×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant - Taste Of Chicago (2013) 

Megjelent: 2013. július 17. szerda 12:05
Szerző: bcsaba
    Bootlegek 

Robert Plant & the Sensational SpaceShifters @ 2013. július 12. - Chicago, Grant Park

Plant visszatért a 2005-2007-i korszakához, a Mighty Rearranger lemez és a hozzá kapcsolódó turné világához. Bollók kolléga pár hónapja már írt egy bootleg kritikát, gondoltam én is elmélázok egy kicsit a téma felett...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Nagyon fárasztott már a 2008-2012 közti időszak, Kraussostul, Band Of Joyostul, megmondom őszintén, nem is reméltem már, hogy egyszer még 2006-ban találhatjuk magunkat, de úgy tűnik, van még remény.

A koncepció egy az egyben a régi, progresszív szólódalok és Zeppelin slágerek adják a programot. Ha csak audio bootleget hallgat az ember idénről, akkor alig van különbség. Viszont a youtube-on látható aktuális videókat nézve, sajnos nem múlt el nyomtalanul az elmúlt 7-8 év. Kevesebb krafttal táncikál már a színpadon, lötyögősebbek az előadások. Plant ezzel együtt, 65 éves kora ellenére, zeneileg még mindig rendben van, megint rocker. Pedig az elmúlt 6 év permanensen Amerika seggének kinyalásáról szólt. Country? B*zdmeg. De jó, hogy vége. De nehéz évek voltak ezek nekünk. A magam részéről lesz*rom a Grammy díjakat, amiket ezért kapott, nem akarom elhinni, hogy csak arról volt szó, hogy Plant befeküdt az amerikai popiparnak, hogy orrba-szájba szerepelhessen a tévékben, díjátadókon, sikere legyen a nélkül, hogy Zeppelineznie kellene. Bár pár hete épp egy olyat nyilatkozott a Led Zeppelin újraegyesüléssel kapcsolatban, hogy: "Ő ráér". Azt remélem, ezt már nem gondolja komolyan, már 2007-ben is kár lett volna.

A koncerteket a Strange Sensation korszak formabontó varázsa tölti be, elektronikus hangzások, kétgitáros felállás, áthangszerelt dalváltozatok. Talán a Black Dogot most már elfelejthetné Plant, úgy kizsigerelte az utóbbi években, hogy az már fáj. Most legalább nem teljesen buzis, de túlerőlteti az afrikai vonalat, behozott egy echte négert is, vonósozik, meg gajdol is benne a vendégmuzsikus, nagyon világzenei, de már nincs meg benne az az egészséges egyensúly, arányérzék, ami a 2005 körüli éveket jellemezte. Lehet, csak Justin Adams erőlteti ezt, elvileg ő a zenei vezető. De ne kenjük rá.

Nagyon örülök a Mighty Rearranger dalainak, egyik legjobban sikerült szólóalbuma. Még mindig modernnek hat. Ezekhez a dalokhoz is hozzányúltak, egyik-másik kapott egy-egy új betétet, hangszerelést is, az arabos beütések is nyilvánvalóbban, mint például a The Enchanter intrójában. Ezek mellett egy 1983-as dalt, az In The Moodot is elővette, ez 2007-ben jobban szólt. A Satan Your Kingdom Must Come Down a 2012-es albumról talán csak megkésett promózása az "aktuális" lemeznek, talán a legszerencsésebb dalválasztás onnan, de ellennék nélküle.

A Zeppelinek közül talán nem kellene erőltetni a What Is And What Should Never Be-t, az énektéma már nem nagyon megy és ebben a dalban nem tud eléggé elbújni a zenekar mögé a hibákat maszatolandó. Mindenesetre a közönség ki van szolgálva, 50%-ban tartalmaznak Zeppelint a koncertek. A ráadásdal a Rock And Roll megint egy rendhagyó önfeldolgozás, a nyitó elektro hangok után egészen eklektikus katyvasszá válik, a kíséretben honky tonk, elektro, mindeközben az énektéma az eredeti. Valahogy nem működik, de azért örülünk neki.

Két feldolgozás, a Spoonful és a Fixin To Die, eléggé eltávolodott az eredetiektől, de még éppen felismerhetőek. Főleg a Fixin To Die tetszik. Egyébként ez a koncert egy bluesfesztivál keretében zajlott. A 2013-as idény Ausztráliában kezdődött, most a nyár Amerikáról szól, ősz elején lesz pár angliai dátum. Jöhetne közelebb is...

szetlista
Babe, I’m Gonna Leave You
In The Mood
Tin Pan Alley
Spoonful
Black Dog
Another Tribe
Going To California
The Enchanter
What Is And What Should Never Be
Fixin' to Die
Whole Lotta Love
Satan Your Kingdom Must Come Down
Rock And Roll

Bálint Csaba (2013.07.17.)
www.led-zeppelin.uw.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: