×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Cikipédia 5. - 19. rész - Omega túra Felcsúton 

Megjelent: 2015. május 28. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Hetek óta dagad az Omega botrány, ami szerintem csak egy gigantikus lufi, egyáltalán nem a zenekarról szól. Olyan ez, mint a töltött dagadó, amikor benézünk a sütőbe, örömmel konstatáljuk, hogy milyen hatalmas a hús, miközben csak a töltelékek nyomják repedésig. A csapatot pedig közben atomjaira szedi a sajtó, talán az elmúlt ötven évben nem foglalkoztak az Omegával ennyit, mint ebben a pár hétben. Jöhet a fröcsögés, a kitalált rosszindulatú megjegyzések, de aki egy kicsit is távolabb lát az orránál, az tudja, hogy a történet nem is az Omegáról szól, pusztán a nevüket használják fel mocskos politikai terveik kivitelezésében. - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Kísért a múlt

Nem piskóta ez az Omega együttes! Első sorban bármit is tesznek, nekünk akkor is ők a magyar Rolling Stones, de az Omega hungarikum is, akár csak Puskás Öcsi, az Unicum, a Hortobágy, a Tokaji borvidék és a "gulas zuppe"! Lehet az Omegát szeretni, nem szeretni, ez akkor is így van! A zenekarban ugyan már nem tinédzserek játszanak, mégis mindig történik velük valami, vagy ha nem is velük, akkor róluk találnak ki valamit, amin bőven csámcsoghat a nép!

Az idén 53 éves zenekar több millió példányszámban eladott közös, jó néhány külön megjelent album után sem dől hátra kényelmesen a karosszékében. Új lemez, közös koncert a Scorpions zenekarral, európai, oroszországi turnék, Oratórium, könyvek, interjúk, riportok és további fellépések.

Az Omega együttes aztán valóban nem pihen, teszik a dolgukat, amihez értenek, zenélnek. Nem sokára pedig fellépnek a Budapest Parkban, épp úgy, mint a felcsúti stadionban, és ha már oda mennek, akkor annak hírértéke van. Pedig nem is lenne ez olyan hatalmas hír, ha nem Magyarországon élnénk. Egy kicsit önmagammal szembefordulnék, hiszen nem is az ország népe hányja teli az agyunkat, csak a média, vagyis annak egy hangosabb, hangoskodóbb része, akik pont leszarják, hogy mi történik az Omegával. Ez a bizonyos fröcsögő írnok gárda inkább csak Felcsút neve hallatán pattog, mint légyszar a gumislagon. Én sem szeretem, amikor egy kis faluból mesterséges fővárost csinálnak, de ezért nem kezdek el ócsárolni mindenkit, akik e hellyel kapcsolatba kerülnek, főleg nem az Omegát!

Pedig ennek a rendezvénynek semmi köze a politikához, de ez sem érdekel senkit. Történt ugyanis, hogy a zenekar menedzsmentje felkereste a létesítmény vezetőjét, hogy szívesen játszana az Omega a szép, új stadionban. Kiválasztották az időpontot, pont a gyepcsere előtti napot, hogy nyugodtan tapossa a nép. Na, ebből sikerült aztán egy óriási önkarikatúrát csinálnia a médiának!

Hol veszett el a lényeg?

Mint tudjuk, más zenekarok, előadók valóban fellépnek pártrendezvényeken, legyen az zártkörű, vagy nyílt, történik olyan is - választások esetén -, hogy teljes mellszélességgel kiállnak kedvenc pártjuk mellett. Olyanokat is ismerünk, akik dicsőítő dalokat írnak szeretett vezéreiknek álljanak bármelyik oldalon! Erről már többször is formáltam véleményt, most nem teszem. A kettő között a különbség az, hogy ezekben politika van, előrelépési lehetőségek kibányászása, míg a felcsúti buli csak egy fellépés. Mondhatja bárki, hogy Felcsút egy olyan hely, hogy aki oda megy az máris állást foglalt, de ez egyszerűen nem igaz! Miért is kellene állást foglalni, amikor egy sima, egyszerű koncertről van szó?

Persze ebből a szempontból liberálisabb vagyok, hiszen amikor javában tombolt az Appartheid, én akkor sem értettem, hogy az ott élőket miért kell kizárni a kultúrából, ugyanúgy zavar a mai napig, amikor más országokba nem mennek művészek, mert ott nincsen demokrácia! Büntessük az ott élőket, mert oda születtek! Nagyszerű! Itt egyébként azért más a helyzet, mert Felcsút azért nem egyenlő sem Dél Afrikával, sem Izraellel, de még Csecsenfölddel sem! Akkor pedig mi a baj a hellyel, hogy ott született a jelenlegi miniszterelnök? Ez azért így elég röhejes, nem? Na, de ezért vannak a fizetett tollnokok, akik nagyon ügyesen sem Felcsútot, sem a kormányfőt nem szidják, inkább porig alázzák azt a zenekart, amelyik fellép ott. Ehhez már valóban bátorság kell, de leginkább pofa!

Érdekes módon akkor senki nem hörgött, hőbörgött amikor "népszerű" labdarúgóink mentek oda nem kevés pénzért focizni, amikor nemzetközi tornákat rendeztek ott, akkor is mély kussban volt mindenki, amikor - bár sajnos engedéllyel -, de kisajátították a Kispest legnevesebb játékosának nevét és örökségét! Akkor valamiért hatalmas volt a csend, a Kispest tulajdonosa sem tett semmit ez ellen, inkább mosolyogva asszisztált. Ez a felháborító, nem az, hogy valaki fellép-e a felcsúti kétezer ötszázas "giga" arénában, vagy sem!

Azt nem tudom, hogy valóban magyarázkodtak-e a zenekar tagjai, vagy jó média szokás szerint, telepakolták a zenészek száját soha ki nem mondott gondolatokkal, de egyáltalán nem is érdekel! Azt sem tudom, hogy Mihály Tamás valóban nyilatkozott-e, mert ugye az egyébként megérdemelt (és nem kisírt) Kossuth-díjat a vele járó nem kevés pénzzel, a többiekkel együtt szó nélkül átvette. Az sem titok, hogy Tamás már évek óta nem szerepel a zenekarban, ez alól a Hősök terén zajlott buli a kivétel. Akkor mégis miért foglalkozik a sajtó egy "bizonyos" része az Omegával?

Talán nem is ez a megfelelő kérdés, inkább az, hogy ha már bevállalták a bulit, miért tiporják őket sárba? Mondhatnám megint, mert Magyarországon vagyunk, de ez sem lenne teljesen igaz, hiszen a politika - a média segítségével - az egész világon a legmocskosabb eszközökkel aláz le bárkit, aki vele szembe kerül. Ezért is történhet meg napjainkban, hogy ismeretlen, de annál jobban fizetett "újságírók" szenilis vénembereknek, alkoholistának, zenei analfabétának titulálhatják ikonjainkat. Olyanokat találnak ki, miszerint negyven éve nem írtak értékelhető dalt, a kutya sem kíváncsi rájuk, vagy sosem voltak komolyan vehető zenekar!

A hatalom megmondja!

Néhány éve történt - egyszer már foglalkoztam a témával -, hogy az Omega együttesnek megjelent a lemeze. Időpontot kértek egy akkor éppen sikeres kereskedelmi rádió nagyhatalmú zenei vezetőjétől, hogy adjanak neki egy tiszteletpéldányt, nem utolsó sorban, hogy a rádió is játsszon valamit az albumról. Az ember fogadta őket, de eszébe sem jutott műsorra tűzni egy dalt sem. Inkább kicsit kötekedett, élcelődött. A végén mégis annyiban maradtak, hogy egy Master CD-t kért az illető, amiről kiválaszt egyet, azt kicsit átdolgozva adja le csatornáján. A Master meg is érkezett, amit ő betett a laptopjába és azon igyekezett átalakítani a hónapokig nyugati színvonalon készült anyagot. Természetesen a választott nóta egyszer ment le, soha többet! Kíváncsi lennék, ugyanez hogyan működik nyugaton, vagy az óceánon túl, amit mi kicsiny közép európai ország oly' szívesen majmolunk?

A politika pedig már épp úgy ki van szolgáltatva a médiának, mint a művészet. Jelen esetben egy leszervezett koncert egyenlő egy azonnali média kivégzéssel! Itt természetesen a Miniszterelnököt találták meg az ellenpártok szaglászai, de vele már unalomig foglalkoztak, hát most olyanokon keresztül kell ütni, akik kapcsolatba kerültek vele! Rendben, a politikus megérdemli, benne van a kalapban, no de a zenészek miért? Ráadásul nem is vele kerültek kapcsolatba, csak ott lépnek fel, ahol a főember született és felnőtt.

Nekünk más dolgunk nincs, kivárjuk, amíg lezajlik a "mulatság", ha addig nem történik valami újabb "botrány", akkor várható néhány fika értékű cikk, aztán lassan minden megy tovább a maga megszokott útján! Addig is kitartást és erőt kívánok a zenekarnak, akik akaratukon kívül egy politikai csatározás középpontjába kerültek...

Fiery
mjozsef.fiery@gmail.com

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: