×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Yngwie J. Malmsteen - Magnum Opus (1995) 

Megjelent: 2015. szeptember 13. vasárnap 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A The Seventh Sign-t - illetve a '94 októberében kiadott I Can't Wait EP-t - követő Magnum Opus volt a nyolcadik teljes stúdió lemeze Yngwie J. Malmsteennek, egyben a második és utolsó együttműködése Michael Vescera énekessel. A két lemez között a kísérő csapat persze átalakult a szólisták mögött, egyedül a manapság az Iron Mask-ban hasonló lemezeket készítő Mats Olausson billentyűst marasztalták.

Mike Terrana helyére Shane Gaalaas érkezett - igaz '95-ben ő is távozott -, miközben Malmsteen már '94-végén átadta a basszusgitárt Barry Sparksnak, akivel Vescera manapság is dolgozik, 2015-ben ketten hozták össze a Riot On Mars bemutatkozó lemezét... De térjünk rá inkább a gitáros következő neoklasszikus metál csapására, a Magnum Opus-ra!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Magnum Opus Malmsteen egyik legprofibb lemeze... Nincs rajta semmi újdonság, de a korszak két nagyobb irányát - a neoklasszikus metált barokkosan-epikusan megközelítő meneteléseket, meg a Hendrix-felé is nyitó, hard rockos, dögös pop-rock slágereket - is első osztályúan kapjuk rajta... A lemezen hallható dalok kíséretei némileg érdektelenebbek és egyhangúbbak, mint amit a gitáros alatt megszokhattunk, a billentyűs hangszerek is teljesen a háttérbe szorultak, de a gitárosnak a sima kíséretei is rendkívül érdekesek tudnak lenni, a szólói pedig végig káprázatosak... Ráadásul így, hogy üresebbek a hátterek, Vescera énekhangjának is többet szárnyalhat... Jönnek is a karcos és magasra szárnyaló áriák rendesen, az ember fülébe jó pár melódia be is költözhet, ahogy a tekerések közben a nagyobb ívú klasszikus részek is megmaradhatnak a hallgatókban...

Így aztán a Magnum Opus szerintem Malmsteen egyik legprofibb lemeze... A visszhangzó akusztikus merengéssel kezdődő Vengeance karcos kaszabolásához nagyvonalú skálázás párosul, amire aztán a lemez egyik legizgalmasabb gitárszólója is ráépülhet, a maga barokkos részével és gyors shreddeléseivel... A No Love Lost gyorsan meghozza a másik oldalt, kellően szellemesen meg is kapjuk a Rainbow-ízű pop-rock slágert, amiben a lendületes menetelést és a fülben ragadó kórusok hátán szárnyaló refrént cserélgetik nekünk! Mindeközben, a szólóban Hendrix hatásai kavarognak Blackmore-éval... Hát persze, hogy slágernek tűnik a végeredmény...

A lassabb és súlyosabb Tomorrow's Gone visszafogott misztikusságára a szóló gyors szárnyalása a kellően kimódolt válasz... A The Only One a Michael Vescera-korszak legnagyobb aoros slágere, persze a refrén nagyvonalú kórusa ismerős, de a dal melódiájának szellemessége így is üdítő volt abban a korban, sajnos azóta sem tudott ilyen örömódát írni Malmsteen! A klasszikus-akusztikus gitárral nyitó I'd Die Without You a lemez legfontosabb költői balladája, ami kellemesen archaikus énekdallamból, áriából, meg szólókból és hangszerelésekből áll, míg végül a zongora hátán be nem kapcsolja az erősítőjét a gitáros, hogy egy jó füstölgőset tekerjen rajta!

A saját magával hadakozó Overture 1622 lágy szóló-tengere sajnos három percig sem tart, pedig főhősünk alaposan meg is pörgeti a közepét... Mindez a Voodoo nyitányában is folytatódik, hogy aztán nagyvonalúbb hard rockos dalként folytatódjon, amiben az énekes részek zenei-üresjáratait szabdalja meg barokkot füstölgő témáival! A dalban Malmsteen sokszor átengedi a kezdeményező szerepet Vescerának, aki csúcs formában képes érzelmeket áriázni, így maga a dal is kellemesen árasztja a komolyzene édeskés szagát árasztó rockot!

A Cross the Line a lemez dögös slágere, füstölgő férfihormonok jellemzik, amihez Vescera a legszebb glam-metal korszakot hozza elénk, miközben Malmsteen lazán elénk hozza a műfaj kötelező szabványait, meg persze némi finomkodás után, kifinomult Hendrix-ízű tekeréshalmazt is kapunk, teljes elszállásban! A Time Will Tell szitáros nyitánya keleties és misztikus hangulatot ígér, amiből persze a monumentális betétek sem hiányoznak... Írt sok hasonlót Malmsteen, de ez az átlagnál nagyvonalúbban kezeli a sablonokat, amitől szívesen hallgatja a végeredményt az ember!

Eddig talán a lendület hiányzott a lemezből, de a Fire in the Sky ezt is meghozza a maga speed-metálos sebességével, amihez kellemesen és természetesen elnyújtott - de nem túl egyedi - skálát énekel Vescera... Mindenesetre jó ízű ez a dal is, ahogy az instrumentális Amberdawn is szellemesen kezeli a lágyabb barokkos epika kérdését... Akinek ennyi nem elég, az a Japán kiadás bónuszaként meghallgathatja még Antonio Vivaldi Cantabile Op.10 No.3 RV428 "Il Cardellino című művét gitárra és - kissé műanyagnak tűnő - hegedűkre átírva, hogy a komolyzene direkt formában se maradjon ki a lemezből!

A Magnum Opus ízes és laza lemeze a gitárosnak, így kár belőle kimaradni! Ráadásul a gitáros nagyobb teret ad rajta Michael Vescera énekesnek is, aki nagyszerű áriákat varázsol elénk, amik persze ismerősek, de ettől még kiválóan működnek! Nagy kár, hogy ezek után az énekes még sem maradt a csapatban... Malmsteen következő stúdió lemeze '96 októberére állt össze Inspiration címmel, ami valójában csak egy feldolgozás lemez... Amúgy meg leginkább egy meghívásos meghallgatásnak tűnik, amin a gitáros három korábbi énekese, Jeff Scott Soto, Joe Lynn Turner és Mark Boals énekelhetett három-három-négy ismert slágert... A kiválasztó-shownak Mark Boals lett a nyertese, aki végül a '99-es Alchemy-re tért vissza. (Ami a Facing the Animal-t követte, amit a gitáros Mats Levénnel közösen rakott össze '97-ben).


Track lista:

01. Vengeance - 4:49
02. No Love Lost - 3:07
03. Tomorrow's Gone - 5:20
04. The Only One - 4:01
05. I'd Die Without You - 5:49
06. Overture 1622 (instrumentális) - 2:41
07. Voodoo - 6:19
08. Cross the Line - 3:32
09. Time Will Tell - 5:09
10. Fire in the Sky - 4:57
11. Amberdawn (instrumentális) - 4:25

Közreműködő zenészek:

Yngwie J. Malmsteen (Steeler 1983, Alcatrazz 1983) – gitár, vokál, basszusgitár, szitár, társ-producer
Michael Vescera (1993-1995, Loudness 1989–1991, Riot On Mars, Michael Vescera Project) - ének
Mats Olausson (1989-2001, Iron Mask) - billentyűs hangszerek, Hammond orgona
Shane Gaalaas (1994–1995, Cosmosquad, John West, Sign of 4, Mogg / Way, stb.) - dob
Barry Sparks (1994-1995, Riot On Mars, John West, Cosmosquad, stb.) – basszusgitár

Chris Tsangarides - társ-producer, hangmérnök, keverés

Lemezei:

1984 - Rising Force
1985 - Marching Out
1986 - Trilogy
1988 - Odyssey
1990 - Eclipse
1992 - Fire & Ice
1994 - The Seventh Sign
1995 - Magnum Opus
1996 - Inspiration (feldolgozás album)
1997 - Facing the Animal
1999 - Alchemy
2000 - War to End All Wars
2002 - Attack!!
2005 - Unleash the Fury
2008 - Perpetual Flame
2009 - Angels Of Love (-2-)
2010 - Relentless (-2-)
2012 - Spellbound (-2-)

1985 - Rising Force Live '85 - Video, VHS
1988 - Heaven Tonight - EP
1989 - Live In Leningrad: Trial by Fire - Video, VHS, Live Album
1991 - The Yngwie Malmsteen Collection - válogatás
1992 - Yngwie Malmsteen Collection - Video, VHS
1993 - Leo Fender Benefit Live - Video, VHS
1994 - Live At Budokan - Video, VHS
1994 - I Can't Wait - EP
1994 - Power and Glory - EP
1998 - Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra in E flat minor Opus1
1998 - Yngwie Malmsteen LIVE!! - Video, VHS, Live album
2000 - Yngwie Malmsteen LIVE!! - DVD
2000 - Best of Yngwie Malmsteen: 1990-1999 - válogatás, 2000
2000 - Yngwie Malmsteen Video Clips - Video, VHS,
2001 - Anthology: 1994-1999 - válogatás
2001 - Yngwie Malmsteen Archives - Boxed set
2002 - Concerto Suite Live with Japan Philharmonic - DVD
2002 - The Genesis - rare válogatás, korai kiadatlan dalokból
2004 - Instrumental Best Album - válogatás
2004 - G3 - Live In Denver - DVD
2004 - G3 Live: Rockin' In The Free World (-2-) - Split album
2005 - Concerto Suite for Guitar and Orchestra - DVD
2005 - The Millennium Collection: The Best of Yngwie Malmsteen - válogatás
2006 - Far Beyond the Sun - DVD
2009 - Live Animal - Video
2009 - Live in Korea - Video
2009 - High Impact - válogatás
2010 - Raw Live - Video
2014 - Spellbound Live in Tampa - Live album

Kiadó:
Music for Nations
Honlap:
yngwiemalmsteen.com
facebook.com/pages/Official-Yngwie-Malmsteen
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Subsignal - La Muerta (2018)
A Subsignal a Sieges Even romjain indult 2007-ben, a németországi München-ben. Azóta jó pár albumot kiadtak, legutóbbit 2015-ben The Beacons of Somewhere Sometime címmel, amiről

Tovább...
Skindred - Big Tings (2018)
A Wales-i Newport-ban, 1998–ban alakult Skindred mindig fel van pörögve! A regga-punk-metálos formáció utoljára 2015-ben adott ki albumot Volume címmel, de most itt van a hetedik

Tovább...
Koncertek 2018. július 18. és 2018. augusztus 03. között: