynek címlapján a nyolc év után új lemezzel jelentkező Dimmu

Tovább...
Fülesbagoly Tehetségkutató - Budapest (2018)
A fővárosban is megrendezik a Fülesbagoly Tehetségkutatót! A díjak között fesztiválokon és népszerű zenekarokkal közös

Tovább...
Gitármánia Tábor - Margaret Island, AWS koncert is lesz (2018)
Negyed évszázados lett Magyarország legnagyobb szakmai könnyűzenei találkozója, a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor.

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia