rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88272587
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 P. Box (Debrecen) @ 2013. március 30. - Club 202

Koncertbeszámolók

2009 óta nem láttam ezt a formációt, ideje volt megtekinteni. Nem volt könnyű dolgom, hisz Budapestre nagyon ritkán jutnak el, bár nemrég a Pecsa Caféban volt egy akusztikus koncertjük. Szerintem vegyük előre azt a témát, hogy akkor most kié a P. Box név. Az eddigi ítéletekből nekem két dolog jött le jogászként...1. A Magyar Bíróságok nincsenek berendezkedve a magyar rockzenekarok ügyes-bajos dolgainak kibogozására, értetlenül állnak az effajta kérdésekhez. Esetjogilag is valami "Bartók vonósnégyes" ügy volt megemlítve, mint valamiféle precedens.

2. Az eddigi névhasználati ítéletben azt mondta a szerintem ez esetben salamoni értelemben is bölcs Bíróság, hogy mindenki használjon megkülönböztető toldatot és aztán mindenki tolja haza a biciklit. A most aktuálisabb védjegyperben született ítélet sem szól egyelőre másról, mint hogy igazából nem köthető a Pandora's Box név egy személyhez, legyen az bár alapító tag, vagy sem. Egyfajta konszenzus volna elvárható, ha valaki ezt a nevet akarná megkülönböztető toldat nélkül használni.

Nos, konszenzus nincs, de talán az indulatok lelohadnak lassan és mindenki teszi a dolgát továbbra is valamilyen néven. Ezen a huzakodáson szerintem mindenki vesztett, nem kellett volna izmozni egyik oldalon sem. Azt mondom – és ezt szajkózom négy éve –, hogy nincs is ennek akkora jelentősége, hogy sokat rágódjunk rajta, mindkét oldal használja a toldattal és had versengjenek. A közönség szerintem már tudja, melyik zenekar melyik.

A két utódzenekar más zenei irányba halad és ez csak színesíti a palettát, a közönség szempontjából ezt én még hasznosnak is gondolom. Figyelve a népeket még azt is ki merem jelenteni, hogy elenyésző az átfedés is, velem együtt ketten voltunk, aki mindkét zenekart mindenféle elvi alapvetés nélkül szívesen megnézi.

Öcsiék viszik a számomra zeneileg kedvesebb blues-rock vonalat, a debreceniek meg kicsit metálkodnak. Miért is ne? A '80-as évekbeli P. Boxnál is megfigyelhető volt ez a kettősség, ahogy a blues-rock gyökerekből táplálkozva haladtak az idők szelével és beszüremkedett a dalokba ez a keményebb vonal. Gondoljunk csak az Ómen lemezre. Igaz, 1985-86-ra már felfalta a zenekart a klasszikus rockzene válsága és a Pokolgép erre a színtérre direktebb módon ráfeküdve lett az új sztár. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy a debreceni P. Box metálzenekar, merthogy nem az, sőt nagyon jó saját rock and rolljaik vannak.

És akkor térjünk is rá a koncertkritikára. Nekem tetszett a koncert. Jók a Reményre ítélve album dalai és a Pangea is rejt értékeket. A régi dalokat is ezek szellemében játsszák, de nem ezek adják a koncert törzsét. Nem azt mondom, hogy alibiből vannak a repertoárban '80-as évekbeli dalok, de egyértelműen az új számok a lényegesebbek. Sőt íródik a legújabb lemez anyaga is.

A klasszikus dalokból egy egyveleget is készítettek, némileg átértelmezik őket, ezt helyes dolognak tartom. Nem kell szimpla tribute zenekarnak lenni, a Zöld a bíbort úgyis ezer zenekar játssza ugyanolyan rosszul. És, ha már a Zöld a bíbor, akkor álljunk is meg egy kicsit. Ez a dal olyan, mint a Kétforintos dal a Mobiltól, hogy annyit és annyian játsszák – többnyire rosszul -, hogy kezdenek kiütéseim lenni tőle. Az ős-P. Box legalább autentikus, hisz Sáfár Öcsi - A Szerző - interpretálásában hallgatva teljesen rendben van. A debreceniek viszont nagyon erősen hozzányúltak, számomra ez volt a koncert egyik csúcspontja. Nem arra játszanak, mint a többi zenekar, hogy de jó kis dal ez, oszt agyatlanul lötyögjünk rá, hanem kiemelik azt, hogy ez egy klasszikus emléknóta, meg kell állni, pár percig adózni az elhunyt zenészek emléke előtt. Ennek megfelelően lassan, akusztikus, líraibb verzióban játsszák, az énektéma is erősen átértelmezett, rendhagyó. Nagyon ügyes!Koroknai Árpi ahogy öregszik, úgy hiszem el róla egyre jobban azt a szerepet, amit frontemberként előad, viszi a hátán a bulit és énekesként is jó, bár el kell vonatkoztatni Vikidál, vagy Varga hangszínétől. Az új dobos is rendben van, a zenekar meg tud dörrenni együtt, viszont egy Hammond azért elfért volna a Club 202 színpadán. Sajnos a nézőtéren is elfért volna több néző, nagyjából 80-an lézengtünk.

Néhány szóval az előzenekarokról is emlékezzünk meg. Az első a győri Arcadia volt. Konfok alapján 19 éve létezik a zenekar, azt javasolnám, ezt fejezzék be, nem kell mindenkinek zenekarosdit játszani. Ha az első két év alatt nem sikerült erről a szintről felfejlődni, akkor le kéne vonni a konzekvenciákat. Néhány se íze, se bűze saját mellett, játszottak egy-két feldolgozást, például a Beatrice XX. századát... valami bűn rossz módon.

A második előzenekar a Stickmen volt, őket már láttam 2004-ben a Hegyalján, akkor kineveztem őket "kiskedvenceimmé", de azóta se láttam, hogy koncerteztek volna bárhol is. Most hozták ugyanazt a megkapó színvonalat, mint amire emlékeztem, megtekintésre ajánlott funk-rock. A basszusgitáros a ritkán látható Chapman Stick nevű hangszeren játszik, innen a névválasztás. Nagyon jól szólt a koncert, a keverőtechnikusnak innen is köszönet, szép munka volt.

szetlista:
Intro
Láss az én szememmel
Soha nem elég
Csak az ég
Veled múljon el
Pangea
Ingajárat / Maradj a vonalban / Bukott angyal
Múlt és jelen
Legyek az első
Ómen
A zöld, a bíbor és a fekete
Még egy perc
Günter szóló
Fantomlány
Ezer év
Rock and roll az égig

ráadás:
Tűzben égni
Vágtass velem


Bálint Csaba (2013.04.02.)
www.rockmuzeum.ini.hu 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Koncertbeszámolók
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Koncertbeszámolók:
2004.04.23 Wigvam Rock Klub - KARTHAGO


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.38 Seconds