×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A Fekete Bárányok Fesztivál biztosításának rendőri tapasztalatai 

Megjelent: 2013. június 17. hétfő 18:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A népszerű rock-zenekarok koncertjeinek rendőri biztosítása komoly feladata a közbiztonsági és bűnügyi állománynak. Az utóbbi időben egyre több koncerten fordul elő rendzavarás, főként a Beatrice együttes rajongói körében. Az együttes óbudai fellépésekor is a biztosítási feladatokat ellátók jó munkájának köszönhető, hogy a nagyobb rendzavarás elmaradt.

1980. augusztus 23-án a Budapesti, III. kerület, Május 9. parkban, a Hajógyári szigeten került sor az Ifjúsági Magazin és az Express Utazási iroda szervezésében egy könnyűzenei koncert megrendezésére.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Május 9. park játszótereivel és különféle sportpályáival a kerület és a főváros lakóinak közkedvelt pihenőhelye. A pihenőpark megépítése több millió forintjába került az államnak, amihez a lakosság több tízezer társadalmi munkaórával járult hozzá. A park egyes részeinek további építése jelenleg is folyik. Több sportlétesítmény épült itt. Az 1980-as évek végére a főváros legszebb pihenési és sportolási lehetőségeket nyújtó parkja lesz ez, ahol minden korosztály megtalálja a kikapcsolódás neki megfelelő formáját. A szigeten mintegy 200 férőhelyes gépkocsiparkoló van, a tömegközlekedést pedig autóbusz biztosítja.

A sziget centrumában alakították ki egy füvesített, fákkal és bokrokkal övezett, kb. 5-6 ezer embert befogadó szabadtéri színpadot. A szigetre a hajógyár melletti Duna-ágon át, egy 3.5 méter széles hídon lehet bejutni mind a járműveknek, mind a gyalogosoknak. Nagyobb forgalom esetén a járművek közlekedése a hídon csak váltakozó irányban biztosítható, ezért a park nagyobb rendezvények megtartását nem teszi lehetővé. Ugyanakkor a legalapvetőbb higiéniai berendezések - nyilvános vécék -, is hiányoznak. A rendőrségi és más szervek járműveinek meg a mentőknek a szigetre való be-, illetve kijutása is igen körülményes, vagy egyáltalán nem lehetséges. Ezért vitatható, hogy az augusztus 23-i hangverseny engedélyezése és megtartása - a helyi sajátosságokra való figyelemmel - helyes volt-e, vagy sem.

A biztosítási terv

Az Ifjúsági Magazin szerkesztősége a hangverseny engedélyezése ügyében a Budapest, III. kerületi Tanács művelődésügyi osztályához fordult, amely az engedélyt a rendőrség előzetes véleményének kikérése nélkül megadta, bár erről utólag tájékoztatta a kerületi rendőrkapitányságot. A tájékoztatás hiányosságai ellenére is sikerült a hangverseny felelős rendezőjét augusztus 21-én felkutatnunk, aki közölte, hogy a hangversenyre elővételben már 10 ezer jegy elkelt, és számításuk szerint összesen mintegy 15 ezer néző várható. Rendezőnek 120 ifjúgárdistát jelöltek ki.

A hangversenyen fellépő együttesekről - a Hobo Blues Band, a Beatrice és a P. Mobil - ismert, hogy az ország különböző területein adott koncertjeiken gyakori volt a rendbontás, és rendőri beavatkozás is több esetben szükségessé vált. A biztosítást mindezek ismeretében szerveztük meg. A terv kidolgozása előtt az érintett parancsnokok megtekintették a rendezvény helyszínét:

- a biztosítási erők elhelyezése, a járőrútvonalak és a parancsnoki tartózkodási hely kijelölése;
- a rendezvény helyszínének megközelítése, az érkezési és távozási útvonalak felmérése, a tömegközlekedési eszközök parkolási lehetőségeinek számbavétele;
- az érkezési és az elvonulási útvonalba eső fontosabb őrzendő objektumok felmérése;
- a rendfentartó erők, a mentők, a tűzoltók ki- és bevonulási útvonalának kijelőlése; és végül
- az érkezési és az elvonulási útvonalon, valamint a helyszínen a szeszes ital árusításának korlátozási lehetősége céljából.

