×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Iron Maiden - The Book of Souls (2015) 

Megjelent: 2015. szeptember 01. kedd 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A '75-ben indult Iron Maiden a 2010-es The Final Frontier kiadása óta nem rögzített új dalokat, de 2014-ben Kevin Shirley producer segítségével újra beindította az alkotói folyamatot... Az öt évnyi stúdió-csend most megtörik, a végeredmény a 92 perc hosszú The Book of Souls, a csapat tizenhatodik sorlemeze, amivel egyszerre ünneplik meg Bruce Dickinson csodálatos gyógyulását, meg a zenekaruk elmúlt - kereken - 40 évét!



Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!





Meglátásom szerint, a The Book of Souls azért lett dupla, mert kvázi egyszerre lett a következő Iron Maiden album és Bruce Dickinson szólóanyag... Hasonló történt a '90-ben megjelent No Prayer for the Dying esetében is, csak ott törekedtek közben az egységesség látszatára, át is csúsztak vele a hard rockos irányba, de itt ez az egységesség kevésbé volt szempont... Az persze továbbra is kérdésese, hogy mindehhez miért kell három gitáros a bandába, de nyilván ez az esetükben inkább emberi és baráti kérdés, mintsem zenei és üzleti, ami mindenképpen becsülendő gondolkodásmód! Egy ilyen legendás heavy metal banda esetében ugyanis az emberi kapcsolatok, mondhatni bajtársias hangulat elsődleges szempont kell, hogy legyen! Náluk pedig ez is jelen van! Talán ezért is lett ilyen hosszú ez az album, elkerülve Dickinson újbóli önállósodását!

Vannak tehát a Dickinson szerzemények, kezdésnek és zárásnak egy-egy teljesen saját dallal, közben pedig lemezenként egy-egy Adrian Smith gitárossal megosztva... Mindjárt a nyitó If Eternity Should Fail az első Dickinson szerzemény, ami a hosszadalmas digitális és ködös felvezetője után, simán elmehetne a No Prayer for the Dying-on is, a maga energikus, de hard rockosan levegős zenéjével... A közepére ugyan beollóztak - átvezetővel nem foglalkozva - némi iker-témás, instrumentális és monumentális heavysebb részt, de alapvetően Dickinson egyszerűbb skálázásának áriája adja meg a dal központját! Ezt a dickinsoni hard rockos vonalat viszi tovább az énekes és Adrian Smith közös szerzeménye is, a lendületes Speed Of Light, amit a lemez elsődleges slágerének szántak, már a rövidebb hossza miatt is! Egyértelmű Deep Purple-hatású dalról van szó, ahol szálldoshatnak a gitárok és az ének, miközben töredezhetnek a ritmusok...

Innentől, hosszabb időre Steve Harris veszi át a hatalmat... Az epikusan felvezetett The Great Unknown-t a basszusgitáros közösen jegyzi Adrian Smith gitárossal, ami egyben azt is jelenti, hogy a dal egyfajta átvezetőt jelent a dickinsoni hard rock és a klasszikus Maiden-ízű heavy metal között, de mindettől a kettősségtől nem is tűnik olyan izgalmasnak... A lendület és epikus metál jelleg is megvan, de túl sok a refrén ismételgetése, amire tipikus szóló-halmaz és klisés basszus-témára lassítás a válasz! Aztán jön a The Red And The Black, ami olyan dühös basszusszólóval indul, mintha Harris megunta volna a szarakodást... Maga a dal tipikus Harris menetelésekből és nagyívű áriák erőlködéséből áll össze, amit a gitárosok váltott szóló-betétek dallamosságával próbálnak tompítani... Persze mindez egy közönségénekeltetős oóóó-zásba és elnyújtott himnusz áriába is átmegy, amire ismerős lüktetésű heavy-szólók adják meg a választ, de a 13 perces dalhossz így is soknak tűnik, túl sok az önismétlés...

Az egykor volt komplex tempóváltásokat idézi a When The River Runs Deep, amiben Smith és Harris gyorsabb és lassabb ötletei kavarognak, a kelleténél talán ismerősebben, de legalább érdekes tud lenni mindettől az erőltetett és folyamatos váltástól a végeredmény... Az első lemezt a címadó The Book Of Souls zárja, ami Gers és Harris közös szerzeménye. A tíz percben megfér a majd egy percnyi akusztikus felvezető, aminek nincs túl sok köze a folytatáshoz... Maga a dal, zeneileg hol misztikusan kavarog, hol monumentálisan súlyos, miközben progresszívan fel is építkezik a hatalmas és mágikus Dickinson áriákra és a végső csatát jelentő lendületesebb és súlyosabb heavy metalra! Ez a dal az Iron Maiden klasszikusává fog válni, mert izgalmasan adagolják benne a csapat nagyvonalú epikus metáljának minden fontosabb elemét!

A második lemez a lendületes Death Or Glory című Smith-Dickinson dallal kezdődik, ami tulajdonképpen a Speed Of Light tökéletes párja lehetne... Aztán jön a stílusos és sodró Shadows Of The Valley, amiben Gers és Harris összerakott egy tipikus Iron Maiden húrtépést, amiben akár mind a három gitáros találhat magának részmunkát... A Tears Of A Clown olyan lüktető Thin Lizzy-ízű gitártémákkal épülgető hard rock sláger - Smith és Harris tollából -, amire Dickinson inkább meséli a szöveget, mint énekli... Nyilván kell pihenni az énekesnek a koncerteken, ez a dal alkalmas erre a feladatra... és még nem is lett rossz!

A lemez epikus balladából költőien felépülő dala a The Man Of Sorrows, ami az egyetlen, amihez Murray-nek is köze van dalszerzőként, igaz Harris oldalán... Szellemesen kezelik a nem túl változatos - de kellően dinamikus - témákat, a nagyvonalú váltott gitárszólójuk pedig igazi csúcspontja az albumnak! Az Empire Of The Clouds című 18 perces záró dal Dickinson saját szerzeménye, ő is zongorázik benne... Ez egy szokatlanul musical-szerű dal, keretes szerkezettel... Zongorás és kamarazenei merengésből - hegedűvel és csellóval - kiindulva, amibe aztán beleépül a drámai ének és az egyre-egyre gyorsabb és katonásabb ritmus... Aztán az agresszívabb gitárok behozzák a képbe a tipikus Iron Maiden-ízű epikus metált is, de - a csapat eddigi zenéjéhez mérten: furcsa mód - a szimfonikus jelleg is rendre felbukkan... Végül aztán a keretnek megfelelően, Dickinson visszahozza a zongoraetűd jelleget...

Az Iron Maiden - korosodó - rajongói megkapták tehát a következő Iron Maiden albumot és Bruce Dickinson következő szólóanyagát is, egybecsomagolva! Szerintem nem lehet csalódni ebben a lemezben, főleg ha szerette valaki a No Prayer for the Dying-et is a maga idejében, az ezt is szeretni fogja... Én például szívesen hallgattam, mert amellett, hogy tele van tipikus megoldással, a sokszínűsége és élénksége miatt, még szórakoztató is tud lenni!

10/9



Track lista:

Disc 1
01. If Eternity Should Fail (Dickinson) - 8:28
02. Speed Of Light (Smith, Dickinson) - 5:01
03. The Great Unknown (Smith, Harris) - 6:37
04. The Red And The Black (Harris) - 13:33
05. When The River Runs Deep (Smith, Harris) - 5:52
06. The Book Of Souls (Gers, Harris) - 10:27

Disc 2
07. Death Or Glory (Smith, Dickinson) - 5:13
08. Shadows Of The Valley (Gers, Harris) - 7:32
09. Tears Of A Clown (Smith, Harris) - 4:59
10. The Man Of Sorrows (Murray, Harris) - 6:28
11. Empire Of The Clouds (Dickinson) - 18:01

Közreműködő zenészek:

Bruce Dickinson – ének, zongora: Empire of the Clouds
Dave Murray – gitár
Adrian Smith (Bruce Dickinson, Psycho Motel, Primal Rock Rebellion, A.S.A.P.) - gitár
Janick Gers (Bruce Dickinson, White Spirit) – gitár
Steve Harris – basszusgitár, producer
Nicko McBrain (WhoCares) - dob

producer: Kevin Shirley

Lemezeik:

1980 - Iron Maiden
1981 - Killers
1982 - The Number of the Beast
1983 - Piece of Mind
1984 - Powerslave
1986 - Somewhere in Time
1988 - Seventh Son of a Seventh Son (dalszöveg)
1990 - No Prayer for the Dying
1992 - Fear of the Dark
1995 - The X Factor
1998 - Virtual XI
2000 - Brave New World
2003 - Dance of Death (-2-, lépésről lépésre)
2006 - A Matter of Life and Death (-2-)
2010 - The Final Frontier
2015 - The Book of Souls (-info-, Ed Force One)

Egyéb kiadványok:
1980 - Live!! + One - EP
1981 - Live at the Rainbow - Video, VHS
1981 - Maiden Japan - EP
1983 - Video Pieces - Video, VHS
1984 - Behind the Iron Curtain - Video, VHS
1985 - Live After Death - Live album, Video, VHS
1987 - 12 Wasted Years - Video, VHS
1989 - Maiden England - Video, VHS
1990 - Running Free - Sanctuary - EP
1990 - Women in Uniform - Twilight Zone - EP
1990 - Purgatory - Maiden Japan - EP
1990 - Run to the Hills - The Number of the Beast - EP
1990 - Flight of Icarus - The Trooper - EP
1990 - 2 Minutes to Midnight - Aces High - EP
1990 - Running Free - Run to the Hills - EP
1990 - Wasted Years - Stranger in a Strangeland - EP
1990 - Can I Play With Madness - The Evil That Men Do - EP
1990 - The Clairvoyant - Infinite Dreams - EP
1990 - The First Ten Years - Video, VHS
1992 - From There to Eternity - Video, VHS
1993 - A Real Live One - Live album
1993 - A Real Dead One - Live album
1993 - Live at Donington - Live album
1993 - Donington Live 1992 - Video, VHS
1994 - Raising Hell - Video, VHS
1994 - Maiden England - Live album
1995 - The Story So Far Part One - Boxed set
1995 - The Story So Far Part Two - Boxed set
1996 - Best of the Beast - válogatás
1998 - Eddie Head - Boxed set
1999 - Ed Hunter - válogatás
2001 - Classic Albums: The Number of the Beast - DVD
2002 - Rock in Rio - Live album
2002 - 17 Numbers by the Beast - válogatás
2002 - Rock in Rio - DVD
2002 - Edward the Great - válogatás
2003 - Rainmaiker - maxi single
2002 - Eddie's Archive - Boxed set
2003 - Visions of the Beast - DVD
2004 - No More Lies - EP
2004 - The Early Days - DVD
2005 - The Essential Iron Maiden - válogatás
2005 - Death on the Road - Live album
2006 - Death on the Road - DVD
2008 - Live After Death (-2-) - DVD
2008 - Somewhere Back in Time - The Best of: 1980-1989 - válogatás
2009 - Flight 666 - DVD
2009 - Flight 666: The Original Soundtrack - Live album
2012 - En Vivo!
2013 - Maiden England '88
Kiadó:
Parlophone
Honlap:
www.ironmaiden.com
facebook.com/ironmaiden




rovat lapozó


Még, még, még...





 

Ajánló









Ez is érdekelhet

Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...




Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: