×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Schuster Lóránt - Kaptafa (2015, könyvkritika) 

Megjelent: 2015. december 02. szerda 18:00
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Megjelent Schuster Lóránt életrajzi könyve. Ritkák a jó (ön)életrajzi könyvek a hazai rockporondon. Ez egy jó darab. Nemrég jelent meg Szörényi Levente könyve, amit Stumpf András jegyez, azt etalonnak gondolom a témában, ahhoz közelít ez a könyv is. Rozsonits Tomi nagyon jó munkát végzett...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Szókimondó, semmi buziskodás, bár ismerve Lórit, szerintem - ha lehetne - ennél még "odab*szósabb" könyv is kijöhetett volna. Önmagához képest lehetne mondani, hogy még PC is, de azt hiszem, ezt a kifejezést egy lapon emlegetni Schuster Lórival botorság lenne.

Lehet emberünket szeretni, nem szeretni, de az elvitathatatlan, hogy lassan ötven éve konzekvens, megalkuvást nem tűrő rocker. Önazonos, nem bohóckodik a kereskedelmi tévékben, nem csinált hülyét magából. Ez önmagában is óriási érték. Lehet azon vitatkozni, hogy mennyire hatékony a hozzáállása, hogy nem mindig érdemes fejjel a falnak menni, de - mint az a könyvből is kiderül - a rock jó esetben nem egy piac-optimalizált termék, hanem egy ügy, egy életérzés, egy hitvallás. Életre, halálra. Emberek, rendszerek jönnek, mennek, de a "rock örök és elpusztíthatatlan".

Lóri túl van egy nagyon kemény betegségen, nem adta fel - sosem szokta -, túl is élte. Nem gyűjtött vagyont, tőkéje csak az elmúlt sok évtized, a P. Mobil életmű. Nem fogja vissza magát, őszintén vall mindenről. A bulvárkönyvek kritériumainak is megfelel, mégsem az. Van itt szex, drogok és rock and roll, minden, ami kell.

Kritikaként annyit mondhatnék, hogy a kötet végtelenül szubjektív, nagyon sok kijelentésével vitatkoznék, de egyrészt Lórival nem érdemes, másrészt meg ez az ő könyve, úgy látja, azt ír, amit akar. Ha valaki másként látja, írjon az is könyvet, aztán az olvasók majd összefésülik a maguk igazságát.

A könyv szemtelenül olcsó! 1500 forint 300 tömény oldalért, kemény borítósan, egyszerűen érthetetlen. Ezt a könyvet kétszer ennyiért is érdemes lenne megvenni. Igaz, a lapokat WC-papír minőségre nyomtatták, de ez is rock and roll. Kapható a Rockdiszkontban, a Rockmúzeumban, vagy Rozsonits Tominál is megrendelhető személyesen: kaptafa.schuster@gmail.com

Aki érintett a témában, szereti a P. Mobilt, vagy úgy általában a Magyar Rockzenét, annak ezt kötelező megvenni! Sőt, tovább megyek! Vennie kell több példányt és ajándékba osztogatni is. Itt a Karácsony, kerüljön minden rocker polcára egy példány.

Bálint Csaba (2015.12.02.)
rockmuzeum.ini.hurovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Médianysos - 7: Tony Iommi és T. J. Lammers - Iron Man (2018)
Hát nem is tudom, hogyan kezdjem? Meglehetősen ellentmondásosak az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban, ami nagy részében egy

Tovább...
Temesi Ferenc - Por I-II. (1986–1987, könyv)
Hogy a legabszurdabb, legfantasztikusabb történeteket az élet kreálja, arra bizonyíték Temesi Ferenc korszakalkotó regénye, a Por. A már formailag is

Tovább...
Prince - Sign O' The Times - legendás film a mozikban (2017, info)
Harminc évvel az eredeti bemutatója és másfél évvel az alkotó váratlanul korai halála után, visszatér a hazai mozikba

Tovább...
Médianysos - 6.: Mark Twain - Egy jenki Arthur király udvarában (1889)
Időutazásos fantasy. Nem, ez most nem a Terminátort a középkori keresztesek közé helyező, a

Tovább...
WWE Live show @ 2018. május 14. - Budapest Sportaréná
A Live Nation és a WWE örömmel tudatja a pankráció hazai kedvelőivel, hogy 2018. május 14-én visszatér akciódús WWE Live showjával Magyarországra, a

Tovább...
Koncertek 2018. január 19. és 2018. február 04. között:

Klipmánia