×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Vörös István és zenekara @ 2013. március 9. - Hell Music Pub 

Megjelent: 2013. március 14. csütörtök 12:05
Szerző: vassgergely
    Koncertbeszámolók 

Vörös István az utóbbi években visszatérő vendégnek számít Nyíregyházán, egy-egy tavaszi és őszi szóló akusztikus koncert erejéig, rendre ellátogat a városba. Most azonban egy kis újdonsággal szolgált, elhozta a teljes zenekarát. A megszokott helyszín, az Intercafé ehhez túl szűkös lett volna, a koncertnek a Hell Music (leánykori nevén X-Café) adott otthont.

A közönség jobbára a középső korosztályból verbuválódott, az ifjú rockerek ugyanabban az időben valószínűleg a Buszacsában fordultak elő, ahol épp az Alvin és a mókusok – Depresszió – Tankcsapda hármas koncertezett. Pedig nem ártana nekik sem megtapasztalni, hogy nem feltétlenül a zúzás a vérbeli rockzene lényege.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A zenekaros felállásban adott klubkoncert telitalálatnak bizonyult: előbbi elsöprő energiája összeadódott utóbbi közvetlenségével. A közönség álló része eleinte ugyan kissé bátortalanul tartotta a távolságot, de ahogy egyre oldottabbá vált a hangulat, úgy húzódtak közelebb. Természetesen megvolt a közeledés másik részről is: Vörös Pisti többször is átjött a nézők közé, előfordult, hogy még egy székre is felpattant. Időnként a dekoratív vokalista, Szalóki Anett is csatlakozott hozzá, sőt a Mindenki bolond közben, rövid időre a teljes zenekar előrejött és összeállt a capella kórussá. A közvetlenséget fokozta, amikor Pisti észrevett egy ismerős arcot, akivel felidézték lengyeltóti építőtáboros élményeiket, majd még valaki csatlakozott, aki szintén ott volt. Egyszer, egy kis átöltözés jelentette a show-elemet: a Háromszögek közben, a szerelmes témához illően, Pisti piros szívecskés inget és kalapot viselt. Természetesen csak poén volt. Ugyanakkor komoly arcát is meg tudta mutatni: a Kutyavilág előtt kifejezte szolidaritását a deviza-adósok kilakoltatása ellen tüntető civil szervezetekkel. Ennyi volt a közéletiség aznap estére, pártpolitikát nem visz a koncertekbe, a mindennapi gondokkal küszködő "kisember" mellett áll a "sanyargatókkal" szemben.

A műsor nagy részét Prognózis-dalok tették ki, közülük is főképp a pörgősebbek. Érződött, hogy a közönség is leginkább ezt várta, többször elhangzott a "Nózis, nózis, Prognózis!" skandálás. Mellettük néhány szám ment a szóló lemezekről – köztük a legújabb Engedj be a jóba – és az egy szem Piknik Club albumról. A hangulat leginkább az Add ki magadból a feszültséget - Tele van a város szerelemmel - Hajsza közben alatt hágott tetőfokára. Pisti ekkor is a közönségbe vegyült, énekeltette is őket. Az ezeket követő Ne zavarjon senki után jött is a meghajlás, de persze szó sem lehetett arról, hogy elengedjék a zenekart. Ők is tudták, hogy vannak még "elmaradásaik". Úgyhogy következett még öt dal. A Neked valaki kell közben Pisti újabb leckét adott a közvetlen zenész-néző kapcsolatból: egy szerencsés hölgyet felkért táncolni. A zárás az Ajtók előtt volt, nagyszerű gitárszólóval. Természetesen valakiknek sosem elég, hangzottak is el kívánságok a Bulgáriától a Rázz fel, Hédi!-n át a Nyári éjszakákig, de egyszer be kell fejezni, ilyen hajtós buli után jár a pihenés. Ami meg kimaradt, talán hallható lesz április 13-án az Intercaféban, a szokásos szóló-akusztikus bulin.

Elhangzott dalok:
01. Előjelek
02. Engedj be a jóba
03. Semmit ne ígérj
04. Titok
05. Háromszögek
06. Tiéd a világ
07. Kutyavilág
08. Olyannak szeress
09. Magányos utazó
10. Legalább egyszer
11. Várlak lenn a téren
12. Mindenki bolond
13. Kietlen hajnalon
14. Kié ez az ország
15. A dal még most is a régi
16. Add ki magadból a feszültséget
17. Tele van a város szerelemmel
18. Hajsza közben
19. Ne zavarjon senki
ráadás:
20. Végre elrepülhetünk
21. Merész vágyakkal
22. Minden viharon át
23. Neked valaki kell
24. Ajtók előtt

Közreműködő zenészek:
Vörös István – ének, gitár, szájharmonika
Horváth Róbert – dob, ütőhangszerek
Knizner Tamás – gitár, vokál
Szalóki Anett – vokál, ritmushangszerek
Szitás Zoltán – basszusgitár, vokál
Tót Attila – billentyűs hangszerek

Vass Gergely, 2013. március 14.

rovat lapozó


Még, még, még...vassgergely írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: