×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Ős-Pandora's Box @ 2013. szeptember 08. - RAM előtt 

Megjelent: 2013. szeptember 18. szerda 12:00
Szerző: Fiery
    Koncertbeszámolók 

Ős-P. Box koncerten havonta, kéthavonta megtalálható vagyok. Jó hangulatú, kiszámítható bulik jellemzik ezeket az estéket, ahol sok újdonság nem történik. Ezen a vasárnapon mégis volt valami érdekes, amiért már érdemes tollat ragadni. A zenekar egy kölcsön frontemberrel lépett fel, amiből még ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, de mindenképpen gondolkodjunk el rajta, milyen az, amikor a zenekar "arca és hangja" hiányzik.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Magyar Dal Napja alkalmából a RAM Colosseum és a Rockmúzeum is igyekezett kitenni magáért. Az angyalföldi Kárpát utcában újjászülető Radnóti Miklós Művelődési Központ bebizonyította, hogy szervezésben simán felveszi a versenyt bármelyik évek óta létező konkurencia helyszínnel. Elsősorban Hajnal Gábor, B. Tóth László és Bálint Csaba volt erre a garancia.

Az első fellépő délután hat órakor a Pandora's Box volt. Azért ők kezdtek, mert nyolckor már a Szeptemberfeszten volt jelenésük. Érdekesség, hogy a zenekar énekese, Kyru a múlthéten jelezte, hogy erre az időpontra nem ér rá, ezért Sáfár Öcsiék Kiss Zolit (Korál Forever, ZBB, EGO Project) kérték fel, hogy segítse őket ki, mégse instrumentális zenével legyenek ott a Magyar Dal Napján. Zoli pedig, mint jó úttörő, ott volt, mindannyiunk kíváncsiságát kielégítve végig énekelte a bulit.

Egy parányit azért térjünk vissza Kyrura, a zenekar énekesére. Ő is, mint oly sokan, több zenekarban teljesít egy időben szolgálatot. Sajnos ez a ténykedés azzal magyarázható, hogy ebben a szar világban egyre többet kell vállalni, hogy megélhessünk valamiből. A sok vállalás pedig előbb-utóbb a fellépések kárára megy. Valahol mégiscsak megálljt kellene ennek az anarchiának parancsolni. Kyru gondolatmenetét meg is értem és nem is.

Egyik barátom mesélt tegnap egy nem is olyan régi történetet – nem is tudom, hogy jön ez ide -, egy ismert muzsikus lekötött a zenekarának egy vidéki bulit, ahol fejenként tizenkét ezer a bevét. A megbeszélést követően, néhány perc múlva csörgött a telefonja, egy másik fellépést ajánlottak ugyanarra az időpontra. Az eltérés annyi, hogy ez esetben harminc ezer volt a pénz. A válasz ennek ellenére is az volt, hogy köszönjük a lehetőséget, nem élnénk vele, erre az időpontra lekötött koncertünk van! Sajnos az előbbi rövid történet nem mindennapos, ezért is maradt meg bennem. És igazat kell adnom annak a zenésznek, aki váltig állítja, hogy a tisztessége mindennél fontosabb. Ha nem így lenne, már ő sem lehetne a színpadon.A RAM kertjében egy szépen felállított színpad várta a környező házakból gyülekező érdeklődőket. A csábításról B. Tóth László retro "diszkója" gondoskodott, amely elementáris hangerővel üzent a tízemeletes házak felé, hogy nagy buli van készülőben. Edda, Karthago, Piramis, Fonográf és Omega dalok szórakoztatták a nyugodtan várakozókat.

A Pandora's Box hat órakor kezdte meg áldásos tevékenységét. Kíváncsian vártam, hogy alakul a muzsika Kiss Zoli hangjával. Az Ingajárattal indítottak a fiúk. Meg kell mondjam, az első percek csalódást jelentettek számomra. Annyira idegennek tűnt Zoli hangja, hogy azonnal levonva a rossz konzekvenciát, eldöntöttem, hogy ez így nekem nem tetszik. A zenekar tagjai pedig mindent megtettek, hogy elfogadható legyen a buli. A legjobban Imó lepett meg, akit régen láttam már ennyire sziporkázó hangulatban. Mindenesetre a színpad előtti állóhelyek kezdtek megtelni.

Első benyomásom azonban hamar pozitívra váltott. Látva ahogy Kiss Zoli színpadi profizmusával lassan begyűjti az elégedett, hálás tekinteteket. Mi tagadás, én is kezdtem megszokni ezt a zenét az ő hangjával. Ennyi kellett volna csak? Szekeres Zoli, a fiatalabb gitáros már rutinból szórta ránk a dallamokat, hibát nem találni már az ő játékában sem. Kifejezetten jól nyomja. A Soha nem elég című szerzemény méltó folytatása az előző dalnak, a lakótelepről is elkezdett csordogálni néhány érdeklődő. Mindenesetre még mindig felettébb kevesen voltunk. Vagy túl korán volt, vagy már az ablak alá is nehéz kivonszolni a munkában és válságban megfáradt népet.

A társaság úgy ficánkolt az emelvényen, mint akik már évek óta együtt zenélnek, talán ezért is volt könnyebb ráhangolódnom Zolira. El kell ismernem, hogy "Vikidálként" bizonyított, de vajon mit tesz, ha Varga Miki valamelyik nótája kerül bemutatásra? Nem kellett sokáig várnom, hiszen a gyors dalok koncertjén a harmadik, a Halálkatlan volt. Na, ez a hangszín már közelebb állt Zolihoz, végre teljesen meggyőzött arról, hogy nincs itt hiba, jó döntés volt vele hozni a RAM-hoz a Boxot. A gitárosok újra és újra kiélhették a Bencsik Samu alkotta játék költeményeket, Szabó Peti a billentyűnél pedig vidáman és lazán tolhatta a kíséretet hozzá. Nekem nem kedvencem ez a dal, mindenesetre ez is a P. Box egyik nagy töltete, amit a közönség vastapssal honorált.

Elgondolkodtató volt a sok idekeveredett idős nénit, bácsit figyelni, ahogy aprókat lépdelve táncolnak a zenére, néhányan még a szövegeket is tudták nagyjából. Eszembe jut ilyenkor az a merev ellenállás, a nyolcvanas évekből, amikor éppen ők voltak kiakadva ezekre a zenékre, hogy hangos, rikácsolós és szar. Most meg azt látom, hogy mégis tetszik nekik.

Az ifjú dobostól, Fekecs Ákostól még ugye nem várható el, hogy előlépjen szerkója mögül és villogjon nagyokat, pedig megtehetné, mert nagyon tehetséges a srác, de Sáfár Öcsi, aki rettenetesen jó basszusgitáros, kifejezetten élvezetes, ízes játéka, nem bánnám, ha néha megmutatná önmagát is a színpadon, nem csak hátul a hangfalak mögé bújva pengetne mosollyal a bajsza alatt... A Vágtass velem, ha lehet, még jobban megmozgatta a kíváncsiskodókat, míg a végére maradt a nagy durranás.

Ahogy a Karthagonál nem maradhat el a Requiem, az Eddánál a Hűtlen, a HIT-nél a Vén csavargó halála, a Lordnál a Vándor, vagy a Mininél a Vissza a városba, így elmaradhatatlan a Pandora's Box koncert is a Zöld, a bíbor és a fekete című szerzeménye is. Még a hátul megbúvók is előre merészkedtek végre, ki lehet jelenteni, hogy kezdetét vette a P. Box együttes koncertje.

És ekkor olyan valami történt, amitől ugrottam egy hátast. Kiss Zoli az eredeti szöveggel énekelte a nótát. Sokaknak ez fel sem tűnik, de én már évek óta erre az egy szóra vártam. Játszhatja az Ős-P. Box, a Black Box, a P. Mobil, a Lónyál, Bill, Kalapács Józsi, vagy bárki, végre Kiss Zoli volt az egyetlen ember, aki nem az átköltött verziót adta elő. És igaza van, mert egy Ős-P. Box igenis az eredeti verzióban adja elő a dalait. Ettől az el nem feledett szótól még hitelesebbé vált számomra a zenekar, a rockzene és minden, ami a múltról való emlékezésünket elősegíti. Hogy melyik volt az a szó, annak kikeresését rábízom azokra, akiket valóban érdekel, hogy is hangzott el ez a dal azon a bizonyos Pandora's Box kislemezen.

Mindig a csúcson kell abba hagyni, a zenekar pedig tartja magát a mondáshoz, a dal végén el is búcsúzott gyorsan. Mindenki ment a maga dolgára. Végeredményben egy hangulatos bulit láthattunk, ahol a cserecsalogány profi módon segítette ki a zenekart, aki nem ismeri őket, az soha rá se jön, hogy ez a koncert egy kuriózum volt, amit lehet, hogy még sokáig emlegetni fognak.

Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia