×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Mobilmánia - 3D koncert-mozifilm (2013) 

Megjelent: 2013. december 08. vasárnap 18:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Zeffer András megint dobott egy nagyot. Lehet őt szeretni, nem szeretni, de teljesítmény van a munkája mögött. Összerántotta 5 éve a P. Mobil volt tagjait, nyitott három volt énekessel, pár éve összerántotta a volt dobosokat, évi átlag 50 koncertet szervez, játszik le, új lemezeket adnak ki. Jövőre meg fog jelenni a harmadik sorlemez is. Szövegét most is Horváth Attila írja.

Tavaly csinált egy olyan Pecsa koncertet, ahol 500 forint volt a beugró és 3D kamerákkal fel is vetette az eseményt. Egy év munkájának gyümölcse a hamarosan az országos mozihálózatban is megtekinthető három dimenziós koncertmozi.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Részt vettem a Pólusban a sajtóvetítésen, egészen meggyőző a produktum. Ilyet idehaza még nem csinált senki. Világszinten is csak nemrég kezdték ezt kóstolgatni. Nyilván nem állt annyi pénz rendelkezésre, mint a nemrég bemutatott Metallica mozihoz, de nem kell szégyenkezniük. Magam évekig parasztvakításnak tartottam ezt a 3D őrületet, állítólag Amerikában is kezdenek visszavenni az új technikából. Nemrég azonban megnéztem a Gravitációt, és hát most éppen nálam hű, meg hú. Mindeközben meg már 4D mozifilmek is jelennek meg, dülöngélő székekkel, fújó széllel, vízzel, stb.

Elméláztam, milyen lenne egy 4D koncertfilm: mondjuk oldalról egy haver alkalmasint üvölt a fülembe, hátulról meg leöntenek sörrel. Ez mondjuk most is majdnem megvolt, Kálmán Gyuri mögöttem pattogatott kukoricával dobált meg viccből. Pedig jó kritikát írtam a Tirászról tavasszal. Mindenesetre elismerésnek vettem.

No, de vissza a filmhez. A koncert végig fenn tudja tartani a figyelmet a maga két órájával is, üresjárat nélkül sorjáznak a számok. Nem feküdnek rá teljes súlyukkal a P. Mobil hagyatékra, egy-egy önálló darabot játszanak a régi programból, illetve egy 15 perces egyveleget. A többi időt a saját program tölti ki. Lehet arról vitatkozni, hogy mennyire etikus a zenekar léte, magam egyre inkább értelmetlennek tartom a problémán való rágódást. A két zenekar versenyhelyzetben van, és ez azt a ritka helyzetet szüli a magyar oldszkúl rock szénájában, hogy mindkét zenekar a belét-lelkét kiteszi a közönség kiszolgálásáért.

A P. Mobil is kénytelen sokkal jobb lenni, többet dolgozni a produkción, mintha nem lenne rivális zenekar mellette. Ez nekünk, közönségnek csak jó. Mindeközben sok régi sztár lustán kesereg azon, hogy nem jön be a közönség. Hát, dolgozni kell, újítani, folyamatosan ötletelni, próbálni, új anyagokat, műsorokat írni. Ennyi a megfejtés.

A 3D és nemkülönben önmagában már maga a mozibemutató most a legújabb. Lóri meg remélem megcsinálja egyszer csak a Kopaszkutya 2-őt, az igazit. Nagyon érdekes élmény így látni a koncertet, mintha az ember élőben a színpadon járna és nem csak a közönség soraiban állna egy helyben. Leginkább a dobszerkóról készült snittek voltak nagyon életszerűek.

Jók a vágások, bár néhol nincs szinkronban a hang a képpel, de nem akarok kukacoskodni, elhanyagolhatóak a bakik. Amit viszont kiemelnék a hibák közül, hogy Szentkirályi Jani ugyan már nem tagja a zenekarnak, de itt orrba-szájba őt mutatják, pedig a másik gitáros csávó ügyesebb és szimpatikusabb. Korábban sem értettem minek a palit ennyire előretolni, de valószínűleg azért, amiért a végjátékban elkezd a zenekar egyszerre menetelni. Ezeket nevetségesnek tartom, de amíg a közönség egy-, vagy jó része kajálja, addig ez marad.

Az országos bemutató nyilván nagy nyári meghívásdömpinget, koncertszámot fog generálni, e tekintetben is nagyon ügyes húzás ez. Nagy dolog ez a koncertfilm, jelenleg nincs párja. Ajánlom megtekintésre.

Bálint Csaba (2013.12.08.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Kozma Gábor - Benkő Sándor - Sitke mindhalálig (2006, könyvkritika)
A Sitkei Rockfesztivál egyike a legpatinásabb magyar rockzenei fesztiváloknak. Tény, hogy a 2000-es években

Tovább...
Mediawave - az Örömről és 1968-ról szól idén a Tartóshullám (2018)
Több, mint negyven izgalmas koncert, száznál is több film, kalandos közösségi programok - idén huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg

Tovább...
Con Spirito Egyházzenei Fesztivál @ 2018. május 15. - Országos
A Filharmónia Magyarország 2018-ban ismét különleges koncertekkel várja a zeneszeretőket a negyedik éve megrendezésre kerülő

Tovább...
Varázslatos gyereknap @ 2018. május 26. - Kós Károly Művelődési Ház
2018. május 26-án, szombaton 13:00-tól a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház vár mindenkit, aki egy kicsit is gyereknek érzi

Tovább...
Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: