×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Cikipédia 4. - 56. rész - Rock Top 20, vagy Totó játék 

Megjelent: 2014. szeptember 11. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Pár nappal ezelőtt hívta fel egy barátom a figyelmemet egy furcsán összeállított listára. Elolvastam és egyáltalán nem éreztem jól magam. Olyan rock-metal top húsz lett kiemelve az elmúlt negyven évből, hogy azt nem szabad szó nélkül hagyni. Szerintem a listát nem rocker állította össze, de ezt olvasás közben láthatja majd az olvasó is. Egy ilyen gyűjtés nem kis teher, hiszen az említett időszak alatt olyan és annyi tökéletes rock himnusz született, amelyeket lehetetlen, de nem is szabad kategorizálni. Azért annyit mégis megtettem, hogy a meghatározó dalokat, zenekarokat én is kigyűjtöttem, szembe állítva az "etalonnal". Gondolom a dalok némelyike esetén itt is alakulhat ki vita, de a zenekarok esetében már nem. A Rock Top 20 inkább azt kell, hogy jelentse, mely együttesek, előadók adtak magukból felejthetetlent nekünk, a rockzene rajongóinak. Kellemes borzongást és nosztalgiázást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A rockzene mindig, minden rendszer ellensége volt. Egy rockzenész éppen attól válhatott naggyá, hogy elmondhatta a véleményét a hatalomról, ezzel vállalva, hogy megnehezítik a dolgát. Nem volt lemez, nem volt koncert. Ezért is vicces úgy rangsorolni rockbandákat, hogy ki szerepelt többet a média népszerűségi listáján. Nagyjából ennyi hozzáértéssel állította össze e hétre "kedvenccé vált bloggerünk" a maga minden idők (40 év) legnagyobb rockdalait. Olvasás közben hamar kiderül, hogy a top nagy része a Youtube-ról, meg a Z+-ról származik, valamint akad néhány töltelék muzsika is. Néhány gondolattal kiegészítem a történetet. Megkérek mindenkit, amennyiben nincs igazam, vagy kihagytam volna valamit, vagy valakit, úgy regulázzon meg engem is, írja meg véleményét az alábbi e-mail címre! Előre is köszönöm!

Blogger: A pár hét ezzel ezelőtti mega-giga rock/metal sláger evör listánk után ismét aktív volt a kommentelő tábor - ennek mi nagyon örülünk - és ott is történt rá célzás és mi is éreztünk kínzó hiányát a magyar slágereknek. Viszont két egyszerű ok miatt maradtak ki akkor a hazai kedvencek: 1) az ötlet egy külföldi magazin cikkén alapul 2) abba a listába jó szívvel hogyan illesztettünk volna bele mondjuk egy Eddát például, de most tényleg. Na, de majd most! Most jött el a remek alkalom, hogy visszatekintsünk a hazai rock/metal színtér bő negyven éves múltjára és kimazsolázzuk belőle az Igazi Slágereket. Maga a sláger fogalom meghatározása sem könnyű, de talán el is tekinthetünk tőle, hiszen nagyjából úgy is érzi mindenki, hogy mikor beszélünk slágerről: rádió, tv, youtube játszási adatok alapján, sokan ismerik stb. Szóval az aktivitást most is nagyon várjuk tőletek, a hajtás után pedig a 20 (és még pár) sláger, nem toplista, a sorrend ad hoc.

Fiery: A slágert – még ha a média is határozza meg – nem a média találja ki. Ránk erőltetik, tolják naponta kétezerszer, amíg azt nem hisszük, hogy ez sláger. Nagyon kell vigyázni az ilyenekkel, mert könnyen magával ragad a szemét, lassan azt gondoljuk a sz@rra is, hogy az minden addiginál jobb, hiszen a média játssza. Ez egy rohadt nagy tévedés. Úgy tűnik, az összeállított húsz dal olyan lett, mint egy Totó tipp. Arányaiban a találat sz@rt sem ér!

Edda - Minden sarkon álltam már (1980)
Blogger: Persze, hogy nem lehet egy ilyen listából kihagyni a Miskolcot elhagyó rockereket, de szigorúan az első érából (1989-ig) származó albumokkal szabad foglalkozni, mert ott készültek az Edda slágerek, ami azóta történt... jaj
Fiery: Ezzel semmi bajom, simán belefér a negyven év legjobb rocknótái közé. Azért elmondanám, hogy az első éra 1973-tól '77-ig tartott, a siker-korszak pedig, ahova ez a dal is tartozik, az 1977-1983 volt. Ha már foglalkozunk valamivel, akkor azt pontosan tegyük!

Bikini - Nehéz a dolga a katonának (1987)
Blogger: Igazi slágergyáros zenekar a Bikini, populáris szövegeivel és dallamos zenéjével. Nehéz is volt választani, nálunk ez lett a befutó, megelőzve a Fagyi-t, vagy a Közeli helyeken című balladát.
Fiery: No, itt kezdődnek a problémák! Ha rockról beszélünk és húszas listáról, akkor már ne a Status Quo-tól lenyúlt dal, az Army now legyen a minta. Úgy gondolom, hogy ha mindenképpen kell Bikini, akkor a Közeli helyeken az a rockballada, ami a mai napig megállja a helyét és még a fotelrockerek is ismerik.

Tankcsapda - Mennyország Tourist (1999)
Blogger: A 'Csapda népszerűsége kezd hihetetlen magasságokba emelkedni, majd az abban az évben megjelent ritkaságokat és kiadatlan dalokat összegyűjtő lemezen, a Tankológián megjelenik egy vadiúj dal, a Mennyország Tourist, ami végleg a Magyarország rockzenekarává tette a debreceni betyárokat. Komolyan, a 2000-es évek elején voltam egy olyan főiskolai buliban, ahol ennek a dalnak a diszkós verzióját nyomta a DJ - kihagyva persze a lényegi mondanivalóját a dalnak ("az emberek meg néznek, hogy az Isten a pénz lett...") - ennyire végigszaladt az országon a dal.
Fiery: El kell ismernem, hogy a Tankcsapda jelenkorunk egyik meghatározó rockbandája, ezt elsősorban média kapcsolatainak köszönheti. Kíváncsi lennék – senkit nem megbántva -, hogy támogatás híján is élvezne-e a csapat ekkora sikert.

Pokolgép - Ítélet helyett (1987)
Blogger: Gépes voltál, vagy Osszijános? Én speciel inkább Gépes kisgyerek voltam és a lázadás, amit Kalapács Józsiék hoztak, eléggé meghatározó volt számomra. Ennek a lázadásnak a prototípusa az Ítélet helyett.
Fiery: Nem is a dalokon akarok vitatkozni, mert mindenkinek más, de pár szót azért ide is fűznék. A Pokolgép sok csoda számot írt, az Ítélet helyett is nagyon jó, de szerintem a zenekar jóval nagyobbat alkotott a Jel, vagy a Gép induló című nótákkal, de ha igazi Pokolgép sláger kell, akkor a Hol van a szó jöhet csak szóba!

Ossian - Sörivók (1988)
Blogger: Természetesen a korai Ossiannak vagy helye a listán, amit a Paksi-Maróthy tengely fémjelez. Ebből az érából a Kitörés albumon szereplő Szenvedély lett volna szinte egyértelmű választás, a korszak meghatározó slágere. De főszerkesztőnk könyörgött a Sörivókért...
Fiery: Nem gondolom a legjobb húszba ezt a dalt, akármennyire is nyomták akkoriban a rádiók, ennél azért az Ossian is többre volt képes, például az Éjféli lánnyal (ha már sláger)!

Lord - Vándor (1985)
Blogger: Egykor a vidék legjobb rockzenekarának nevezett szombathelyi Lord leghíresebb dala, minden koncert kötelező darabja a guggolós, együtténeklős Vándor. Persze nincs is mit csodálkozni, nagyszerű darab.
Fiery: A dátum nem lehet 1985, mert valamikor '79 és '82 körül született a dal. Öröm az ürömben, hogy az elmúlt negyven év legjobb húsz dala közé azért simán befér.

Moby Dick - Keresztes Vitéz (1990)
Blogger: A magyar thrash alapvetésének, a soproni Moby Dicknek rengeteg nagyszerű és súlyos nótája van, de egy sem érhet fel a Keresztes vitéz sikereivel. Orrba-szájba ment a TV-ben, persze köszönhetően Nagy Feró Garázs című műsorának.
Fiery: Sajnálom, hogy mérvadó lehet a média, miközben ez a dal, vagy ez a zenekar megállja a mai napig a helyét a koncert termekben csakúgy, mint a Tankcsapda.

Beatrice - Azok a boldog szép napok (1988)
Blogger: Nagy Feró annyi sokat tett a magyar rockzenéért dalszövegíróként, előadóművészként, vagy TV-s műsorvezetőként és nem véletlen, hogy a Beatrice az idők folyamán azért beitta magát a fejekbe olyan slágerekkel, mint az Azok a boldog szép napok. Most a 8 óra munkáról ne beszéljük, mert bár sláger, mert mindenki ismeri, de hát na.
Fiery: Ha Beatrice, akkor a Nagyvárosi farkas, Jerikó, vagy a Meditáció, de semmiképpen nem a Boldog szép napok! Ha már rock, akkor legyen az érték, és ne a milliószor rádióban hallott csinn-bumm cirkuszi mulatság. A Boldog szép napok annak idején, a rendszerváltáskor az 1991-es utolsó orosz katonának, a Szovjet megszállás végének íródott, de Feró minden idők legnehezebb szerepében a Nemzet csótányaként ezerszer komolyabb dalokat tudhat magáénak, amikre ezerszer jobban büszkék lehetünk!

P. Mobil - A zöld, a bíbor és a fekete (1995)
Blogger: Maga a dalnak is egy külön története van, aminek eredete egészen 1982-ig nyúlik vissza, mégis a 4 rocktenorral (Deák Bill Gyula, Tunyogi Péter, Varga Miklós, Vikidál Gyula) előadott verzió lett a legsikeresebb, amit 1995-ben adtak elő, a magyar rocktörténelem egyik leghíresebb dala. Külön megmosolyogtató a videó elején a járműpark, némi szociológiai metszetet villantva fel húsz év távlatából.
Fiery: A gyűjtő továbbra is a videoklipek és a rádióműsorok sokaságából választgatta kedvenceit, valószínűleg sosem volt még csak hasonló jellegű koncerten sem. Az eredeti Pandora's Box dal Radics Béla emlékére - az ő általa írt Zöld csillag című szerzeményre – utalva készült el. Később – már Bencsik Samura is emlékezve - egy versszakkal kiegészítették, baromi nagy hibával, a mámoros éjszakákat lánctalpasra változtatták, ami aztán végképp nem volt jellemző egyik gitáros fenoménre sem! A P. Mobilt pedig ne alázzuk már más szerzeményével, amikor legalább hat olyan meghatározót írtak, aminek kötelező helye van a legjobbak között!

Karthago - Requiem (1983)
Blogger: A dalt egy nagyon szomorú eset (egy koncert után egy fiút holtan találtak a nézőtéren) ihlette, és a visszaemlékezések tanulsága szerint Szigeti Ferenc egy éjszaka alatt, az ominózus koncert utáni éjjel dobta össze a dal szövegét. Ennek megfelelően a hihetetlenül emocionális nóta nemzetközi sikereket, és nyugati lemezszerződést hozott a Karthago-nak.
Fiery: Ez a dal valóban joggal foglalja el a legkiválóbbak rangsorában a helyet. Érdekes, hogy a rockzenekarok mindig is tartósabb és érzékenyebb dalokat voltak képesek írni, mint bármelyik aktuális nyálfolyató pop, alter, vagy sanzon zenekar. A Requiem méltó a legnagyobb dalok múzeumába!

Sex Action - Ahová lépsz (1991)
Blogger: Ahogy általában minden 4-5 év késéssel érkezik meg kis hazánkba, a dirty rock hullám is kissé megkésve a 90-es évek elején robbant be, és akik ez prezentálták, nem más, mint a Sex Action. Ezen a néven kiadott három lemezük bármelyik dalát ide tehettük volna, annyira odabaszós, laza és menő, emellett sikeres albumok voltak ezek. Nagyon jó időben kapták el Szaszáék ezt a stílust és szép nagyot is gurítottak vele.
Fiery: Azt gondolom, hogy a továbbiakban egyre kevesebb "baráttal" számolhatok, ugyanis innentől egy halom olyan dal jön, amelyek sajnos nem sok keresni valója van egy olyan listán, ami az elmúlt negyven év leghíresebb dalait vonultatja fel. Szubjektíven elmennek, de ha már egyszer kitaláljuk, hogy negyven év, meg rock, akkor azt ismerje mindenki, aki kicsit is foglalkozott ezzel az időszakkal!

Sing Sing - Halál a májra (1996)
Blogger: A pécsi rockerek egészen ügyes fogásokkal (közös táborozások a rajongókkal stb.) szép sikereket a kilencvenes évek közepén. Dallamos rockzenéjüknek és jófajta szövegeiknek, köztük persze a balladáknak köszönhetően egy valag slágerrel ajándékozták meg a rajongókat. Most mi egy igazi bulizós, tekerős dalt választottunk.
Fiery: Erre nem tudok mit mondani, valóban sikerdal volt, no de az első húszban?

Depresszió - Nem akarok elszakadni (2004)
Blogger: A fiatalabb generáció Tankcsapdája is erősen szöveg orientált megoldásai miatt vált nagyon gyorsan népszerűvé és ez siker évek múlásával egyre csak növekszik. Halász Feri által írt dalokba kódolva van a slágerfaktor, most egy 10 éves nótát választottunk, ami minden Depi koncert kötelező záró darabja.
Fiery: Nehéz bármit is mondanom, amikor már gyűlik bennem az elmúlt negyven év termése.

Fos - Utolsó üvöltés (1991)
Blogger: F.O. System, azaz Fuck Off System. Az első magyar dark zenekarok egyike, azon nyomban kultzenekarrá váltak. Egyetlen nagylemezük jelent meg, hihetetlen népszerűségnek örvendtek underground körökben, majd egyszer csak egy koncert végén Mátyás Attila benyögte, hogy ez volt az utolsó koncert. Ez volt '91-ben. Senki nem hitte el, pedig tényleg. Egészen 2006-ig kellett várni, hogy PeCsa-ban telt házas koncertet adjanak.
Fiery: No comment

Omega - Gyöngyhajú lány (1969)
Blogger: Természetesen nem szabad elmennünk a legendás magyar rockegyüttesek mellett sem. Az Omega talán az az együttes, amelyik a legnagyobb sikereket érte el az előző rendszerben, és nem csak Magyarországon, hanem egész Európában is. Több millió eladott lemez és fél évszázada a pályán. Ez még akkor is tiszteletre méltó teljesítmény, ha az életműben szerepelnek olyanok is, mint a Petróleum lámpa... Egy korai slágerüket poroltuk le, amit annak idején még a Scorpions is átvett (White Dove).
Fiery: Ez a dal a számos egynyári szerzemény után, hogy került fel a listára? Valószínű, hogy e nélkül nem lett volna meg a húsz. Azt gondolom, aki valóban a rockzenén nőtt fel, annak nem az a nehéz, hogy meglegyen a húsz sláger, hanem az, hogy mit hagyjon ki. És azt sem értem, hogy férhet az elmúlt negyven év időszakába egy 45 éves dal?

Junkies - Miattad iszom te állat (1997)
Blogger: Nem sok kellett a 90-es évek végén, hogy ne a Tankcsapda, hanem a Junkies legyen kis hazánk nagy kedvenc rockbandája. De valahogy nem így lett. Hogy ebben a név játszott-e szerepet, vagy ez időtájt a bandában eluralkodott káosz, az már történelem. De egy biztos: hatalmas nagy szövegeik és fülbemászó dallamaik miatt abszolút nem véletlen sikerük. A mi választásunk egy remekbe szabott romantikus szösszenetre esett, megkerülhetetlen nóta.
Fiery: A válasz szerintem egyértelmű, a Junkies nem került a média világának reflektorfényébe.

Blind Myself - Maradék (2012)
Blogger: A közelmúlt nagy durranása a Blind Myself formabontó válasza a mocsok zenebizniszre, a négy darab kislemezként kiadott Négyszögöl. Remek nóták egész sorát rakta össze a Blind Myself, köztük az egyik legjobb még az első Szögről, a Maradék Kulka Jánossal és edzőtermi súlyokkal.
Fiery: Meglátjuk a végén, hogy mégis milyen dalokról nem tett említést, hogy egy-két éves dal jelentse valakinek a legjobbakat!

Strong Deformity - Imaginary Adventures (2002)
Blogger: Amikor a magyar zenecsatornákban volt vér és lehetett keményzenét is tolni, akkor ilyen zenék pörögtek a zépluszon. Hát ne is akarjuk összehasonlítani, hogy most mik mennek.
Fiery: Magyar zenecsatornára nem is szabad hivatkozni, hiszen ott közel sem a legjobbakat adta a média, így ez is egy könnyen felejthető valami, ami talán a száz közé sem férhet, és ki emlékszik vajon még rá?

Fresh Fabrik - Lamentation (2000)
Blogger: Igazi hazai sikersztori a Freshfabriké. Első magyar zenekarként több európai országba nagy kiadók segítségével jutott el a zenéjük, sőt a 2000-es évek elején készült betenni a banda a lábát az USA-ba is. Ebből az időből származó Lamentation nótát választottuk, ej de jó kis dal ez is.
Fiery: Vajon mit mond ez a dal a csepeli, vagy angyalföldi rockereknek? Vajon mi a véleménye egy a rockon, blues-on felnőtt nemzedéknek?

Quimby - Autó egy szerpentinen (2005)
Blogger: A Quimby is szépen a hazai underground-ból kapaszkodott fel a mainstream-be és egyszer csak nyomni kezdték a rádiók a dalaikat, headlinerek lettek fesztiválokon. Noha személy szerint a Kiss Tibi szétcsúszása előtt albumok jönnek be nekem, de a megasláger a zenekarnál vitathatatlanul az Autó egy szerpentinen.
Fiery: Na, ezen besírtam. Ezek után már Zoltán Erikán, Oláh Ibolyán, de még a TNT együttesen sem lepődtem volna meg jobban. Sajnos azt kell mondanom, hogy én is valami hasonló tré dolgot hoznék össze magyar nótából, vagy operából, mivel nem szívesen égnék be, hát meg sem próbálkozom.

Ezek után én is igyekszem összeállítani a valódi rock-metal-blues örököket. Szerintem minden top listázás vagy szubjektív vélemény, vagy egyszerű marketing. A marketing részét felejtsük is gyorsan el! A sorrend mindenkinek legyen a sajátja, örömmel veszem válaszaitokat, gondolataitokat. Amennyiben elegendő vélemény jön össze, azt megosztjuk jó szokásunkhoz híven a Cikipédia egyik következő számában.

Egy dalnak akkor van értéke, ha azt debütálása után több év múlva is ismerik, szeretik a rajongók. Nagyobb az esélye, hogy a legjobbak közé kerül, ha úgy tett szert országos hírnévre, hogy egyetlen média sem támogatta. Nem támogatta a média, ennek ellenére nem csak a rockerek körében lett sláger, évtizedek múlva is éneklik az emberek. Fontos az is, hogy az adott szerzemény szóljon valamiről, szólhat felőlem a szerelemről is, de akkor annak értéke legyen! Egy zenekartól maximum kettő dal (ez piszok nehéz volt).

Beatrice - Katicabogár, Nagyvárosi farkas
Bill - Rossz vér, Nézd meg az öreget
Bikini - Közeli helyeken
Dinamit - Tinédzserdal, Tépd el az időt
Color - Vallomás, Féltelek
Edda - A hűtlen, Minden sarkon
East - Rések a falon, '56
Exotic - 24/24, Tizedes
Hobo Blues Band - Másik Magyarország, Hajtók dala
Kalapács - Angyal
Karthago - Requiem, Apáink útján
Kex - Elszállt egy hajó a szélben
Korál - Maradj velem, Ne állj meg soha
Lord - Vándor, Virágdal
Mini - Vissza a városba, Kereszteslovag
Moby Dick - Mennyből az angyal, Keresztesvitéz
Piramis - Ha volna két életem, Ajándék
Prognózis - Hajsza közben, Nyári éjszakák
Pokolgép - A jel, Hol van a szó
P. Box - A zöld, a bíbor és a fekete, A levél
P. Mobil - Utolsó cigaretta, Menj tovább
Road - Nem kell más
Rolls Frakció - Adj helyet magad mellett, Rutinos megalkuvók
Taurus - Zöld csillag, Kőfalak leomlanak
TRB - Embered voltam
Omega - Fekete pillangó, Ezüst eső
Omen - Fagyott világ
Ős-Bikini - A zenekar üzenete
Skorpió - Vén koldus, Kelj fel
V'Moto Rock - Várj míg felkel majd a nap
Varga Miklós - Európa

Ezek a dalok adtak valamit nemzedékről-nemzedékre. Biztos vagyok benne, hogy aki a hazai rockzenét követi, annak nem ismeretlenek a felsoroltak. Szomorúan hagytam ki a felsorolásból a Hit (Vén csavargó halála), a Kugli (Rab vagyok), Fanyúl (Őszi dal), Wall Street (Lennék én bármi), Historica (Fehér sólyom) csapatokat, pedig mindnek ott lenne a helye a legjobb rockszámok között. De itt lenne a helye az István a király dalok többségének is. Az elmúlt öt évből pedig még csak véletlenül sem válogatnék, hiszen az idő mondjon felettük ítéletet, hogy mégis mennyit értek...

Fiery
mjozsef.fiery@gmail.com

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia