×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant @ 2013. október 31. - London, Royal Albert Hall 

Megjelent: 2013. november 05. kedd 18:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

Idestova hat éve nem láttam élőben Plantet. 2008-ban még Krauss-szal megnéztem, de azóta a countryzós hülyéskedésért nem lettem volna hajlandó, maximum Bécsig elmenni, de nemhogy addig, de 1500 km-es közelségbe se jött az utóbbi időben. Idén azonban visszatért a 2005-2007-es zenekarhoz és programhoz, továbbá ilyen korban (65 éves) már megeshet, hogy addig okoskodok, sakkozok a pénzzel (drága a belépő és a repjegy), hogy már az életben nem láthatom többet. Túl sok a gyászjelentés az utóbbi időben. Akárhogy is, itt volt az ideje, hogy újra lássam...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A nyáron Amerikában turnézott, őszre pedig befigyelt három angol dátum, köztük a Royal Albert Hall. Aki látta a '70-es itteni Led Zeppelin koncert felvételét, az tudja, miért is fontos ez. A londoni koncertek az utóbbi években nem úgy működnek, hogy sokat lehetne mélázni, hogy menjen, vagy ne menjen az ember, egy nap alatt fogynak el a jegyek. Szerencsém volt, a meghirdetés napján pont megnéztem Plant honlapját, azonnal hívtam egy haveromat, hogy van kb. egy perce, hogy döntsön, jön, vagy nem, ütni kell. Így is az utolsó normális helyre szóló jegyeket sikerült lefoglalni.

Bár idén visszatért a rock-koncepcióhoz, de az eddig fellelt bootlegeken kicsit lötyögős volt a produkció. Azt reméltem, talán Londonban most megrázza magát, Page egy köpésre lakik, az Earls Courthoz közel, tuti ellép megnézni, és ha ő ott van, neki oda fogja magát tenni Plant, kakaskodik egyet. Ez be is jött, bár nem tudom, ott volt e Mr. Jimmy Page, pedig a gazdasági bejáratnál két lengyel sráccal két órát ácsorogtunk dedikáció beszerzése végett. Plant néhány haverjával érkezett egy kocsiban, a biztonsági ember viszont elég egyértelműen jelezte, hogy amennyiben nem takarodunk a rámpáról, akkor újabb felszólítás nélkül elpusztít mindhármunkat.

És végül Plant úgy viselkedett a színpadon, ahogy az egy rocksztártól elvárható, az idei év korábbi koncertjeihez képest energikusan mozgott és énekelt. Például a ráadásként játszott Rock And Rollt az eredetihez képest, közel ugyanúgy énekelte, bár a kíséretnek szinte köze sem volt az eredeti dalhoz, eléggé átírták, világzenésítették.

A szettlista nem sokat mozgott a korábbiakhoz képest, talán annyi történt, hogy a Friends helyén a Going To Californiát játszotta és a ráadásban mostanában megszokott – egyébként rendhagyó – Big Log helyett az If I Ever Get Luckyt. Jobban örültem volna, ha ez a két csere nem történik meg, de ez még finnyázásnak is felesleges. Nagyon jó volt.

A Babe, I'm Gonna Leave You nyitányként jól felvezette az estet, a program fele Led Zeppelin anyag. Elsőre Skint – aki 2004 óta gitárosa a Strange Sensationnek, majd a Spaceshiftersnek – nem ismertem meg, látványosan megöregedett. El kellett telnie némi időnek, míg a bemutatásnál rájöttem, hogy ez ugyanaz a csávó, akivel már láttam jó párszor Plantet. Justin Adams viszont nem öregszik, kiváló volt.

A Strange Sensation koncepció megmaradt, amennyiben a világzene felé kacsintgatnak, de a fekete "balalajkás" szerepeltetése több számban is elég idegesítő volt. Még egy szólószámot is kapott, amit elég nehezen toleráltam, de tulajdonképpen ez minden, amit negatívumként el lehet mondani erről a koncertről.

Esetleg még annyi, hogy azt hittem, a Royal Albert Hall jobban szól. Nem volt rossz, de többet vártam. A hangkép egyébként nagyon tiszta volt. Figyelemre méltó volt, hogy a Satan Your Kingdom Must Come most tetszett, szemben a 2012-es Band Of Joy formációs verzióval, ezek a palik még ebből a dalból is tudtak elfogadható verziót csinálni. A Spoonful is egy kicsit turbósított volt a korábbiakhoz képest, idézet hangzott el benne az In My Time Of Dyingból, amolyan Strange Sensation módon és a What Is And What Should Never Be-ben sem kellett Plantnek a zenekar mögé bújnia, el tudta énekelni.

Érdekes tapasztalat volt, hogy mennyivel másabb az angol közönség, mint a magyar. Itthon egy ilyen ülőbulin mindenki a helyén marad a koncert végéig, majd csendben hazamegy a végén. Ezek a népek meg, mint egy karnevált, úgy élték meg az eseményt. A ráadásban a beszékezett nézőtéren mindenki állt, táncolt, koncert végén pedig ragyogó arccal indultak haza. Koncert közben gyakorta I love you Robert! bekiabálásokat lehetett női hangoktól hallani.

szettlista:
Intro
Babe, I'm Gonna Leave You
Satan, Your Kingdom Must Come Down
Spoonful / In My Time Of Dying
Black Dog
Another Tribe
Going To California
The Enchanter
Four Sticks
What Is And What Should Never Be
Fixin To Die
Whole Lotta Love / Who Do You Love?

ráadás:
If I Ever Get Lucky
Rock And Roll
(A koncert itt letölthető.)

Bálint Csaba (2013.11.05.)
led-zeppelin.uw.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia