×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora's Box - Harc a tiszteletért... 

Megjelent: 2015. június 03. szerda 12:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Egy barátom kért meg nemrég, hogy vegyek részt egy nagyon jó kis zenekar lemezbemutató sajtótájékoztatóján. Elmentem és nem bántam meg, hiszen ez a zenekar a debreceni Pandora's Box - és az előtagot ki kell hangsúlyozni -, akik elmondásuk alapján, hűen viszik tovább a csapat alapítójának, Cserháti Istvánnak a zenei és ízlésvilágát! Hogy ez szerintem mennyire sikerült, a következőkben kiderül... - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A múltat végképp eltörölni...

Vannak dolgok, melyeket nem lehet kikerülni. Lassan két hete hallgatom az autóban a Pandora's Box zenekar legújabb albumát, hiszen egy kritika erről szóljon és ne a banda körüli hercehurcáról! A dalokat figyelve, sorra jutott eszembe számtalan gondolat - akárcsak Petőfinek -, de menet közben néhányszor elkalandozgattam, akaratlanul is mindig visszatértem a "megkerülhetetlenhez".

A lényeg pedig az, hogy jelenleg két Pandora's Box nevű zenekar létezik Magyarországon, az egyiket a köznyelv debreceni, a másikat pedig ős előnévvel illeti. Jó, hát persze meg kell különböztetni őket egymástól, az átlagember azt gondolhatná, hogy ez így elegendő is. Így lett annak idején a Kormorán mellett egy Kormorán Memory Band és egy Örökség, így lett a Bojtorján mellett az Új Bojtorján, és így lett a Kugli mellett a Protekció zenekar. A P. Box pedig egy időben még nagyobb divatnak örvendhetett, hiszen akadt egy Pandora és akadt egy Black Box nevű társaság is.

Én a Pandora's Box név elkötelezettje vagyok, Varga Mikivel épp úgy, mint Vikidál Gyulával. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a zene esetükben igencsak igényes muzsikát jelent a mai napig. Erre garancia volt még Bencsik, Cserháti, és természetesen Sáfár Öcsi is.

Szellemidézés

A zenei irányzatok változása, vagy az idők szele megkövetelte, hogy a dallamos soft rockot a frontember váltással leváltották egy dögösebb, keményebb hard rock stílusra. Varga Mikit Vikidál Gyula követte, így a zenekar stílusában a P. Mobil mellé hajózott. A zenekar legnagyobb dobása a Zöld, a bíbor és a fekete című dal volt, amellyel egy csapásra kinőtte magát a zenekar. A másik hatalmas lendületet az István a király rockopera idézte elő, melyben Varga Miki és Vikidál Gyula is főszerepet kapott. Ezek után következhetett egy országjáró turné 150 állomással. A rengeteg együttlét számos problémát hozott a felszínre, így elérkezett a tagcserék ideje. Megszületett a "hajnali metálra" hajazó Omen lemez. Ehhez persze szükség volt arra is, hogy a dallamokat és harmóniákat gyártó Sáfár Öcsit Zselencz Zsöci váltsa fel, valamint a dobos, a szintén ős-P. Mobilos Pálmai Zoli lett.

Amennyit lendített a zenekar sikerén eleinte a rockopera, annyira kezdett egy idő után hátráltató szerepet játszani. Hamarosan egyeztethetetlenné vált a színház és a koncertek összehangolása. Vikidál a színházat választotta, míg a zenekar újra Varga Mikivel turnézott, de már ő sem állandó tagként. Ezért történhetett meg, hogy az új frontember Deák Bill Gyula lett. Cserháti közben Debrecenbe költözött, egy időre abba is hagyta a zenélést, míg a többiek újra és újra alakulva lettek Metal Company, Bill és a Box, majd Samu lelépett nyugatra, így szép csendben elsorvadt a pesti vonal.

Homokzsákok mögött

Hosszú csend következett, majd Cserháti 2001-ben újjáalakította a bandát debreceni fiatalokkal. Az új felállásban egy koncertlemez és két stúdióalbum készült. Nem sokkal a Pangea album elkészülte után, Cserháti István 2005. augusztus 21-én rákban elhunyt, 51 éves korában. Társai megpróbáltak továbbmenni az úton, de Cserháti nélkül nehezebb volt megoldani a szervezéssel kapcsolatos teendőket, így 2006-ban elbúcsúztak a közönségtől.

Eközben két alapító tag, Sáfár Öcsi és Szabó István bejelentette, hogy újra megalakítják a Pandora's Boxot. A debreceni P. Box tagjai a hírt megdöbbenéssel fogadták, közleményben tudatták, hogy mégsem szűntek meg, csak szüneteltették működésüket, mindent megtesznek a névhasználat tisztázásáért.

Eközben a Sáfár-Szabó-féle formáció 2010-ben új albumot készített. 2011-ben az első fokú bírósági ítélet a névhasználat kérdésben helyt adott a debreceniek keresetének. A vita azzal zárult, hogy Sáfár József együttese ős-Pandora's Box néven különbözteti meg magát.

Mindenek felett

A Mindenekfelett! című albumot a debreceni P. Box készítette - immáron Cserháti Pityi nélkül -, amit egy rockernek illik meghallgatni, ha igényes, dögös rock and rollra éhes! Egy vérpezsdítő, pörgős nótával indul a lemez, ennek a címe Fordul az életem. Egy dallamos, kemény ütemű rock and rollt hallhat a hallgató, nagyszerű váltásokkal. A dal hűen adja vissza a nyolcvanas évek P. Boxának zenei hangulatát. Hiába hallgattam meg az elmúlt két hétben vagy harmincszor, nem találok benne hibát. Kiválóak a basszus és a billentyűfutamok, nagyszerűen egészítik ki a gitárt, erre az ének is tökéletesen telepszik rá. Keménysége ellenére azt gondolom, hogy a harmóniák és a szöveg is joggal követelhetnének helyet maguknak a rádiókban.

A következő dalnak inkább csak a címe rémületes, hiszen a Vér szava egy amolyan metál cím, míg a nóta egy végletekig kidolgozott rocksláger. Aki még nem hallotta a debreceni Pandora's Box zenekart eddig, az már itt, a második dalnál ráébred, hogy nem amatőr "kishuszárok" igyekeznek "belovagolni" az X faktorba, itt tökéletes a zenei összhang, ami miatt nekem felettébb elnyerte a tetszésemet, hogy rendkívül helyükön vannak a váltások. No, a fene egye meg, hát ez is egy eltalált remekmű.

Az ostobák körtánca már inkább hajaz a metál stílusra, sőt, ez már az. Ebben a számban a gitárokra érdemes elsősorban figyelni, se nem sok, se nem kevés, pont annyi, amennyi kell. Hiányérzetem inkább a billentyűkkel kapcsolatosan van, de mint írtam, ez már metál! A refrén a helyén, a ritmus megállás nélkül űzi a vájt fülűeket a mámor küszöbéig.

A lemez számomra egyik legeltaláltabb szerzeménye a Szabadon száll! Az ínyencek és leghűebb rajongók örömére, ez tipikus P. Box, annak ellenére, hogy a bevezető éneksor egy kicsit Edda. Azért amikor megszólal a zene, akkor az már hamisítatlan rock and roll, iszonyatosan jól eltalált harmóniákkal, Koroknai Árpi szépen ívelgető hangjával. Ilyenkor sajnálom igazán, hogy a média mostohagyermekként kezeli a rockzenét, mert ez az a dal, amit tolnia illene az éterben nap, mint nap. Ez egy gyönyörű, igazi P. Box melódia.

A Bukott angyal tudom, hogy a nagy ősök Omen című lemezén volt az egyik leghúzósabb nóta, valahogy mégsem jutott el a szívemig. Persze a gitár szépen szól, jók a riffek, de valahogy az énekdallammal és a szöveggel nem vagyok igazán kibékülve, de ez legyen az én problémám. Tudom, hogy Cserháti Pityihez ez az album állt legközelebb.

A tűz, a víz, a föld, az ég címe alapján, mintha belecsöppentünk volna az Ötödik elem című filmbe, pedig nem. Ügyesen cserélik a srácok a fémes hangzás és a könnyed dallamjegyeket. Amúgy is, végig az az érzésem, hogy egy nagyon vékony határmezsgyén mozog a lemez a metál és a hard rock között. A bélyeget egyszerűen nem lehet rányomni az anyagra, így elmarad a beskatulyázás is. Ahogy hallgatom a dalokat, folyton az jut eszembe, hogy nem lehet megunni, ráadásul minden újra hallgatáskor találni valami mást, valami érdekességet, amire addig nem figyeltem fel. Eddig határozottan jó ez a lemez! Az biztos, hogy erősek a nóták, iszonyatos hangsúlyt fektettek a refrének kidolgozására, ha tévednék, és nem, akkor viszont abszolút tehetségük van a srácoknak. A dal végén mégis - hogy ne legyen annyira tökéletes a nóta - kicsit erőltetettnek érzem az utolsó szó "odamorgását", egyszerűen nem illik bele...

Egy újabb tipikus és hamisítatlan Box nóta az Ébredj! Egyszerű, a dallam szépen vezet, s mégis úgy érezni, hogy ez aztán meg van írva. A refrén nagyon erős megint, szintén azonnal rádióért, médiáért kiállt, talán majd, ha visszaáll a régi rend és újra a zene és a minőség kerül hangsúlyba, akkor ezt is játszani fogják. Ahogy hallgatom a dalt, mit ad Isten, végre megdörren a Hammond is, egyedül és játékosan a gitárral együtt. Persze a lemezen lehetne belőle kicsit több is, de tudom, a mai világban már sajnos nem ez az elvárás. Jó kis dal ez, amikor véget ér, szinte azonnal az elejére kapcsolom, talán éppen a Hammond miatt.

A part egy olyan szerzemény, amiről legelőször a hajdani nagy sikerű Emberek zenekar slágerei jutnak az eszembe. Nincs ezzel semmi baj, nem volt az rossz. De amikor jön a refrén, ott már azért elkanyarodik a muzsika, saját arcot kap a dal. Szép, ilyen is kell, ha már egyszer Pandora hagyományait folytatja a csapat. Az lett volna a baj, ha elmarad a líra az albumról. Szép, dallamos nóta, azt már nem is mondom, hogy hol illene hallanunk, de a média tehet egy szívességet!

Ez a harc lesz a végső?

A végére maradt a "sarokban eldugva" egy szintén nagyon kidolgozott rock and roll, a Tűzben égni. Itt aztán gyilkos a tempó, mintha ezer ember haragját öntötték volna dalba. Érdekes módon a gitárjáték mellé felzárkózva a szöveg erősen előtérbe kerül és ezzel semmi bajom sem lenne, ha nem a konkurens zenekarnak küldött, burkolt üzenet lenne. A szöveg talán a zenénél is töményebb, pedig talán nincs is akkora baj, mint azt a homokzsákok mögött harcoló katonák érzik.

A zenekar tagjai, akik ezt a nagyszerű albumot véghezvitték: Koroknai "Kori" Árpád ének, Sándor "Günter" József gitár, Ferenczi "Cézi" Tibor basszusgitár, Szabó "Krisz" Krisztián billentyűs hangszerek és Kiss Konrád dob.

Meghallgatva az albumot, úgy ítélem meg, hogy a hagyományokat nagyszerűen kiaknázó, de újításra kész csapat nagyszerű produkciót nyújtott. Összefoglalva az elmúlt tíz év örökségét, a Sáfár Öcsi vezette ős-P. Box a Varga Mikis, dallamos, lágyabb rock and roll stílust, míg a debreceni csapat a Vikidál féle "hajthatatlanabb" vonulatot viszi tovább. Remélem, hamarosan felszáll a bíborköd és láthatjuk még mindkét zenekart egy közös nosztalgia fellépésen, addig is mindenkinek bátran ajánlom a Mindenekfelett! című lemezt...Track lista:

01. Fordul az életem
02. A vér szava
03. Az ostobák körtánca
04. Szabadon száll
05. Bukott angyal
06. A tűz, a víz, a föld, az ég
07. Ébredj!
08. A part
09. Tűzben égni

Közreműködő zenészek:

Koroknai "Kori" Árpád - ének
Sándor "Günter" József - gitár
Ferenczi "Cézi" Tibor - basszusgitár
Szabó "Krisz" Krisztián - billentyűs hangszerek
Kiss Konrád - dob

Lemezeik:

1981 - P. Box
1982 - 1. 2. 3... Start - Popmajális (koncertalbum az Edda Művekkel és a Karthagoval)
1983 - Kő kövön
1985 - Ómen
2002 - Reményre ítélve
2003 - Vágtass velünk! - CD (Sziget 2002 koncertfelvétel + angol nyelvű EP)
2003 - Vágtass velünk! - VHS, DVD (Sziget 2002 koncertfelvétel)
2005 - Budai Ifjúsági Park 1983 (mp3, a P. Mobil hivatalos honlapjáról volt letölthető)
2005 - Pangea
2010 - Pandora's Box 2010 (Sáfár József és Szabó István együttesének albuma)
2013 - Bekötött szemmel (Sáfár József és Szabó István együttesének 2010-es albumának újrakiadása)
2015 - Mindenekfelett! (info)

Kislemezek:
1981 - Halálkatlan - A bolond (-2-)
1982 - A zöld, a bibor és a fekete - Valami rock and roll
1987 - Metal Company - A dongó - Szép társaság
2001 - Újra nyitva (négy számos maxi)

Kapcsolódó cikkek:
Gombocz Lajos interjú (2015) - 1. rész, 2. rész
Szabó Putyur interjú (2014) - 1. rész, 2. rész, 3. rész
Metal Company (A dongó, Szép társaság, 1987)
P. Box - Vikidállal (1982, PM)
Interjú Sáfár (Öcsi, Dödöle) Józseffel: első, második, harmadik, negyedik rész (2011)
Vikidál Gyula - Maradsz, aki voltál (1990)
Interjú Vikidál Gyulával, a Rock Színház legújabb tagjával (1987, Képes7)
Rajtol a P. S. (Postscriptum) Band (PM 1982)
A Safari (PM cikk 1984)
Bencsik Sándor utca
Interjú Pálmai Zoltánnal (harmadik rész: P.Box)

Kiadó:
Hammer Records
Honlap:
www.pbox.hu
facebook.com/pboxdebrecen
Írta: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia