×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant @ 2015. július 23. - Brno 

Megjelent: 2015. július 27. hétfő 12:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

Rendhagyó módon ez a kritika nem is elsősorban egy koncertről fog szólni, hanem a koncert közönségéről és a magyar koncertközönségről is, akik ott sem voltak. A cikk túlmutat egy szimpla világsztár-koncertkritikán.

Itthon 2007-ben járt utoljára Robert Plant. A 2006-os Szigetes koncert sikerén felbuzdulva, a Livesounds bevállalta őt 2007-re a Pecsába is. A szabadtérire tervezték, ahol elfér 3500 ember és azzal már kijött volna egy szolid szaldó feletti nyereség. Végül gyanús volt az időjárás, eső volt várható, így a belső nagyteremben lett megtartva a koncert, ahol megvolt a telt ház, de az csak 2000 ember. A szervező, Bogdán Gomilko - akármilyen jó ember és rajongó is egyben - többet nem merte bevállalni, hogy újra elhozza, hiába sutyorgok én is, a haverok is a fülébe minden adandó alkalommal. Idestova nyolc éve - bár folyamatosan vannak európai turnéi és jár Közép-Európába is - nem volt itthon Robert Plant koncert.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Plant 2013 második felére visszatért a countryzós szarakodásból a rock felé, ezért a Royal Albert Hallig el is mentem megnézni, kiváló volt, bár ott és akkor nagyjából eldöntöttem, hogy részemről vége a koncertjárásnak, őrizzük meg szép emlékezetünkben Percy bácsit. Azóta volt is egy olyan éve, amiért bootlegeken hallgatva tényleg nem volt kedvem messzire utazni, Bollók Csaba kolléga írt is aktuális dolgairól.

Idén tavasszal is még lötyögött a produkció a felvételeken, de most júniusban az amerikai turnéjáról letöltött bootlegeken mutatott teljesítményéről a "megtáltosodás" kifejezés ugrik be. Totális visszalépés a 2005-2006-os időszak felé (amikor még nagyon nagy király volt), sőt minőségileg még talán annál is jobb az öreg. Szinte hihetetlen, hogy keni! És olyan dalok kerültek be a programba, hogy Wanton Song, Trampled Under Foot, Rain Song, Lemon Song! Ezek közül szólóban csak a Trampled Under Footot játszotta, de azt is csak 1993-ig, 22 éve nem volt repertoáron, max az O2-ben, Led Zeppelin név alatt. A Wanton Songot és a Rain Songot csak a Page-Plant érában játszotta, de annak is már majd' 20 éve! És valami eszetlen jól énekli is most ezeket.

No, akkor irány Európa, legközelebb hozzánk Brnoban játszanak, a Hala Rondóban. Ez egy kb. 8000 főt befogadni képes körcsarnok, egy kb 400.000-es vidéki városban. Kb 12.000 forintnak megfelelő helyi pénz (nem euro) volt a jegy, négyen kocsival matricástul, fejenként kb. egy pár ezerből pluszba ki is tudtunk menni, szóval csak akarni kell, egy húszasból megoldható. (Lapzárta után: Végül azért kaptunk egy 32.000-es csekket pluszba gyorshajtásért idehaza, túl lelkesen iparkodtunk haza csucsukálni hajnal háromkor.)

Tippelgettünk, hogy lesz-e telt ház. Senki sem tette tétjét erre. Ugyan vélhetően azért volt itt a koncert, hogy Ausztria, Magyarország és Szlovákia közelségét is felhasználják, de ehhez képest német és magyar szót nem hallottunk, a szlovákot nem tudjuk megkülönböztetni a csehtől, de lényeg a lényeg: a szláv ajkú közönség megtöltötte a 8000-es csarnokot! De tényleg úgy, hogy a lépcsőkön se lehetett járni.Halálosan ég a pofámról a bőr, komolyan szégyellem magam, hogy egy kétmilliós Budapest ennek a teljesítménynek a közelébe se ér, méghozzá nyolcadik éve. És ez azt gondolom nem Robert Plantről szól, itt valami sokkal komolyabb probléma van. Velünk van a gond, mint azt a példa mutatja. A csehek nem élnek se jobban, se rosszabbul. Volt idő egy kicsit várostnézni, tök olyan a város, mint egy magyar vidéki nagyváros. Mondanám, hogy az emberek ugyanúgy néznek ki, de ez sem teljesen igaz. Olyan Zeppelin póló-felhozatal volt a közönségen, hogy nem hittem el. Minden harmadik ember megfelelő "ünnepi öltözékben" és alig-alig volt egyezés, nem valami helyi konfekcióboltból Zeppelin-ruházkodnak. Plant aktuális albumának dalait is énekli a közönség, közben szétszedik a házat.

Plakát sehol a városban, mégis teltház. Miért van ez? Az okokat pont pár napja az Index is taglalta, illetve a Livesoundsos stábbal is készült egy interjú a napokban, ahol próbálták udvariasan fejtegetni, miért is van ez, de engem ezek az érvek nem elégítettek ki. Valami fergeteges megb*szódottság van idehaza, amit nem lehet csak a koncertjegyek magas áfájával és a pénz hiányával magyarázni. Csehországban kijön a telt ház bruttó 12.000-ből, itthon meg nem. Ez kérem szépen nem pénzkérdés tehát. Itt valami más van a háttérben! A választ nem tudom, de foglalkozni kellene vele. Nagyon fontos lenne ezt megfejteni és orvosolni.

De akkor a Plant-koncertről is kicsit bővebben. Elképesztő jó a pali megint! Izomból énekel, mennek a magasak, nem is értem, miért változott a hozzáállása az eddigi energiatakarékos üzemmódból. A 67 életévből 20-at hangban simán letagadhat. A színpadi mozgás is aktívabb lett, a le-fel szaladgáláson kívül, az összes szükséges színpadi kakasrock-allűr megvan, és teljesen önazonosan adja elő. Fent írtam, hogy a számválasztások pazarok, aktuális albumáról természetesen játszik dalokat, de a relatíve legjobbakat, egészen egészséges az egyensúly.

Korábbi nyűgöm, hogy a néger hegedű-nyenyerés palit tovább szerepelteti, eleinte nem volt vészes, az első megjelenéseit még túlléptem, de a koncert végéig öt számban is színpadra lépett, ilyenkor gyakorlatilag ugyanazt a témát hozta egyhúros hangszerén. Ez elég idegesítő volt. De végülis a többi része annyira jó volt a koncertnek, hogy ettől nem pattant meg az agyam. Plant ráállt az utóbbi, lassan két évtizedben a világzenei vonalra, érthető, ha el akarja kerülni, hogy motoros találkozókra hívják koncertezni, sokkal elegánsabban tud kijönni a világzenei fesztivál-meghívásokból. Ettől még tolja a kemény rockot, csak vegyesen.

És vizsgálgatva az elmúlt koncertek szetlistáit, látható, hogy néhol két ráadásszámot ad, néhol csak egyet. Szerintem ez attól függ, milyen a közönség. Itt olyan volt, hogy példának okáért Plant elkezdte feje felett rázogatni a tenyerét, erre kábé egy másodperces fáziskéséssel több ezer ember tette ugyanezt. Látszott az arcán, hogy erre nem számított. És az aktuális dalaival is meg tudta a refrénekben énekeltetni a közönséget. Jár a plusz ráadásszám, amiben az In My Time Of Dyingból is idézett, ahogy korábban még nem. Meghálálja a figyelmet.

szetlista:

Intro
Trampled Under Foot
Turn It Up
Black Dog
Rainbow
Wanton Song
Spoonful
Rain Song
No Place To Go - Dazed And Confused
Little Maggie
Lemon Song
Fixin To Die
I Just Wanna Make To You Love - You Need Love - Whole Lotta Love - Who Do You Love
ráadás:
Satan Your Kingdome Must Come Down - In My Time Of Dying
Rock And Roll

Bálint Csaba (2015.07.27.)
led-zeppelin.uw.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Beszámoló: Cool Head Klan, Pannonikum @ 2018. március 16. - Crazy Mama
Dübörögjön a rock and roll! Négynapos hétvége azért nincs olyan sűrűn. Szerencsére az embereknek már van annyi pénzük,

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia