×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant @ 2014. július 16. - Berlin 

Megjelent: 2014. július 22. kedd 18:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

Plant idén magasabb sebességi fokozatra kapcsolt. 2012-óta koncertezget a Sensational Space Shifters formációval, de eddig nem igazán látszott, hogy mi lesz a történet kifutása. Idén tavasszal bejelentették az új lemezt, intenzív turnézásba kezdtek, folyamatosan jönnek az új hírek, klipek, előzetesek. - írta: Bollók CsabaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Bevallom, az elmúlt két évben kicsit úgy éreztem megfeneklett az "Öreg", a sok zenei kalandozás után, már nem tud újat mutatni. Nagyrészt visszahozta a régi zenészeket (akik még mindig jók), rakott melléjük néhány újat (ők nem annyira jók, erről még később bővebben) és egy viszonylag egyszerű programot játszottak, fele részben unásig variált Zeppelinekkel (Black Dog, What is..., Whole Lotta Love, Rock and Roll), néhány blues-standarddal és korábbi (főleg Strange Sensation) szóló darabokkal. Ezen az idei első koncertanyagok sem látszottak változtatni (több profi tévés felvétel kering neten), de most a nyári európai turnén megrázta magát és nagyot durrantott.

A készülő új lemezről már három dalt (Rainbow, Turn it up, Little Maggie) játszanak, az első kicsit I Believe-es beütésű, álmodozós dal, a második egy pszichedelikus rock darab, a harmadik egy folkos-csűrdöngölös feldolgozás. Az első kettő nekem bejön, a harmadik így pár hallgatás után még kicsit furcsa. A Zep dalokon végre variáltak, nyitásnak mindjárt ott van a No Quarter, más, mint a 2005-ös évadban, nem annyira elszállt, de jó sodrása van. A Baby I'm Gonna Leave You-ban nagyon szépen kidolgozott szólókat nyom Skin Tyson (aki a videókat nézve kb. száz évet öregedett ezzel a rettenetes szakállal).

A ráadásban két gyöngyszem került elő, a Nobody's Fault But Mine folkos (Unplugged-szerű) és a Communication Breakdown alapvetően rockos, de kicsit népzenével "bolondított" változata. Utóbbiban Plant meglepően jól hozza az énektémát. A Going to California jó, semmi extra, a Black Dog ellenben nagyon megfáradt, a Whole Lotta Love elmegy (a Who Do You Love betét nagyon eltalált). A Fixin' to Die a 2009-es Rockwell videóból ismerős változat (itt nagyon elemében van Plant), pörgős, lendületes darab, a Spoonfool ellenben elég lapos. Az Enchanterben nagyon jól megidézik a Strange Sensation szellemét, aztán a végére kicsit leültetik a hangulatot. A teljes program kb. másfél órás (fesztivál-kompakt). Plant jókat konferál, kiszólogat a közönségnek - három nappal a német VB-döntő győzelem után mi másról, mint fociról.

Zeneileg a formáció kicsit felemás. Plant hangja még mindig jó, de a korábbi "okosan éneklés" már nem mindig jellemző rá, időnként belemegy olyan magasabb ívekbe, ahol megbicsaklik és érződik a hangjának kopása. Összességében azért nem gáz, csak furcsa. A gitárosok nagyon jók, továbbra is nagyon értik-érzik ezt a zenét. A basszer és a billentyűs jó alapot és háttereket rak a frontember(ek) alá, a dobos srác eljátssza amit kell, de a régi Sensation-ös kopasz gyerek nekem jobban tetszett. Az egész formáció legnagyobb balfogása viszont az egyhúros hegedűn és egyéb egzotikus baromságokon pilinckázó és vokálozás címén afrikaiul gajdoló-halandzsázó-rappelő Juldeh Camara szerepeltetése, aki a legváratlanabb helyeken kapcsolódik be a számokba, sikeresen tönkrevágva az addig felépített hangulatot (ld. Black Dog, Enchanter). Értem én, hogy kellett valaki a világzenei hangulat biztosítása végett, de hogy miért pont ezt az elfuserált Rolex-dealert kellett összeszedni, azt több kollégával együtt nem bírjuk felfogni...

Plant kis hazánkat sajnos már jó néhány éve hanyagolja, hozzánk leközelebb a cseheknél lépett fel július 19-én. Az új lemez előreláthatólag szeptember elején jön ki, ezt követően csak a szigetországban turnézik.


Robert Plant & The Sensational Space Shifters
Zitadelle Spandau, Berlin, 2014. július 16.

Sett lista:

01. Intro
02. No quarter
03. Turn it up
04. Spoonful
05. Black dog
06. Rainbow
07. Going to California
08. The enchanter
09. Babe I'm gonna leave you
10. Little Maggie
11. Fixin' to die blues
12. Bluesi improvizáció
13. Whole Lotta Love (benne: Who do you love?)
Ráadás:
14. Nobody's fault but mine
15. Communication breakdown

Sensational Space Shifters:

Justin Adams - gitár, bendir, djembe, tehardant, vokál
Liam "Skin" Tyson - bendzsó, gitár, vokál
Billy Fuller - basszusgitár, nagybőgő
John Baggott - billentyűs hangszerek, vokál
Dave Smith - drumkit
közreműködik: Juldeh Camara: kologo, ritti, vokál

Honlap:
www.robertplant.com
www.nonesuch.com
(Megjegyzés: a mellékelt képek nem a berlini fellépésről származnak.)
Bollók Csaba, 2014. július 21.

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Beszámoló: Orphaned Land @ 2018. március 11. - Dürer kert
Nagyon régen mentem ilyen felkészületlenül koncertre, mint ezen a Concerto által szervezett estén, a főzenekar munkásságán

Tovább...
Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: