rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326397
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Csolti István interjú (2014)

Interjúk

Csolti István a Hobby, a Nevada, majd a Glória együttes basszusgitárosa. Játszott együtt Radics Bélával, Fischer Lászlóval és az ifjú Vörös Istvánnal is.
Hogy kezdtél zenélni?

A Dunaparton laktunk, a Bem térnél. Gyakorlatilag a közel lakó haverokkal álltunk össze zenekarrá. Elkezdtünk gitárt gyártani, ez olyan '66 körül lehetett. Sztankay Laci járt a közeli zeneiskolába, Ő kezdett el tanítani minket, engem és az öcsémet. Pusztay Gyuri a közelben lakott, ő lett a dobos. Így négyen alakítottuk meg a Hobby együttest.

Egyre jobban ment a zenélés, még OSZK vizsgánk is lett. Rövid idő után csatlakozott a zenekarhoz Pozsonyi Miklós, mint zongorista. Pontosabban, előtte Hausz Tamás tangóharmonikással bővült a zenekar. Vettünk egy Vermona orgonát, de valahogy nem állt kézre neki, egy rövid ideig függőlegesen játszott rajta. Nagyon sok Beatlest játszottunk, bár én inkább a Hurricanes és a Shadows együtteseken nőttem fel.

Mi volt a Hobby legnagyobb sikere?

Legnagyobb sikere egyben legnagyobb sikertelensége is volt. A Makarenkó utcában volt egy művház, vagy kollégium aulája, ahol Szűcs Antal szervezett vetélkedőt. A zenekarok belépőjeggyel versenyeztek, az volt a fokmérő, hogy kihez jön nagyobb közönség. A Sztár együttessel voltunk versenyben, nekem nagyon tetszettek. Deák Bill Gyula volt az énekesük. Billék nagyon jók voltak.

Össze kellett gyűjteni a jegyeket, én szedtem össze, összesítették, a végén a Sztár együttes nyert, megérdemelten. De! Az eredményhirdetés után az egyik zsebemből még 14 jegy előkerült... Szóval megérdemelték, de sokáig hallgattam is miatta. Ahogy Laci is mesélte, a Hűvösvölgy mellett játszottunk sokat, Laci a Korda-incidenst is elmesélte, nem ismételném. Nagyon sok helyen játszottunk, ugye ebben az időben bár volt sok zenekar, de nem voltak discjockey-k, mindenütt élő zene szólt.

Hogy lett vége a zenekarnak?

Pusztayt elvitték katonának, ekkor öcsém beállt helyette dobolni, ügyes volt. Később megnősült, abbahagyta a zenélést, Laci meg átment a Wanderersbe. A zenekarral a Csiliben játszottunk, mikor Kertész Laci megnézett bennünket, ekkor szerelt le, épp újjászervezte a Nevada együttest. Hívott, mivel látszott, hogy vége a Hobbynak, mindenki abbahagyja, így mentem. Közel 10 évig együtt játszottunk.

Hogy állt fel az első újjáalakult Nevada?

Hú, nagyon rég volt. Kertész Laci és én biztosak vagyunk. Nagy átjáróház volt itt is, mint mindenütt. Úgy emlékszem Kálóczy Egon volt az első gitárosunk és Vágó András a zongorista. Itt már nem csak klasszikus beat, vagy tánczenét csináltunk, bejött a Deep Purple, a Uriah Heep, a Black Sabbath, Jimi Hendrix.

Itt már inkább koncerteket adtunk. Ez jó is volt, meg rossz is, mivel ezek nem kimondott tánczenék. Led Zeppelin! A Whole Lotta Love-ot is játszottuk. Fábián Attila énekelte, csatlakozott hozzánk. Nagyon-nagyon szerettem és szeretem ezt a számot. A Kassák klubban, Zuglóban kezdtünk játszani. Nagyon sokat jártunk vidékre, de ORI műsorokban is szerepeltünk. Például Cserháti Zsuzsát is kísértük. Végtelen kedves lány volt, nagyon jó humorral és fantasztikus énektudással megáldva. Ihász Gáborral és a Gúnyával is sok közös műsorunk volt.

Valamilyen stúdiófelvételen szerepelsz?

Tarján Pali volt a zenekar énekese mikor a rádióban vettünk fel két számot, valamikor a hajnali órákban. Akkor volt ránk stúdióidő-keret. A Rákóczi tér mellett is voltunk egy stúdióban, ott Vágó András a zenekar zongoristájának egy számát vettük fel. Sajnos ezek a felvételek elkallódtak az idő folyamán.

Hogyan alakultak a tagcserék?

Olyan '73-ra kialakult egy állandóbb felállás. Guzsváry Csaba lett a billentyűs, tanár srác volt. Fischer László volt a gitárosunk. Nagyon jól egyben volt a zenekar. Később Kabóca akarta mindenáron hozni Radics Bélát hozzánk, így Béla - Fischer Laci helyett - jött. Kabóca előrejött a dob mögül énekelni, mert kellett egy értelmes ember, aki tud kommunikálni a közönséggel. Béla közben Döme Dezsőt ajánlotta és jött is dobosnak, akivel előzőleg a Tűzkerék együttesben játszott. Később Guzsváryt kinevezték iskolaigazgatónak, helyette jött Döme testvére billentyűzni, de volt egy időszak, amikor csak négy fős volt a felállás.

Változott a zenekar Radics belépésével?

Természetesen. Kezdve azzal, hogy játszottuk Béla magyar nyelvű számait is, amit a Taurusból hozott. Ő is énekelte őket. Jó volt vele játszani, nagyon sajnálom, hogy fiatalon meghalt. Nagyon élveztem vele a játékot, bár néha, kicsit elengedte magát. Sokszor emlegette, hogy ő nem akar megöregedni.

Halála előtt egy évvel találkoztam vele, már nagyon rossz állapotban volt, egy erősítőmet vette meg akkor. Bélának elég volt kimennie a színpadra, máris egy különleges atmoszféra vette körül. Hihetetlen színpadi jelenség volt. Ha most élne, akkor is óriási sztár lenne.

Béla csak vendég volt, vagy állandó tag?

Majd két évig folyamatosan velünk játszott, jött mindenhová koncertezni velünk. Csináltunk vele kimondott Jimi Hendrix emlékkoncertet is.

Tánczenét játszottatok?

Alapvetően koncertzenekar voltunk, bár jártunk táncos rendezvényekre is.

Saját számot nem próbáltatok írni?

Ez volt a zenekar óriási baja, hogy ezzel nem foglalkoztunk. Béla számait Béla kilépése után is játszottuk egyébként. Miután Béla kikerült a zenekarból, a helyére jött a fiatal Vörös István. Ő is hihetetlen jó gitáros volt, olyan átéléssel játszott, hogy egy balatoni koncerten szóló közben bele is borult a hangfalakba. Nagyon bele tudta élni magát. Mindig jó zenészek fordultak meg a Nevadában, például Fekete Gyula is szaxofonozott nálunk, de minden hangszeren tudott játszani. Az öccse is játszott nálunk egy ideig.

Hogyan léptél ki a Nevadából?

Ki akartam menni külföldre játszani, de kiderült, hogy csak azt engedik ki, akinek megvan az érettségije. Mire elvégeztem, meggondoltam magam, nem mentem külföldre. A többiek viszont kimentek nélkülem. Új zenekart alapítottam Glória Rock néven. Homonyik Sanyit ajánlották nekem, ő lett az énekes-gitáros. Felmentem hozzá, eljátszott egy George Bensont, hú, ez nagyon jó, mondtam neki. Érces hangja volt.

Szalay Olga zongorista és Dán György dobos lettek a zenekar további tagjai. Játszottunk rockot is, de ez már a '80-as évek volt, valamiféle tánczenét csináltunk. Nem volt túl hosszú életű a zenekar, szóltam a csapatnak, hogy abbahagyom a zenélést, addig együtt maradunk, míg mindenki nem talál magának más helyet. Olga és Gyuri kimentek nyugatra, Sanyi pedig elindult a maga útján, slágerei lettek: Álmodj királylány, megtalálta a helyét.

Zenélsz még?

Később a textil iparba léptem át 1985-ben, öcsémmel csináltunk egy komoly céget, de a textil iparnak, mint mindenki tudja, leáldozott a kínai dömping termékek megjelenésével. A '90-es években megint megtalált Kabóca, egy fél évig újra játszottam velük, kezdetben csak vasárnap játszottunk, majd egy héten már négy koncert volt, aludni is kell, meg dolgozni is, nem csináltam tovább.

Bálint Csaba (2014.01.23.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.48 Seconds