×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Rockmúzeum 

Megjelent: 2014. február 06. csütörtök 15:42:58
Szerző: bcsaba
    Aktuális 

Egy éve kezdett el pár lelkes ember azon dolgozni, hogy a semmiből létrehozza a Rockmúzeumot. Megalapítottuk a Rockmúzeumot működtető MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesületet, majd a Radnóti Miklós Művelődési Házban, a XIII. kerület, Kárpát utca 23-ban találtuk meg azt a helyet, ahol 810 négyzetméteren méltó módon tudjuk bemutatni a Magyar Rockzene elmúlt 50 évét.

Jelmondatunk: "A múltat a jelenen keresztül mutatjuk meg a jövőnek."Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Tavaly augusztusban kezdődött el a munka, a nulláról indultunk, csak az üres termek álltak rendelkezésre. Az egyesület 10 tagja mellé az elmúlt hónapokban sorra érkeztek a segítők. Volt, aki egy régi hangszert hozott, volt aki korabeli dokumentumokat, volt, aki szőnyeget adott, volt, aki villanyszerelésben, fúrás-faragásban segédkezett. Szponzoraink között csupa kisember, vagy kis magáncég található. Mindenki a manapság oly ritka társadalmi munkában segédkezett, lehetőségeihez mérten hozzátette a maga tudását, megmutatta, hogy a rockzene a mai napig egy ügy, amelyért érdemes dolgozni, érdemes lelkesedni, hisz a műfaj megérdemli a méltó megbecsültséget. A most nyíló múzeum kiállítása mögött - nem túlzás - több mint 10.000 munkaóra van.

Az eredményt állandó kiállításunk keretében 2014. február 08-ától minden szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig mindenki ingyenesen láthatja. Bemutatjuk a '60-as évek elejétől jelenleg 1989-ig bezáróan a Magyar Rockzene történetét. A kiállításon korabeli plakátok, fotók, hangszerek, rockfestmények, zenészrelikviák mellett interaktív bemutatóeszközök is segítik a múlt iránt érdeklődőket.

Megtekinthető például Radics Béla híres szamurájfejes pólója, Szörényi Levente első és utolsó gitárja, az Omega első füstgépe, vagy a Szabad Európa Rádió teljes eredeti stúdiója, mellyel Cseke László évtizedekig sugározta a nyugati pop- és rockzene legfrissebb számait.

A jövőről: Létre kívánjuk hozni a Rockmúzeumok Nemzetközi Szövetségét, meglepetésünkre ilyen szervezet jelenleg még nincs, felvettük a kapcsolatot Európa összes Rockmúzeumával. A most bemutatott állandó törzsanyagon kívül vándorkiállításokat, nemzetközi cserekiállításokat, időszakos tematikus kiállításokat szeretnénk szervezni, koncerttermünkben, illetve tetőteraszunkon lehetőség nyílik majd zenei események rendezésére is.Elkezdtük egy tudományos igényességű rocktörténeti adatbázis felállítását, mind az utca embere, mind akár köztörténész kutatók számára is biztos forrássá kívánunk válni. Rendszerezni kívánjuk a felhalmozott ismeretanyagot, célunk, hogy magunk is szakkönyvek kiadásával járuljunk hozzá a műfaj szakirodalmához.

Első kiadványunk, a Budapesti beatzenekarok almanach-ja már meg is jelent, csak nálunk kapható.

A Rockmúzeum kulturális küldetésének része nem csak a múlt ápolása, hanem jelmondatunknak megfelelően a jövő építése is. Fiatal zenészek részére bemutatkozást kívánunk biztosítani, zenei mesterkurzusokat kívánunk szervezni. Célunk az idős zenészek segítése is. Azonban nagyobb lélegzetű terveinkhez már a széleskörű nagyközönség és a vállalati szféra támogatására is szükség lesz, mert ezen programok finanszírozására a Rockmúzeum jelenlegi forrásai nem elegendőek.

Nagyon fontos, hogy a Rockmúzeum befogadó intézmény, a rockzenét tágan értelmezzük, a pop műfaj széles zenei palettáját befogadjuk, a történet részei voltak a táncdalénekesek, a popzenészek, a roadok, a szervezők, az újságírók, mindenkinek helyet, lehetőséget kívánunk biztosítani.

A Rockmúzeum nem kíván a bemutatott zenei stílusokban, vagy akár az adott zenekarok közt értékítéletével válogatni, ám azt meg kell jegyeznünk, hogy azt tudjuk kiállítani, amit az adott zenekarok, vagy rajongók nekünk ajándékoznak, vagy letétbe helyeznek nálunk. Kizárólag ez az oka annak, hogy jelenleg egyes zenekarok, vagy műfajok esetlegesen nagyobb súllyal szerepelnek a kiállításon.

Várjuk mindenki felajánlásait, keressük a korabeli hangszereket, erősítőket, plakátokat, szakkönyveket, kottákat, zenészrelikviákat, fényképeket, mindent, ami a korszakhoz és a műfajhoz köthető.A MagyaRock Hírességek Csarnoka megtalálható a facebookon, illetve a rockcsarnok.hu honlapcímen, utóbbi még fejlesztés alatt áll.
A Rockmúzeum e-mail címe: rockcsarnok@gmail.com
Telefonszáma: 06-1-398-62-90

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Nagy Feró és a Beatrice - Az első 40 év - Live! (2018, info)
Most pénteken, azaz február 16-án jelenik meg a Nagy Feró vezette Beatrice friss lemeze, mely a tavaly év végi Barba Negra Music Club-ban

Tovább...
Elhunyt Fast Eddie Clarke (1950-2018)
Lemmy és Philthy után elhunyt a Motörhead klasszikus felállásának gitárosa, "Fast" Eddie Clarke is! 67 éves volt, január 10-én, Londonban ment el, tüdőgyulladással

Tovább...
Tolcsvay László - '68 (2018, info)
Fél évszázados jubileum – megjelent az új lemez! Tolcsvay László, a Tolcsvay Trió és a Fonográf együttes alapító tagja, sok nagysikerű musical és rockopera

Tovább...
Elhunyt Pat Torpey (1953-2018)
2018. február 07-én elhunyt Pat Torpey, a Mr. Big dobosa 64 éves volt. 2014-óta küzdött a Parkinson-kórral, halálát a betegségével kapcsolatos komplikációk okozták. A '88-ban alakult

Tovább...
Új Gitáros tehetségkutató - felhívás (2018)
Joe Satriani What Happens Next című fantasztikus új albuma kapcsán indult el az Új Gitáros 2018 tehetségkutató - immár harmadik alkalommal -, melynek

Tovább...
Klipmánia