×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora's Box - Mindenekfelett! (2015) 

Megjelent: 2015. május 30. szombat 12:05
Szerző: Hege
    Lemezismertetők 

Hagyomány és frissesség a debreceni P. Box új stúdióalbumán! Tíz évvel a siker várományos, ám Cserháti István tragikus halála miatt elsikkadt Pangea – CD megjelenése után a HammerWorld Magazin mellékleteként napvilágot látott a debreceni Pandora's Box új stúdióalbuma. A lemez címéül a zenekar egykori alapítójának azóta szállóigévé lett mondását választották: Mindenekfelett.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Csak így egyszerűen: Mindenekfelett. S, hogy mi áll, mi felett, hamar kiderül az újkori Pandora's Box negyedik albumából. A zene feltétel nélküli és megalkuvást nem ismerő szeretete, az alázat, a magabiztosság, a hangszeres virtuozitás, s mindaz a szellemi örökség, amelyet az épp tíz esztendeje az Égi zenekarban billentyűző zeneszerző-alapító a fiúkra hagyományozott. Mert mindezek nélkül nem létezhet, nem létezhetne valamire való rock zenekar (és persze más, egyéb kategóriájú formáció sem), s emellett azt is leszögezhetjük: a felsoroltak hiányában alighanem réges-rég atomjaira hullott volna a kis közösség. Cserháti szellemi öröksége komoly felelősség is egyben, hiszen a név és a hagyomány tisztelete kötelez. Ugyanakkor Pandora szelencéjében sem lehet gúzsba kötve táncolni, mindemellett az "őszintének és kőkeménynek" kikiáltott műfaj lassan három évtizede kikerült a fősodorból. Az élet persze megy tovább, sőt fordul is, de - a költő után szabadon - a víz szalad és a "rákenról" marad. De a "rákenról" marad. Mert, hogy a rock állandó, mint a gitár, a Hammond és a dob. Legfeljebb egy kicsit másképp szól, "Másnak szól", hiszen a maguk mögött hagyott három és fél évtized mégiscsak több, mint egy emberöltő.

Igen, épp három és fél évtized óta áll nyitva Pandora szelencéje, s azóta - kisebb-nagyobb kihagyásokkal - várakozik benne a remény. Amiről tudjuk, hogy utoljára hal meg. S, amely most felcsillanni látszik, hiszen a Mindenekfelett kilenc opusza maradéktalanul eleget tesz a rockmuzsika íratlan szabályainak. És nem csak annak. A legnemesebb P. Box-hagyományoknak, s azon belül az egykori alapító, zenekarvezető és zenei ideológus Cserháti István által régóta megfogalmazott elvárásoknak. Miközben az egész nagyon is friss, aktuális, úgy megszólalásában, hangzásvilágában, dallamosságában, mint hangszerelésében. Pont, ahogy a harmadik évezredhez illik.

Az első bálozó, vagyis elsőlemezes Kiss Konrád dobos, valamint a hangstúdió tulajdonos Ferenczi Tibor "Cézi" basszgitáros precíz, ám több, mint markáns alapjai összmunkában a legszebb sabbathos, vagy purple-ös időket idézik, emellett utóbbi rövid szólóban is megcsillogtatja hangszerkezelési képességeit. Sándor Józsefet, akit mindenki csak Günterként ismer, nem túlzás Bencsik Samuhoz hasonlítani, és ez nem kizárólag a Bukott angyal feldolgozásában való alakításának köszönhető. Szabó Krisztián, aki mindeddig csupán az élő megméretések alkalmával bizonyíthatott, most kiélhette a Jon Lord ihlette hammondozás, illetve zongorajáték gyönyöreit. Előbbi a Fordul az életem, illetve az Ébredj című darabokban, a Papp Gyuláéhoz hasonlatos zongora-hangszín pedig a lemez egyik leginkább siker várományos tételében (Szabadon száll) csendül fel. Öröm hallgatni.

Kori, azaz Koroknai Árpi az újabb P. Box-formáció tizenöt esztendeje alatt rutinos frontemberré lett. Amellett, hogy egyéni, különleges orgánuma a zenekar védjegye, szövegíróként is kiválóan helyt áll. A Mindenekfelett album a tíz évvel korábbi Pangeához képest nem mondható tematikusnak, ám a szövegek, ha laza szállal is, mégiscsak kapcsolódnak egymáshoz. Vissza-visszatérő téma az élet fenntartásához szükséges négy alapelem (A tűz, a víz, a föld és az ég – s ez külön számcímet is érdemelt, benne Günter zseniális szólójával), amely – nomen est omen - a görög mitológiában is megjelenik. Mindezt jól szemlélteti a művészi grafikával megkomponált lemezborító, amely Devecz Ádám munkáját dicséri. Nyolc lendületes, kemény hangzású dal mellé egy igazi rock-líra (A part) is került szerelmi vallomás formájában, hogy aztán záró számként mégiscsak egy 2009-es felvétel, a Tűzben égni újra rögzített verziója maradjon meg jó emlékezetünkben.

Ismert: a Pangea nagylemezt Cserháti Pityi a halálos kórral küzdve, a kórházi ágyból kiszökdösve játszotta fel a P. Box stúdiójában. Tíz évvel később immár nélküle készült el a zenekar negyedik albuma, ám szellemisége, a csaknem harmincnyolc percnyi tiszta muzsikán, mindvégig tetten érhető. Miképp szállóigévé lett mondása is, amelyet - a végén egy kis csavarral - a nemzet nagy költőjének kétsorosával vetnék össze: "Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, fiadnak - Hagyd örökül, ha kihúnysz: A zene mindenek felett!"

Hegedűs IstvánTrack lista:

01. Fordul az életem
02. A vér szava
03. Az ostobák körtánca
04. Szabadon száll
05. Bukott angyal
06. A tűz, a víz, a föld, az ég
07. Ébredj!
08. A part
09. Tűzben égni

Közreműködő zenészek:

Koroknai "Kori" Árpád - ének
Sándor "Günter" József - gitár
Ferenczi "Cézi" Tibor - basszusgitár
Szabó "Krisz" Krisztián - billentyűs hangszerek
Kiss Konrád - dob

Lemezeik:

1981 - P. Box
1983 - Kő kövön
1985 - Ómen
2002 - Reményre ítélve
2005 - Pangea
2010 - Pandora's Box 2010 (Sáfár József és Szabó István együttesének albuma)
2013 - Bekötött szemmel (Sáfár József és Szabó István együttesének 2010-es albumának újrakiadása)
2015 - Mindenekfelett!

Kislemezek:
1981 - Halálkatlan - A bolond (-2-)
1982 - A zöld, a bibor és a fekete - Valami rock and roll
2001 - Újra nyitva (négy számos maxi)

Kapcsolódó cikkek:
Gombocz Lajos interjú (2015) - 1. rész, 2. rész
Szabó Putyur interjú (2014) - 1. rész, 2. rész, 3. rész
Metal Company (A dongó, Szép társaság, 1987)
P. Box - Vikidállal (1982, PM)
Interjú Sáfár (Öcsi, Dödöle) Józseffel: első, második, harmadik, negyedik rész (2011)
Vikidál Gyula - Maradsz, aki voltál (1990)
Interjú Vikidál Gyulával, a Rock Színház legújabb tagjával (1987, Képes7)
Rajtol a P. S. (Postscriptum) Band (PM 1982)
A Safari (PM cikk 1984)
Bencsik Sándor utca
Interjú Pálmai Zoltánnal (harmadik rész: P.Box)

Kiadó:
Hammer Records
Honlap:
www.pbox.hu
facebook.com/pboxdebrecen
rovat lapozó


Még, még, még...Hege írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Beth Hart & Joe Bonamassa - Black Coffee (2018)
Beth Hart énekesnő és - a nemrég a Black Country Communion-ba is visszatérő - Joe Bonamassa gitáros harmadik közös stúdió lemezét adja most ki

Tovább...
Moonspell - 1755 (2017)
A portugáliai Amadora-ban, 1989-1992 között Morbid God néven indult, azóta Moonspellként működő zenekar manapság a gothic metal egyik legfontosabb előadójának számít. A csapat legutóbb

Tovább...
Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia