×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A Led Zeppelin idehaza 

Megjelent: 2004. július 30. péntek 12:00
Szerző: bcsaba
    Cikkek 

A Led Zeppelin korszakos zenekar, a rockzene egyik legmeghatározóbb bandája, hatása ma is mérhető. A Deep Purple, vagy Jimi Hendrix mellett, a műfaj gyökere. Idehaza elég gyorsan értesült az ország a Led Zeppelinről. A Szabad Európa Rádió tett róla, hogy frissek legyenek az infók. Több nemzedék nőtt fel közvetve, vagy közvetlenül ezen a zenén, és mindig voltak az ügynek itthon apostolai.

Először állítólag Radics Béla játszott idehaza az Istenek Pörölyétől a Good Times Bad Timest a Sakk-Mattal. Erről hiteles forrás nem maradt fenn, az viszont biztos, hogy '70-től a legendás Radics-Som-Vadölő féle Tűzkeréknek a repertoárján volt már a Heartbreaker, a Communication Breakdown, a Whole Lotta Love és a Good Times, Bad Times. Ez Bélánál kb. '72-ig tartott, a Tauruszig, aztán már nem nagyon játszotta őket.



Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!



Viszont 1970-ben a Syrius is elkezdett játszani egy húsz perces egyveleget, benne: Bring It On Home, What Is And What Should Never Be, Your Time Is Gonna Come, Dazed And Confused, Whole Lotta Love. Ezt az Ausztrál turnén már biztos játszották.

Aztán '71-ben Török Ádám és Papp Gyula Minije is elkezdte játszani a Whole Lotta Love-ot. Persze a Syrius és a Mini is gitár nélkül játszotta ezen számokat, igen érdekes próbálkozások születtek.

Közben megjelent 1970-ben Tardos Péter Beatlexikonja és ez már címszóként szólt a zenekarról.

1971-ben a ZéGé átalakul, és a Generál, Révész Sándorral szinte csak a II. album anyagát játssza, amíg ki nem alakítják saját repertoárjukat. (Ezt mondják legalábbis a kortárs visszaemlékezők, de Révész azt mondja, hogy csak egy-két számot játszottak. Várkonyi Matyi sem emlékszik pontosan.) Egy visszaemlékezés alapján az Out On The Tilest és még 2-3 számot játszottak.

A '70-es evek elején a Ferm (ének Gerdesits Ferenc, alias Bétus, gitár Karácsony János, dobok Szikora Robi (!) is játszott állítólag Zep-et. Aztán valahol ebből kifolyólag Gerdesits a '80-as évek végén (amikor már hivatásos operaénekes volt) felénekelte szólólemezére a Stairwayt és a Whole Lotta Love-ot.

1972-ben a Gesarol, Cziránku Sándorral játszotta a Heartbreakert. Cziránku - aki zenei példaképének Page-t tartotta - használt először idehaza kétnyakú gitárt.

A Gesarol jogutódja, a P. Mobil is játszott külön számokat, de biztosat csak arról lehet tudni, hogy '77-ben egy Paranoid-egyvelegben kamu-angollal, kb. másfél percig a Whole Lotta Love is elhangzott. Schuster '76-ban a Főnix éjszakájában és az Örökmozgó elején egy Theremin-szerű oszcillátort használ.

A Piramis is játszott egyszer a híres Közgázos Rockreflektor keretében Zeppelint, érdekessége ennek a megmozdulásnak az volt, hogy nem Závodi, hanem Radics gitározott. A Piramis angol nyelvű lemezén, Révész Zeppelin-es pólóban van.

Az 1978-79-es idényben általában az Edda koncertjei a Moby Dick riffjével kezdődtek. '80 közepén a Heartbreaker szólójával nyitotta Slamo a Semmim nincset.

A '79-80-as idényben a Hobo Blues Band is a Moby Dickkel nyitott, de ők játszották a Rock And Rollt is, magyar szöveggel. (Régen ráztuk a rock and rollt, Az utakat jártuk, de régen volt, Visszamennék, visszamennék, de nincs hova). Állítólag próbálkoztak a Since I've Been Loving Youval magyarul, de végül talán ha egyszer-kétszer játszották. Aki látta a Kopaszkutya című filmet, annak az is nyilvánvaló, hogy a Tetovált lány a Babe, I'm Gonna Leave You átirata. (Ahogy mondja Schuster Pókának, hogy: <"Valami olyat játsszál, mint a Zeppelin első albumán az I'm Gonna Leave You.")

Aztán hosszú hallgatás, az új hullám nem sok teret engedett a klasszikus rockzenének, de szerencsére a '80-as évek végére reneszánsz következett. Megalakult Pécsen a Coda. Rudán Joe neve fémjelzi a zenekart, repertoárjukon szinte az összes klasszikus Zeppo-szám. Ők ma is játszanak, bár elég változó felállásban.

1990-ben kivált a Pokolgépből Kalapács Józsi, helyére Rudán Joe került és bemutatkozó koncertjén a Pecsában '90 decemberében játszottak egy külföldi feldolgozás-egyveleget, benne a Black Doggal és a Rock And Roll-lal.

A '90-es évek közepén Veszprémben megalakult a Session nevű zenekar, repertoárján csak és kizárólag Zeppelin dalokkal. Ők a legjobbak ma, bár ritkán játszanak. 2002-ben csináltak egy demót is. Itt minden tag elkötelezett őrült és nem kezdik el játszani a Born To Be Wildot, meg a Smoke On The Watert, ha a részeg közönség azt követeli.

1994. novemberében emlékezetes all stars tribute koncert volt a Pecsában. Kb. negyven zenész tette tiszteletét a Led Zeppelin előtt.

1993-ban itt járt szólóban Robert Plant és '98-ban a BS-ben a Page-Plant felállás megtisztelte a magyar publikumot.

2001-ből van egy kalóz Omega felvétel, ahol próbálnak, az első 10 percben jammelgetnek és a Paranoid mellett, a Whole Lotta Love és a How Many More Times is felhangzik idézetképpen.

2004. február 22-én a Fonóban volt emlékest. Fellépők: Coda, Session, eQuuS, Sághy Kálmán, Sipeki Zoltán, Gál Gábor.

Az idei Szigeten fellép a Coda, 2001 után újra és a Fonós felállás is külön lesz látható az eQuuSos maggal. A Session is fog egy külön koncertet adni, de egyelőre még nem kerültek bele a programfüzetbe, de ha törik ha szakad, a nagyszínpados műsor végén valahol 6-7-8-a körül ha konkrét színpadon nem is de a fűben lesz koncert.

Bálint Csaba





rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Led Zeppelin idehaz!





 

Ajánló





Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.










Ez is érdekelhet

Cikipédia 8. - 11. rész - Aligátor vs. Nyaligátor
Lehet szeretni és lehet utálni a labdarúgó-világbajnokságot, és ugyanígy lehet érezni a Nemzetközi Dalfesztivál iránt. Mindkettő nemzetközi verseny, ahol eredeti

Tovább...




Koncertek 2018. július 16. és 2018. augusztus 01. között:









Klipmánia