rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88272589
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pandora's Box - Harc a tiszteletért...

Cikkek

Egy barátom kért meg nemrég, hogy vegyek részt egy nagyon jó kis zenekar lemezbemutató sajtótájékoztatóján. Elmentem és nem bántam meg, hiszen ez a zenekar a debreceni Pandora's Box - és az előtagot ki kell hangsúlyozni -, akik elmondásuk alapján, hűen viszik tovább a csapat alapítójának, Cserháti Istvánnak a zenei és ízlésvilágát! Hogy ez szerintem mennyire sikerült, a következőkben kiderül... - Fiery


A múltat végképp eltörölni...

Vannak dolgok, melyeket nem lehet kikerülni. Lassan két hete hallgatom az autóban a Pandora's Box zenekar legújabb albumát, hiszen egy kritika erről szóljon és ne a banda körüli hercehurcáról! A dalokat figyelve, sorra jutott eszembe számtalan gondolat - akárcsak Petőfinek -, de menet közben néhányszor elkalandozgattam, akaratlanul is mindig visszatértem a "megkerülhetetlenhez".

A lényeg pedig az, hogy jelenleg két Pandora's Box nevű zenekar létezik Magyarországon, az egyiket a köznyelv debreceni, a másikat pedig ős előnévvel illeti. Jó, hát persze meg kell különböztetni őket egymástól, az átlagember azt gondolhatná, hogy ez így elegendő is. Így lett annak idején a Kormorán mellett egy Kormorán Memory Band és egy Örökség, így lett a Bojtorján mellett az Új Bojtorján, és így lett a Kugli mellett a Protekció zenekar. A P. Box pedig egy időben még nagyobb divatnak örvendhetett, hiszen akadt egy Pandora és akadt egy Black Box nevű társaság is.

Én a Pandora's Box név elkötelezettje vagyok, Varga Mikivel épp úgy, mint Vikidál Gyulával. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a zene esetükben igencsak igényes muzsikát jelent a mai napig. Erre garancia volt még Bencsik, Cserháti, és természetesen Sáfár Öcsi is.

Szellemidézés

A zenei irányzatok változása, vagy az idők szele megkövetelte, hogy a dallamos soft rockot a frontember váltással leváltották egy dögösebb, keményebb hard rock stílusra. Varga Mikit Vikidál Gyula követte, így a zenekar stílusában a P. Mobil mellé hajózott. A zenekar legnagyobb dobása a Zöld, a bíbor és a fekete című dal volt, amellyel egy csapásra kinőtte magát a zenekar. A másik hatalmas lendületet az István a király rockopera idézte elő, melyben Varga Miki és Vikidál Gyula is főszerepet kapott. Ezek után következhetett egy országjáró turné 150 állomással. A rengeteg együttlét számos problémát hozott a felszínre, így elérkezett a tagcserék ideje. Megszületett a "hajnali metálra" hajazó Omen lemez. Ehhez persze szükség volt arra is, hogy a dallamokat és harmóniákat gyártó Sáfár Öcsit Zselencz Zsöci váltsa fel, valamint a dobos, a szintén ős-P. Mobilos Pálmai Zoli lett.

Amennyit lendített a zenekar sikerén eleinte a rockopera, annyira kezdett egy idő után hátráltató szerepet játszani. Hamarosan egyeztethetetlenné vált a színház és a koncertek összehangolása. Vikidál a színházat választotta, míg a zenekar újra Varga Mikivel turnézott, de már ő sem állandó tagként. Ezért történhetett meg, hogy az új frontember Deák Bill Gyula lett. Cserháti közben Debrecenbe költözött, egy időre abba is hagyta a zenélést, míg a többiek újra és újra alakulva lettek Metal Company, Bill és a Box, majd Samu lelépett nyugatra, így szép csendben elsorvadt a pesti vonal.

Homokzsákok mögött

Hosszú csend következett, majd Cserháti 2001-ben újjáalakította a bandát debreceni fiatalokkal. Az új felállásban egy koncertlemez és két stúdióalbum készült. Nem sokkal a Pangea album elkészülte után, Cserháti István 2005. augusztus 21-én rákban elhunyt, 51 éves korában. Társai megpróbáltak továbbmenni az úton, de Cserháti nélkül nehezebb volt megoldani a szervezéssel kapcsolatos teendőket, így 2006-ban elbúcsúztak a közönségtől.

Eközben két alapító tag, Sáfár Öcsi és Szabó István bejelentette, hogy újra megalakítják a Pandora's Boxot. A debreceni P. Box tagjai a hírt megdöbbenéssel fogadták, közleményben tudatták, hogy mégsem szűntek meg, csak szüneteltették működésüket, mindent megtesznek a névhasználat tisztázásáért.

Eközben a Sáfár-Szabó-féle formáció 2010-ben új albumot készített. 2011-ben az első fokú bírósági ítélet a névhasználat kérdésben helyt adott a debreceniek keresetének. A vita azzal zárult, hogy Sáfár József együttese ős-Pandora's Box néven különbözteti meg magát.

Mindenek felett

A Mindenekfelett! című albumot a debreceni P. Box készítette - immáron Cserháti Pityi nélkül -, amit egy rockernek illik meghallgatni, ha igényes, dögös rock and rollra éhes! Egy vérpezsdítő, pörgős nótával indul a lemez, ennek a címe Fordul az életem. Egy dallamos, kemény ütemű rock and rollt hallhat a hallgató, nagyszerű váltásokkal. A dal hűen adja vissza a nyolcvanas évek P. Boxának zenei hangulatát. Hiába hallgattam meg az elmúlt két hétben vagy harmincszor, nem találok benne hibát. Kiválóak a basszus és a billentyűfutamok, nagyszerűen egészítik ki a gitárt, erre az ének is tökéletesen telepszik rá. Keménysége ellenére azt gondolom, hogy a harmóniák és a szöveg is joggal követelhetnének helyet maguknak a rádiókban.

A következő dalnak inkább csak a címe rémületes, hiszen a Vér szava egy amolyan metál cím, míg a nóta egy végletekig kidolgozott rocksláger. Aki még nem hallotta a debreceni Pandora's Box zenekart eddig, az már itt, a második dalnál ráébred, hogy nem amatőr "kishuszárok" igyekeznek "belovagolni" az X faktorba, itt tökéletes a zenei összhang, ami miatt nekem felettébb elnyerte a tetszésemet, hogy rendkívül helyükön vannak a váltások. No, a fene egye meg, hát ez is egy eltalált remekmű.

Az ostobák körtánca már inkább hajaz a metál stílusra, sőt, ez már az. Ebben a számban a gitárokra érdemes elsősorban figyelni, se nem sok, se nem kevés, pont annyi, amennyi kell. Hiányérzetem inkább a billentyűkkel kapcsolatosan van, de mint írtam, ez már metál! A refrén a helyén, a ritmus megállás nélkül űzi a vájt fülűeket a mámor küszöbéig.

A lemez számomra egyik legeltaláltabb szerzeménye a Szabadon száll! Az ínyencek és leghűebb rajongók örömére, ez tipikus P. Box, annak ellenére, hogy a bevezető éneksor egy kicsit Edda. Azért amikor megszólal a zene, akkor az már hamisítatlan rock and roll, iszonyatosan jól eltalált harmóniákkal, Koroknai Árpi szépen ívelgető hangjával. Ilyenkor sajnálom igazán, hogy a média mostohagyermekként kezeli a rockzenét, mert ez az a dal, amit tolnia illene az éterben nap, mint nap. Ez egy gyönyörű, igazi P. Box melódia.

A Bukott angyal tudom, hogy a nagy ősök Omen című lemezén volt az egyik leghúzósabb nóta, valahogy mégsem jutott el a szívemig. Persze a gitár szépen szól, jók a riffek, de valahogy az énekdallammal és a szöveggel nem vagyok igazán kibékülve, de ez legyen az én problémám. Tudom, hogy Cserháti Pityihez ez az album állt legközelebb.

A tűz, a víz, a föld, az ég címe alapján, mintha belecsöppentünk volna az Ötödik elem című filmbe, pedig nem. Ügyesen cserélik a srácok a fémes hangzás és a könnyed dallamjegyeket. Amúgy is, végig az az érzésem, hogy egy nagyon vékony határmezsgyén mozog a lemez a metál és a hard rock között. A bélyeget egyszerűen nem lehet rányomni az anyagra, így elmarad a beskatulyázás is. Ahogy hallgatom a dalokat, folyton az jut eszembe, hogy nem lehet megunni, ráadásul minden újra hallgatáskor találni valami mást, valami érdekességet, amire addig nem figyeltem fel. Eddig határozottan jó ez a lemez! Az biztos, hogy erősek a nóták, iszonyatos hangsúlyt fektettek a refrének kidolgozására, ha tévednék, és nem, akkor viszont abszolút tehetségük van a srácoknak. A dal végén mégis - hogy ne legyen annyira tökéletes a nóta - kicsit erőltetettnek érzem az utolsó szó "odamorgását", egyszerűen nem illik bele...

Egy újabb tipikus és hamisítatlan Box nóta az Ébredj! Egyszerű, a dallam szépen vezet, s mégis úgy érezni, hogy ez aztán meg van írva. A refrén nagyon erős megint, szintén azonnal rádióért, médiáért kiállt, talán majd, ha visszaáll a régi rend és újra a zene és a minőség kerül hangsúlyba, akkor ezt is játszani fogják. Ahogy hallgatom a dalt, mit ad Isten, végre megdörren a Hammond is, egyedül és játékosan a gitárral együtt. Persze a lemezen lehetne belőle kicsit több is, de tudom, a mai világban már sajnos nem ez az elvárás. Jó kis dal ez, amikor véget ér, szinte azonnal az elejére kapcsolom, talán éppen a Hammond miatt.

A part egy olyan szerzemény, amiről legelőször a hajdani nagy sikerű Emberek zenekar slágerei jutnak az eszembe. Nincs ezzel semmi baj, nem volt az rossz. De amikor jön a refrén, ott már azért elkanyarodik a muzsika, saját arcot kap a dal. Szép, ilyen is kell, ha már egyszer Pandora hagyományait folytatja a csapat. Az lett volna a baj, ha elmarad a líra az albumról. Szép, dallamos nóta, azt már nem is mondom, hogy hol illene hallanunk, de a média tehet egy szívességet!

Ez a harc lesz a végső?

A végére maradt a "sarokban eldugva" egy szintén nagyon kidolgozott rock and roll, a Tűzben égni. Itt aztán gyilkos a tempó, mintha ezer ember haragját öntötték volna dalba. Érdekes módon a gitárjáték mellé felzárkózva a szöveg erősen előtérbe kerül és ezzel semmi bajom sem lenne, ha nem a konkurens zenekarnak küldött, burkolt üzenet lenne. A szöveg talán a zenénél is töményebb, pedig talán nincs is akkora baj, mint azt a homokzsákok mögött harcoló katonák érzik.

A zenekar tagjai, akik ezt a nagyszerű albumot véghezvitték: Koroknai "Kori" Árpád ének, Sándor "Günter" József gitár, Ferenczi "Cézi" Tibor basszusgitár, Szabó "Krisz" Krisztián billentyűs hangszerek és Kiss Konrád dob.

Meghallgatva az albumot, úgy ítélem meg, hogy a hagyományokat nagyszerűen kiaknázó, de újításra kész csapat nagyszerű produkciót nyújtott. Összefoglalva az elmúlt tíz év örökségét, a Sáfár Öcsi vezette ős-P. Box a Varga Mikis, dallamos, lágyabb rock and roll stílust, míg a debreceni csapat a Vikidál féle "hajthatatlanabb" vonulatot viszi tovább. Remélem, hamarosan felszáll a bíborköd és láthatjuk még mindkét zenekart egy közös nosztalgia fellépésen, addig is mindenkinek bátran ajánlom a Mindenekfelett! című lemezt...
Track lista:

01. Fordul az életem
02. A vér szava
03. Az ostobák körtánca
04. Szabadon száll
05. Bukott angyal
06. A tűz, a víz, a föld, az ég
07. Ébredj!
08. A part
09. Tűzben égni

Közreműködő zenészek:

Koroknai "Kori" Árpád - ének
Sándor "Günter" József - gitár
Ferenczi "Cézi" Tibor - basszusgitár
Szabó "Krisz" Krisztián - billentyűs hangszerek
Kiss Konrád - dob

Lemezeik:

1981 - P. Box
1982 - 1. 2. 3... Start - Popmajális (koncertalbum az Edda Művekkel és a Karthagoval)
1983 - Kő kövön
1985 - Ómen
2002 - Reményre ítélve
2003 - Vágtass velünk! - CD (Sziget 2002 koncertfelvétel + angol nyelvű EP)
2003 - Vágtass velünk! - VHS, DVD (Sziget 2002 koncertfelvétel)
2005 - Budai Ifjúsági Park 1983 (mp3, a P. Mobil hivatalos honlapjáról volt letölthető)
2005 - Pangea
2010 - Pandora's Box 2010 (Sáfár József és Szabó István együttesének albuma)
2013 - Bekötött szemmel (Sáfár József és Szabó István együttesének 2010-es albumának újrakiadása)
2015 - Mindenekfelett! (info)

Kislemezek:
1981 - Halálkatlan - A bolond (-2-)
1982 - A zöld, a bibor és a fekete - Valami rock and roll
1987 - Metal Company - A dongó - Szép társaság
2001 - Újra nyitva (négy számos maxi)


Kapcsolódó cikkek:
Gombocz Lajos interjú (2015) - 1. rész, 2. rész
Szabó Putyur interjú (2014) - 1. rész, 2. rész, 3. rész
Metal Company (A dongó, Szép társaság, 1987)
P. Box - Vikidállal (1982, PM)
Interjú Sáfár (Öcsi, Dödöle) Józseffel: első, második, harmadik, negyedik rész (2011)
Vikidál Gyula - Maradsz, aki voltál (1990)
Interjú Vikidál Gyulával, a Rock Színház legújabb tagjával (1987, Képes7)
Rajtol a P. S. (Postscriptum) Band (PM 1982)
A Safari (PM cikk 1984)
Bencsik Sándor utca
Interjú Pálmai Zoltánnal (harmadik rész: P.Box)

Kiadó:
Hammer Records
Honlap:
www.pbox.hu
facebook.com/pboxdebrecen
Írta: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.45 Seconds