1980. augusztus 22-én a közbiztonsági és a bűnügyi osztályvezető - az előzetes tájékoztatás alapján - meghatározta a biztosítás feladatát, kijelölte a végrehajtásért felelős parancsnokot és helyettesét, akik előkészítették a biztosítás részletes tervét.

A biztosításban résztvevő erők és eszközök a következők voltak:
- 40 közbiztonsági beosztott;
- 20 nyomozó;
- 120 ifjúgárdista;
- 30 önkéntes rendőr;
- 4 kutyavezető;
- 1 rendészeti járőr;
- 11 URH-s járőrgépkocsi; és
- 1 csapatszállító gépkocsi.

A szabadtéri színpad körül a biztosító erőket egy 100-150 méteres átmérőjű körben helyeztük el, akik járőrözéssel látták el feladatukat. 3-500 méterenként egy-egy URH-s gépkocsizó járőrrel erősítettük meg őket, az esetleges rendőri bevetés gyorsítása céljából. (Ábra.) A szabadtéri színpad körül a sziget többi részébe vezető útvonalakon 4 ellenőrző pontot hoztunk létre azzal a céllal, hogy megakadályozzuk különböző csoportok szétszóródását a szigeten üdülők, a sportlétesítmények, valamint a hajógyár felé.

A nézőtér be- és kijárataihoz kutyás és gépkocsizó járőröket vezényeltünk. A rendőri jelenlét nagyban elősegítette a rendezők ellenőrző és egyéb feladatainak zavartalan végrehajtását. A szabadtéri színpadtól kb 300 méterre, a hajógyár északi bejáratánál helyeztünk el tartalékot - 5 rendőrt, 1 db URH-gépkocsit és egy csapatszállító gépkocsit. Itt jölöltük ki az előállítás helyét is, amelyet megfelelő rendőri biztosítással a csapatszállító gépkocsin terveztünk megoldani.

Az érkezési és az elvonulási útvonalon levő közhasználatú járművek megállóhelyeit gyalogos és URH-s járőrökkel biztosítottuk. A Flórián tértől a Szentendrei úton a Mozaik utcáig a közlekedést a forgalombiztonsági osztály gépkocsizó járőrei irányították, akik egyben közbiztonsági feladatokat is elláttak. A HÉV-megállóhelyek rendjének fenntartására különös súlyt fektettünk, mivel a látogatók 70%-a ezzel a tömegközelekedési járművel érkezett, illetve távozott a hangversenyről.

A kiemelőcsoport feladatát képezte a rendbontók megfigyelése és gyors eltávolítása. Feladatukat úgy határoztuk meg, hogy egy vagy két hangadó kiemelését önállóan hajtsák végre, több személy esetén pedig a parancsnoki harcállásponton rendelkezésre álló tartalékot irányítjuk a segítségükre. A biztosítás megszervezésekor figyelembe vettük, hogy lehetőleg kerülni kell a nyílt rendőri beavatkozást a kisebb rendbontások esetén.

A rendezvény lezajlása

Augusztus 23-án a délelőtti órákban előbb szórványosan, majd a déli óráktól kezdve nagyobb csoportokban érkeztek a hangversenyre a fiatalok. Az ellenőrzés során azt tapasztaltuk, hogy az érkezők a környező vendéglátóipari egységekben és közértekben palackozott szeszes italt vásároltak, és azt igen nagy számban a közterületen fogyasztották. Sűrített rendőri ellenőrzéssel sikerült lokalizálni a közterületen a szeszesital fogyasztást, valamint az ezzel párosuló kisebb jogsértéseket. A feljelentéseken és helyszíni bírságoláson kívül azonban más rendőri intézkedésre nem került sor. A palackozott italokból a belépőhelyen való szigorú szűrés és ellenőrzés ellenére is jelentős mennyiséget vittek be a fiatalok a rendezvényre.

14.00 órától tömegesen érkeztek a koncertre. Az érkezési útvonal ellenőrzésére kivezényelt rendőri erőket 14.30-kor megerősítették, valamint a rendezvény helyszíni biztosítására kijelöltek elfoglalták felállítási helyüket. A hangverseny 19 órakor kezdődött. Ekkor a nézőtéren már mintegy 8-10 ezer fiatal foglalt helyet. A hangverseny megkezdésének időpontja után is kb 20 óráig nagy csoportokban érkeztek a fiatalok. Számuk ekkorra elérte a 15-16 ezret. A szakaszos érkezés annak tudható be, hogy az együttesek műsoraikat egymást követően adták elő.

A rendezők hangosbeszélőn keresztül többször is felhívták a közönség figyelmét a rend fenntartására, annak kilátásba helyezésével, hogy az esetleges rendbontás a hangverseny beszűntetését vonja maga után. A zenerajongók emelt hangulatban várták a hangverseny megkezdését. 19 órakor a Hobo Blues Band együttes adta elő műsorát, 20 órától a Beatrice, 21 órától 22-ig pedig a P. Mobil együttes lépett fel.

20.00 órától a tartalékerőket is bevontuk a biztosításba a szabadtéri színpad közvetlen körzetében, mivel a színpadtól kb 150-200 méterig van csak közvilágítás. Nagy figyelmet fordítottunk a sötétedés utáni esetleges erőszakos, garázda jellegű cselekmények megelőzésére. A nyomozókat, akik a tömegben elvegyülve végezték feladatukat, önkéntes rendőrökkel megerősítettük.

A Hobo Blues Band együttes műsora után a rajongók egy része a szabadtéri színpad területét elhagyta és eltávozott. Ugyanezt figyeltük meg a Beatrice együttes műsorának befejeztével is. A P. Mobil együttes fellépéséig becslésünk szerint 4-5 ezer fő hagyta el a sziget területét. Biztosításuk külön átcsoportosítást nem igényelt, rendbontás az elvonulási útvonalon nem volt. A rendezőknek legtöbb gondot az okozta, hogy a műsor vége felé egyre több fiatal és gyermekkorú ittasodott le eszméletvesztésig az illegálisan behozott szeszes italtól, akiket a nézőtérről ki kellett hozni és az egészségügyi szolgálatnak ellátni.

A P. Mobil együttes műsorának befejezése előtt a biztosításban résztvevő rendőri erőket átcsoportosítottuk, a fő erőket az elvonulási útvonalra helyeztük át. Ezt lehetővé tette, hogy a szabadtéri színpad közvetlen körzetében nem volt olyan objektum, vagy létesítmény, amely megerősített őrzést igényelt volna, valamint - a közönség hangulatát figyelembe véve - azzal kellett számolni, hogy az elvonulási őtvonalon esetleg kisebb-nagyobb csoportok rongálásokat, vagy más jogsértéseket követhetnek el.

Kutyás és gyalogos járőrökkel megerősítettük az elvonulási őtvonalon a Mozaik utcai és az Árpád-hídi HÉV-megállót, ahol a nézőközönség kb 65-70%-a távozott. Gépkocsizó járőrökkel erősítettük meg a rendezvény helyszínének kijáratánál levő ÁFOR-benzintöltő állomást, a KPM Mozaik utcai vizsgáló állomását, a Miklós utcai autóbusz-végállomárt, és a Szentendre utat a Mozaik utcáról a Flórián térig. A tömeg elvonulásáról rádión keresztül tájékoztattuk a szomszédos kerület rendőri szerveit, mert egyes közlekedési csomópontoknál a rend fenntartása rendőri jelenlétet igényelt.

Tanulságok

A rendezvény volumenét tekintve viszonylag kis létszámú rendőri erő állt rendelkezésünkre. A biztosítást ennek ellenére mégis sikerült - több külső és belső objektív tényezőre figyelemmel - úgy megszervezni és végrehajtani, hogy sem a rendezvényen, sem az elvonulási útvonalon komolyabb rendbontás nem következett be. A rendelkezésre álló erőkkel kizárólag az utca rendjét sértő magatartásokat tudtunk megelőzni. Nem lehet viszont elejét venni a szabadtéri színpad közvetlen körzetében a fák és egyéb zöld növényzet, valamint a pihenést szolgáló padok, stb. vandál rongálásának. Becslésünk szerint az itt okozott kár megközelíti a 100 ezer forintot.

A rendelkezésre álló erők kis száma miatt nem volt lehetséges a rendezvényre érkező gyanús külsejű és megjelenésű személyek igazoltatása, elszámoltatása. A rendezvényt követő napon tartott helyszíni ellenőrzés során több tucat olyan okmányt, igazolványt találtunk, illetve szolgáltattak be, amelyből az állapítható meg, hogy igen magas lehetett azoknak a száma, akiket felelősségre lehetett volna vonni közveszélyes munkakerülés és más bűncselekmény miatt. A biztosítás zavartalan lebonyolítását elősegítette az is, hogy a tervezett műsorszámokban változás nem volt. A rendezők részéről olyan intézkedésre nem került sor, amely a közönség köreiben ellenszenvet váltott volna ki.

A rendezvény megszervezésének alapvető hiányosságaként lehet felvetni a kevés számú rendezőt. Műsor közben több esetben kísérletet tettek a zenerajongók a színpadra való feljutásra. A rendezők többször felkértek bennünket a színpad és a nézőközönség közötti kordon erősítésére, azonban ezt nem teljesítettük, mivel nem rendőri feladat. Ezzel az állásfoglalásunkkal a rendezőség nem értett egyet.

A rendezvény biztosítása kapcsán 3 személyt kellett előállítani kisebb súlyú közbiztonsági szabálysértés miatt. Az eljárás során őrizetbe vételükre nem került sor. A rendezvény biztosításához rendelkezésre álló 24 óra miatt az erők és eszközök megfelelő időben való átcsoportosítására nem állt rendelkezésünkre kellő idő. A biztosítási feladatok kidolgozását nehezítette az a körülmény, hogy a Hajógyári szigeten ilyen jellegű rendezvényt eddig még nem tartottak.

A rendezvényt engedélyező tanácsi szerv kizárólag csak az engedély kiadásáról tájékoztatott bennünket, előtte a rendőrség véleményét nem kérték ki. Nem volt célszerű a hangverseny helyének kiválasztása sem, mert ez a pihenőpark ilyen számú közönség befogadására nem alkalmas az említett létesítmények és a közvilágítás hiánya miatt. Rendkívüli esemény előfordulása esetén a biztonsági erők mozgása a szigetre és a szigetről nem biztonságos és nem biztosított.

A rendezők nem gondoskodtak megfelelő számú rendezőgárdáról és a felmerülő problémákat a helyszínen lévő karhatalmi rendőri erőkkel akarták megoldatni. Az ilyen vagy hasonló jellegű rendezvények biztosításában jobban együtt kell működni a szomszédos területi rendőri szervekkel, mert az érkezési és a távozási útvonalakon, közlekedési csomópontokon a rendbontások gyakorisága figyelhető meg.

Lovászi János - Megjelent a Belügyi Szemle 1980. évfolyam 11. számának 84-88. oldalán.

Bcsaba szerkesztő megjegyzései: A '93-tól itt megrendezett Sziget Fesztivál ismeretében kissé nevetséges a cikk állítása, miszerint: "a park nagyobb rendezvények megtartását nem teszi lehetővé". A mellékelt térkép jól mutatja, hol is volt valójában az akkori színpad. Van pár mondat, amit - talán a rendőri szakzsargon miatt - nem értek, például: "Sűrített rendőri ellenőrzéssel sikerült lokalizálni a közterületen a szeszesital fogyasztást." A cikkíró szerintem keveri sorrendben a HBB-t és a Beatricét, szerintem a Ricse lépett fel előbb, utánuk a HBB. Mindenesetre, talán végre egy objektív forrás a nézőszámot tekintve, mert az elmúlt három évtizedben röpködtek a számok 20-30 ezres tömegről... Érdekes következtetéseket lehet levonni abból is, hogy a Mobilt már több ezer ember nem várta meg...

2013.06.17.
www.rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Fekete Bárányok!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia