×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bajtala János 70 éves (interjú, 2015) 

Megjelent: 2015. március 16. hétfő 12:05
Szerző: mikblue
    Interjúk 

A közelmúltban ünnepelte a hetvenedik születésnapját Bajtala János, kitűnő énekes, zongorista. Kőszegi Imre, a hazai dobosok nemzetközileg is elismert doyenje, a múlt év elején töltötte be ezt a kort, mint ahogy Ráduly Mihály szaxofonos, fuvolás, a legendás Syrius együttes egykori tagja is. Az újpesti zenésztársaság tagja Szörényi Levente is, aki áprilistól "hetvenkedhet". Ezúttal Bajtala Jánossal beszélgettünk, akinek neve az általa vezetett trióval vált emlékezetessé.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Tősgyökeres újpesti vagyok, a - Könyves Kálmán - gimnáziumtól nem messze, a szülőotthonban születtem – mesélte a kitűnő zenész, aki Londonban él és dolgozik, a brit fővárosból adta az interjút. (A szülőotthon egyébként már nem működik.) Megtudtuk tőle, hogy öt éves korában kezdett zenélni, kezdetben magántanárnál, majd az Újpesti Zeneiskolában tanult nyolc évig.

Mindig zongoráztál?

Igen.

Milyen műfajhoz vonzódtál fiatalon?

Boogie woogie, blues, ragtime és dixieland, nagyjából egyidejűleg, 13-14 éves koromtól kezdve.

Bajtala János nevét a mai hatvanas-hetvenes nemzedék a Bajtala-trió révén ismeri. A triót ugyan nem kísérte sokezres rajongói "slepp", ám az igényes zenére vágyók szívesen látogatták bulijaikat. Az Illés zenekar sokszor koncertezett Bajtaláékkal a Budai Vár klubban és másutt is. Mikor is alakult a trió? Előtte volt-e más zenekarod?

Az első zenekart a Langlet Valdemár utcai általános iskolában, osztálytársaimmal és iskolatársaimmal hoztuk össze. A - Könyves Kálmán - gimnáziumban Szörényi Leventével és Kőszegi Imrével alakítottunk zenekart, ami hamarosan bővült Ráduly Mihály szaxofonossal, valamint, ha jól emlékszem, Szörényi Szabolcs basszusgitárossal.

Kik voltak a trió tagjai a leghosszabb ideig?

Az 1965-ben született trió alapító tagja Vigyázó László (bőgő, basszusgitár) és Szigeti Béla (dob) volt. Négy évig voltunk együtt, majd 1969-től 1971-ig Lakatos Béla "Bögöly" basszusozott, Csáki Béla dobolt. A trió 1972-ig létezett.

A Bajtala-trió legismertebb dala kétségtelenül a Cigánylány, de maradtak fenn rádiófelvételek is az együttestől. A Sose bánd című dalukat főleg a Bergendy együttestől lehet hallani, s nagy közönségsiker volt a Ray Charles "modorában" készült Hé emberek, csak a ritmus a lényeg!, vagy a Ne menj el, de játszottak stílusukba illő angolszász dalokat is... Nagy kedvenced Ray Charles. Hallottad-e őt élőben, koncerten? Esetleg sikerült-e valamikor személyesen találkoznod vele?

1972-ben, Londonban hallottam, óriási élmény volt. Személyesen sajnos nem találkoztam vele.

Négy évtizede élsz Angliában. Az ottani zenészek közül kikkel sikerült személyes kapcsolatba kerülni? Van egy fotóm, amelyen Paul Jones (Manfred Mann, Blues Band) és Eric Clapton látható az előtérben, a háttérben pedig mintha Te ülnél a zongoránál. Jól láttam? Esetleg emlékszel-e, mikor volt a buli?

Mintha el lehetne felejteni! Eric Claptonnal 2008. december 21-én játszottunk együtt egy Paul Jones által szervezett koncerten. Az elmúlt évtizedek során több tucat zenekarban játszottam és meglehetősen büszke vagyok arra, hogy a mai napig is sok olyan zenésszel van lehetőségem játszani, akik a hatvanas-hetvenes évek angol pop-rock-soul zenéjének jelentős, mi több alapvető résztvevői, illetve képviselői voltak. Csak néhány nevet említenék: Bobby Graeme (Dave Clarke Five), Mick Avory (Kinks), Neil Korner (Nashville Teens), Clem Curtis és Alan Warner (The Foundations), Alex Dmochowsky (John Mayall's Bluesbreakers, Frank Zappa basszusgitárosa.)

Régóta élsz külföldön, távozásod előtt a hazai zenészek közül volt-e szorosabb kapcsolatod valakivel?

Heti 3-4 fellépés nem nagyon hagy időt szorosabb kollegiális kapcsolatokra. Ami maradt, azt a lányok foglalták el!

Mielőtt "eltűnt" a Bajtala-trió, próbált még itthon zenélni?

Nem, egy európai turnéra "tűntünk" el.

Mikor érkeztél Londonba? Csak ott éltél tartósan külföldön?

1972-ben kerültem Londonba azóta ott élek.

Milyen gyakran jártál-jársz haza? 1995-re konkrétan emlékszem, Szörényi Levente 50. születésnapján Kőszegi Imrével, Margit Józseffel és egy angol gitárossal játszottatok több számot. Az eseményt leadta a Duna TV.

Hat-nyolc évenként jövök haza.

Londonban mennyire volt folyamatos zenélési lehetőséged?

Kezdettől fogva, állandóan zenéltem. Játszom rockot, popot, soult, funky-t, reggae-t, ír zenét, countryt, bluest, jazzt és rock & rollt.

Felfigyeltem arra a videódra, amelyen Guy Tortorával, az amerikai születésű, Londonban élő blueszenésszel játszol. Mennyi ideig zenéltetek együtt?

Guy Tortorával 14 éve folyamatosan turnézom és készítek lemezt.

Az itthoni zenészek közül tartod-e valakivel, valakikkel a kapcsolatot?

Leventével alkalmanként, az elmúlt három-négy évben pedig Vigyázóval és Szigetivel (utóbbi Svájcban él).

Mennyire ismered a hazai zenei életet? A mai zenei életben kiket ismersz, tartasz a legtöbbre?

Sajnos az évek során nem volt alkalmam követni a magyar zenei életet. Nekem még mindig a rhythm & blues a kedvenc műfajom, stílusom. Szerencsére ebből nagyon sok jó van itt, nem is tudok neveket említeni, de annyi biztos, hogy éjjel-nappal hallgatom a rádióban és nézem a televízióban. Csak a ritmus a lényeg! – búcsúzik Bajtala János a trió egyik alapszámával. (Szinte hallom – a Szörényi '50 koncert felvételén egyébként meghallgatható.)

Kovács Miklós

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Bajtala János!

kép

Bergendy - kislemezek 23.

2017-12-04 12:00:00mikblue írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Csörsz Zoltán - Se többet, se kevesebbet - interjú (2018)
Négy évesen már püfölte a bőröket, kilenc évesen egy ország megismerte, világszerte (el)ismert zenész lett a Flower Kings-ben, most pedig

Tovább...
Per Schelander - az Astrakhan bőgőse - interjú (2018, Dionysosrising)
Aki régóta követi oldalunkat tudja, hogy előszeretettel foglalkozunk skandináv progresszív rock bandákkal, muzsikusokkal. Annak

Tovább...
Koncertek 2018. március 20. és 2018. április 05. között:

Klipmánia