Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326400
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Ismeretlen legendák - Prognózis

Cikkek

Ismeretlennek lenni nem kimondottan előnyös dolog, főleg, ha egy zenekarról beszélünk. Mégis rengetegen lépnek fel évekig-évtizedekig, hogy a műfajt kedvelők nagy többsége még csak nem is, vagy csak nagyon keveset hall róluk. Legendának lenni mindig is nagy dicsőség. A rockzenében annyit jelent, hogy "valakik" számára a zenekar egy szimbólum. Legendás lehet egy csapat akkor, ha nagyon jó zenészek álltak össze, kimagasló zenéket írtak, vagy az egész egysége egy folyamatos felejthetetlen produkció. Ismeretlen legendák azok a zenekarok, akik valamilyen oknál fogva sosem jutottak el a számukra kijelölt csúcsra, mégis munkásságukkal örök legendává váltak.

1982-83-ban láttam először a Prognózis együttest a Budai Ifjúsági Parkban. Itt havonta léptek fel akkoriban. A rockzene csillaga éppen leáldozóban volt, egyre kevesebb volt a néző minden rock eseményen. Persze, ha jobban belegondolok, visszasírhatjuk azokat az akkor lesajnált nézőszámokat. Én nem értettem, hogy itt egy nagyon tehetséges zenekar, kellemes, igényes muzsikával, "ezer" slágerrel - még a rádiók is nyomták a dalaikat -, és mégis fél házak előtt játszottak. Akkoriban már dörömbölt az új hullám az ablakon, mint mostanában az "alter". Bevallom őszintén, hogy sajnáltam a fiukat, mert ennél jóval többet érdemeltek volna...Később a Petőfi Csarnokban (1985?) az új hullám ellenére már volt zsúfoltság rendesen, elindult a zenekar a csúcs felé. Valamiért mégsem értek el arra a pontra, amikor már híres legendának számítanának. Az utókor számára - akár tetszik, akár nem - ismeretlenek maradtak. Vörös Pisti azért továbbra is tömött klubokban viszi magával a Prognózis nevet, de ez már egy másik történet...

A Prognózis 1981 elején alakult meg Vörös István vezetésével, aki előzőleg, mint gitáros játszott Radics Béla helyett a Nevada formációban. Katonaság alatt a Hadirock együttest hozta létre, majd ebből alakult ki egy évvel később a Prognózis. Egy hónappal ezután megnyerték a Rock Reflektor című tehetségkutató versenyt, majd meghívást kaptak az első jelentős magyar rock-fesztiválra, Dorogra, ahol több tízezer ember előtt arattak sikert. 1982-ben megjelent az első sikert hozó Hajsza közben - Nyári éjszakák c. kislemez. 1984-ben megjelent első nagylemezük az Előjelek, majd 1986-ban a Tele van a város szerelemmel, mely az igazi népszerűséget jelentette a zenekarnak. Ebben a korszakban olyan Magyarországon fellépő világsztárok előtt koncerteztek, mint Tina Turner és Alvin Lee. Éveken keresztül felejthetetlen koncerteket adtak a legendás Budai Ifjúsági Parkban, majd később a Petőfi Csarnokban sok-ezer ember előtt. E korszak minden jelentős rock-fesztiváljára meghívást kaptak (Pusztavacs, Tőserdő, Népstadion-kert, BS - Pop-Majális), részt vettek minden segélykoncerten (Éhező Afrikáért, Mozgáskorlátozottakért '81.)

1987-ben Vörös István egy új formációval adta ki a Piknik Club című albumot, mellyel még szélesebb közönségréteget hódított meg. 1988 őszén Kárpát-Ukrajnában turnéztak. 1989-től két évig Svájcban és Lichtensteinben zenélt. 1991. tavaszán Vörös István és a Prognózis néven, új társak kíséretével jelenik meg a hazai koncert dobogókon. Ekkor indul klubjuk a Kőbányai Szabadidő Központban, mely 1999. áprilisáig minden második héten esemény volt a rajongók életében. 1993-ban megjelenik az Ez egy kutya világ c. album, mely a rendszerváltás időszakának hangulatait tükrözi. Ekkor már Vörös István és a Prognózis néven tértek vissza a könnyűzenei életbe. Meghívást kaptak Budapest egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényére a Diákszigetre, ahol ezrek énekelték a korábbi sikerdalokat és megszerették az újabbakat. 1993-99-ig minden évben fergeteges koncerteket adtak a Csörge-tavi Rock-fesztiválon is.

1994 szeptemberében a Manfred Mann's Earth Band vendégzenekaraként léptek fel a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. 1994-ben a Hungaroton Gong megjelentette a Legjobb Prognózis dalok 1981-1987. c. válogatáslemezt. 1995-ben Minden viharon át címmel új CD és kazetta jelenik meg az üzletekben. A lemezbemutató koncert szeptember 9-én a Budai Parkszínpadon volt, melyről hang- és filmfelvétel is készült. 1996 októberében került a boltokba a koncerten rögzített teljes anyag Én az időt nem sajnálom címmel, mely az első koncertlemez a zenekar történetében. 1996-ban több koncertet adtak Prágában. Elsőként kaptak meghívást a taszári IFOR támaszpontra. Kapcsolatba kerültek Joe D'Urso énekes, szerző, gitárossal, aki 1997 júniusában Európába látogatott. Három közös koncertjük volt Budapesten, egy Pozsonyban és Prágában. 1997 másik legnagyobb eseménye, hogy októberben megjelent a Szűk nekünk ez a város című CD és kazetta. A magányos utazó 1999. elejétől Vörös István szólópályára lépett. - (Köszönet a Rockbooknak!)

A kilencvenes években, amikor újra kezdett rangja lenni a rocknak, Vörös István és a Prognózis néven nagy sikerű koncerteket adott a zenekar. A Kőbányai Szabadidő Központban telepedtek le, ahol kéthetente óriási klub bulikat tartottak. Legismertebb dalaik ebből a korszakból a Kutya világ, a Minden viharon át és a Szűk nekünk ez a város. Rajongói megmaradtak és olyan hűek Vörös Pistihez, hogy távoli vidékekre is bármikor elkísérik. 2000 óta teljesen önállósult. A régi nótákat leporolta és akusztikus hangszerekre írta át. Így szólalhattak meg az ismert és közkedvelt dalok akusztikus gitár, szájharmonika, ukulele, vagy mandolin kísérettel.

2001-ben meghívást kapott Mexikóba, egy nemzetközi zenei fesztiválra. István kreativitását és intelligenciáját jellemzi, hogy a dalok angolul, magyarul és spanyolul hangzottak el. Ugyanebben az évben megszületett az újabb nagy húzás. Egy koncert erejéig újra összeállt a klasszikus Prognózis együttes. Az addigra kultikussá vált banda fellépésére a Petőfi Csarnok kicsinek bizonyult. Semmit nem elvéve a dicsőségből, azért megjegyezném, ez volt az az időszak, amikor sorra kerültek elő a már elfeledettnek hitt zenekarok. Visszatérve a mexikói sikerre, egy év múlva zenekarával öt koncerten és két fesztiválon léptek fel újra.

Igyekszik külön stílusként és külön művészetként kezelni zenekari és önálló estjeit. A közönség nem is csalódik benne, hiszen ez nem kétszeri lehúzást jelent, hanem két egymástól eltérő stílust, amit egy időben nem lehet megvalósítani. Szerencsére mindkét változatra szükség van. Vörös István elégedett lehet eddigi munkásságával, zenésztársai, szakmabeliek is tisztelik, de úgy érzem a pont még mindig nem került fel az í-re. Nagyon remélem, hogy hamarosan megismeri a tévé bámuló fotel-rocker tábor is és végre veszik a kalapjukat, hogy ők is láthassák és hallhassák szerzeményeit egy telt házas sportcsarnoki bulin.

A Prognózis együttes még mindig nem érte el megérdemelt rangját, sőt az utóbbi évtizedekben már a médiából is kiszorult. Én elhiszem, hogy a közeljövőben - esetleg az "alter" lecsengésével – újra megtalálja a közönség a klasszikus rockot és benne a Prognózis együttest, de addig még egy picit türelemmel kell lennünk. A többi már csak a zenekaron múlik.

Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds