×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Ismeretlen legendák - Prognózis 

Megjelent: 2013. április 24. szerda 18:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Ismeretlennek lenni nem kimondottan előnyös dolog, főleg, ha egy zenekarról beszélünk. Mégis rengetegen lépnek fel évekig-évtizedekig, hogy a műfajt kedvelők nagy többsége még csak nem is, vagy csak nagyon keveset hall róluk. Legendának lenni mindig is nagy dicsőség. A rockzenében annyit jelent, hogy "valakik" számára a zenekar egy szimbólum. Legendás lehet egy csapat akkor, ha nagyon jó zenészek álltak össze, kimagasló zenéket írtak, vagy az egész egysége egy folyamatos felejthetetlen produkció. Ismeretlen legendák azok a zenekarok, akik valamilyen oknál fogva sosem jutottak el a számukra kijelölt csúcsra, mégis munkásságukkal örök legendává váltak.

1982-83-ban láttam először a Prognózis együttest a Budai Ifjúsági Parkban. Itt havonta léptek fel akkoriban. A rockzene csillaga éppen leáldozóban volt, egyre kevesebb volt a néző minden rock eseményen. Persze, ha jobban belegondolok, visszasírhatjuk azokat az akkor lesajnált nézőszámokat. Én nem értettem, hogy itt egy nagyon tehetséges zenekar, kellemes, igényes muzsikával, "ezer" slágerrel - még a rádiók is nyomták a dalaikat -, és mégis fél házak előtt játszottak. Akkoriban már dörömbölt az új hullám az ablakon, mint mostanában az "alter". Bevallom őszintén, hogy sajnáltam a fiukat, mert ennél jóval többet érdemeltek volna...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Később a Petőfi Csarnokban (1985?) az új hullám ellenére már volt zsúfoltság rendesen, elindult a zenekar a csúcs felé. Valamiért mégsem értek el arra a pontra, amikor már híres legendának számítanának. Az utókor számára - akár tetszik, akár nem - ismeretlenek maradtak. Vörös Pisti azért továbbra is tömött klubokban viszi magával a Prognózis nevet, de ez már egy másik történet...

A Prognózis 1981 elején alakult meg Vörös István vezetésével, aki előzőleg, mint gitáros játszott Radics Béla helyett a Nevada formációban. Katonaság alatt a Hadirock együttest hozta létre, majd ebből alakult ki egy évvel később a Prognózis. Egy hónappal ezután megnyerték a Rock Reflektor című tehetségkutató versenyt, majd meghívást kaptak az első jelentős magyar rock-fesztiválra, Dorogra, ahol több tízezer ember előtt arattak sikert. 1982-ben megjelent az első sikert hozó Hajsza közben - Nyári éjszakák c. kislemez. 1984-ben megjelent első nagylemezük az Előjelek, majd 1986-ban a Tele van a város szerelemmel, mely az igazi népszerűséget jelentette a zenekarnak. Ebben a korszakban olyan Magyarországon fellépő világsztárok előtt koncerteztek, mint Tina Turner és Alvin Lee. Éveken keresztül felejthetetlen koncerteket adtak a legendás Budai Ifjúsági Parkban, majd később a Petőfi Csarnokban sok-ezer ember előtt. E korszak minden jelentős rock-fesztiváljára meghívást kaptak (Pusztavacs, Tőserdő, Népstadion-kert, BS - Pop-Majális), részt vettek minden segélykoncerten (Éhező Afrikáért, Mozgáskorlátozottakért '81.)

1987-ben Vörös István egy új formációval adta ki a Piknik Club című albumot, mellyel még szélesebb közönségréteget hódított meg. 1988 őszén Kárpát-Ukrajnában turnéztak. 1989-től két évig Svájcban és Lichtensteinben zenélt. 1991. tavaszán Vörös István és a Prognózis néven, új társak kíséretével jelenik meg a hazai koncert dobogókon. Ekkor indul klubjuk a Kőbányai Szabadidő Központban, mely 1999. áprilisáig minden második héten esemény volt a rajongók életében. 1993-ban megjelenik az Ez egy kutya világ c. album, mely a rendszerváltás időszakának hangulatait tükrözi. Ekkor már Vörös István és a Prognózis néven tértek vissza a könnyűzenei életbe. Meghívást kaptak Budapest egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényére a Diákszigetre, ahol ezrek énekelték a korábbi sikerdalokat és megszerették az újabbakat. 1993-99-ig minden évben fergeteges koncerteket adtak a Csörge-tavi Rock-fesztiválon is.

1994 szeptemberében a Manfred Mann's Earth Band vendégzenekaraként léptek fel a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. 1994-ben a Hungaroton Gong megjelentette a Legjobb Prognózis dalok 1981-1987. c. válogatáslemezt. 1995-ben Minden viharon át címmel új CD és kazetta jelenik meg az üzletekben. A lemezbemutató koncert szeptember 9-én a Budai Parkszínpadon volt, melyről hang- és filmfelvétel is készült. 1996 októberében került a boltokba a koncerten rögzített teljes anyag Én az időt nem sajnálom címmel, mely az első koncertlemez a zenekar történetében. 1996-ban több koncertet adtak Prágában. Elsőként kaptak meghívást a taszári IFOR támaszpontra. Kapcsolatba kerültek Joe D'Urso énekes, szerző, gitárossal, aki 1997 júniusában Európába látogatott. Három közös koncertjük volt Budapesten, egy Pozsonyban és Prágában. 1997 másik legnagyobb eseménye, hogy októberben megjelent a Szűk nekünk ez a város című CD és kazetta. A magányos utazó 1999. elejétől Vörös István szólópályára lépett. - (Köszönet a Rockbooknak!)

A kilencvenes években, amikor újra kezdett rangja lenni a rocknak, Vörös István és a Prognózis néven nagy sikerű koncerteket adott a zenekar. A Kőbányai Szabadidő Központban telepedtek le, ahol kéthetente óriási klub bulikat tartottak. Legismertebb dalaik ebből a korszakból a Kutya világ, a Minden viharon át és a Szűk nekünk ez a város. Rajongói megmaradtak és olyan hűek Vörös Pistihez, hogy távoli vidékekre is bármikor elkísérik. 2000 óta teljesen önállósult. A régi nótákat leporolta és akusztikus hangszerekre írta át. Így szólalhattak meg az ismert és közkedvelt dalok akusztikus gitár, szájharmonika, ukulele, vagy mandolin kísérettel.

2001-ben meghívást kapott Mexikóba, egy nemzetközi zenei fesztiválra. István kreativitását és intelligenciáját jellemzi, hogy a dalok angolul, magyarul és spanyolul hangzottak el. Ugyanebben az évben megszületett az újabb nagy húzás. Egy koncert erejéig újra összeállt a klasszikus Prognózis együttes. Az addigra kultikussá vált banda fellépésére a Petőfi Csarnok kicsinek bizonyult. Semmit nem elvéve a dicsőségből, azért megjegyezném, ez volt az az időszak, amikor sorra kerültek elő a már elfeledettnek hitt zenekarok. Visszatérve a mexikói sikerre, egy év múlva zenekarával öt koncerten és két fesztiválon léptek fel újra.

Igyekszik külön stílusként és külön művészetként kezelni zenekari és önálló estjeit. A közönség nem is csalódik benne, hiszen ez nem kétszeri lehúzást jelent, hanem két egymástól eltérő stílust, amit egy időben nem lehet megvalósítani. Szerencsére mindkét változatra szükség van. Vörös István elégedett lehet eddigi munkásságával, zenésztársai, szakmabeliek is tisztelik, de úgy érzem a pont még mindig nem került fel az í-re. Nagyon remélem, hogy hamarosan megismeri a tévé bámuló fotel-rocker tábor is és végre veszik a kalapjukat, hogy ők is láthassák és hallhassák szerzeményeit egy telt házas sportcsarnoki bulin.

A Prognózis együttes még mindig nem érte el megérdemelt rangját, sőt az utóbbi évtizedekben már a médiából is kiszorult. Én elhiszem, hogy a közeljövőben - esetleg az "alter" lecsengésével – újra megtalálja a közönség a klasszikus rockot és benne a Prognózis együttest, de addig még egy picit türelemmel kell lennünk. A többi már csak a zenekaron múlik.

Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Ismeretlen legendák - Boom Boom

2013-04-17 18:05:00

kép

Ismeretlen legendák - CPg

2013-04-10 18:00:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Cikipédia 8. - 12. rész - Túl a csúcson?
Hogyan születik az ötlet? Mi a garancia arra, hogy az elképzelés jó? Mikor érzi először az ember, hogy a terve beválik? Meg kell dolgozni az eredményekért, vagy elég

Tovább...
Jugoszláv punk és újhullám a 70-80-as években - 2. rész (2018)
Ez a dolgozat társadalmi és politikai kontextusban vizsgálja a jugoszláv punk és újhullámos zenét, amely a '70-es évek végén

Tovább...
Cikipédia 8. - 11. rész - Aligátor vs. Nyaligátor
Lehet szeretni és lehet utálni a labdarúgó-világbajnokságot, és ugyanígy lehet érezni a Nemzetközi Dalfesztivál iránt. Mindkettő nemzetközi verseny, ahol eredeti

Tovább...
Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: