Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326412
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Joe Satriani - Is There Love In Space? (2004)

Lemezismertetők
Megjelent: 2004. április 13.
Kiadó: Epic
Honlapja: satriani.com
Belehallgatás: katt

Satrianit nem kell bemutatni. Mégis érdemes néhány dolgot kiemelni. Ő volt a 80-90-es évek egyik legjobb gitártanárja. 1956. július 15-én született Westbury-ban, NY-ban. Legelső inspirálója a legenda Jimi Hendrix volt. 14 évesen kezdett a zenélés iránt érdeklődni. Fürgén tanult, és Steve Vai-al együtt élezte fegyverét. Aztán a 70-es végén a Berkeley-be helyezte át életét. A mai metal és rock műfaj néhány gitárosának oktatta a műfajt. Többek között Kirk Hammett (Metallica), Larry LaLonde (Primus), David Bryson (Counting Crows), és a jazz fúziót játszó Charlie Hunter volt a tanítványa. Aztán kezdte igazán karrierjét. Elsőként Greg Kihn turnébandájában villant meg. Utólag, 1996-ban meg is jelent a King Biscuit Flower Hour című lemez erről az időszakról. 1984-ben jelent meg első szóló EP-je. Nemsokkal később első lemeze, ami óta az egyik vezető rock gitárosnak tartja a szakma és a közönség. Mick Jagger turnébandájának is a tagja volt, akivel Japánban és Ausztráliában lépett fel az 1987es Surfing With the Alien megjelenése után. 1990-ben szerződött az Ibanezzel, és jelent meg első JS Joe Satriani model. Játszott a Blue Oyster Cult: Imaginos, Alice Cooper: Hey Stoopid, Stuart Hamm: Radio Free Albemuth, Pat Martino: All Sides Now, és a Spinal Tap: Break Like the Wind lemezén. Alapító tagja, barátjával Vai-al a hazánkba is ellátogató G3 csapatnak, és csak nemrég adta ki a G3 Live: Rockin' In The Free World című lemezét, és most itt van új szóló alkotása is.Amikor az ember a kezébe vesz egy JS lemezt, akkor már valószinűleg tudja, hogy mire számíthat. Túl nagyot nem fog tévedni. Sok minden biztos a mai rock zenében, de az teljességgel az, hogy egy JS lemez technikailag tökéletesen vírtuóz, alig énekes, dallam és dalorientált, nem öncélú gitárlemezről fogok most írni. Ahogy minden JS lemez, úgy ez is ilyen. Életművének szerves része. A rajta szereplő dalok bármely eddig megjelent lemezén hallhatóak lehetnének. Ha gonosz akarnék lenni, (ahogy nem akarok) akkor ez a legnagyobb hibája a lemeznek. Tetszik vagy nem, de olyan tökéletes technikailag, hogy nagyon nem tud fejlődni. Amikor megjelent a "Crystal Planet", akkor azon éppen az volt a szép, hogy mégis egyfajta "digitális" irányt mégis fejlődött. A "Strange Beautiful Music" is valami hasonló volt, csak már inkább JS szokásos stílusára koncentrált. Ezzel az alkotással viszont leginkább visszatért az eredeti útvonalhoz, valahova a "Flying In A Blue Dream", a legismeretebb és legjobban szeretett lemezéhez.

A csapat, aki most is vele volt a stúdióban régi jól bevált arcokból áll. Leginkább Joe-ról szól a lemez, viszont Matt Bissonette basszer és Jeff Campitelli dobos sokszor bizonyította már alázatát a mester iránt. Ez most sincsen másként. Gyakorlatilag tökletesen, és mégis teljesen háttérben maradnak. Nekem mindig is hiányzott Joe mellől egy, mondjuk Portnoy szerű "keverőgép" dobos, de már megszoktam, hogy ilyen irányú igényeimet máshol keressem.

Ezen a lemezen igazán jó dalok vannak. Az 58:11 futamidőben megkapjuk, ami kijár nekünk. Se többet, se kevesebbet. Aki eddig kedvelte őt, azoknak ez is mestermű lesz. Aki viszont nem kedvelte, az most sem fogja. CSodák nincsenek, csak egy csodálatosan játszó gitáros, aki minden eddig általa kitalált fegyvert megvillant, és mindezt a tőle elvárt tökéletességgel teszi.

Átfutok a dalokon: A "GNAAHH" a "Crystal Planet" irányából közelít. Gitár "fütyültetésekkel" és sokszínű, de mégis egyszerűbb hangokkal. Végül belefutunk egy szólóba a sok szóló között, amitől megint el lehet mindenkinek menni a gitártanárához. Az "Up In Flames"-ról nekem a ZZ TOP jut eszembe. Szólója igazán klasszul hozza a 'Surfing With The Alien' és 'Flying In A Blue Dream' stílusát, ZZ TOP szerű keveréssel. Durvábbnak indul a "Hands In The Air", de aztán megkapjuk a szokásos dallamokat. Leginkább a korai lemezeit megidéző módon. Ahogy a "Lifestyle" is lehetne valamely korai lemezén. A dal érdekessége, hogy a boogie alapokra énekel is a maszter.

A címhez méltó az "Is There Love In Space": lassú, űrszerűen lebegő. Olyan, mintha már valahol eljátszotta volna. Ebből akkordozza ki magát az "If I Could Fly". Jól indul, de nekem laposka darabjaival. Gondolom ebből lesz a legnagyobb sláger. A dal főtémája, refrénje miatt érthető, hisz klasszikusan JS-esen klassz dallamot írt.

A "The Souls Of Distortion" sem kevésbé klasszikus hangokból íródott. Itt inkább próbálja a hangszerét. Zajokkal játszik, de a foszlányokból összeáll a dallam is.

Lassú és romantikus a "Just Look Up". Igazán megnyugtató dal, bár a vezérdallamot már, mintha eljátszotta volna. Valahonnét ismerős. (persze még így nem játszotta el, de hasonlót már hallani lehetett tőle) Az akusztikusabb aláfestésű háttér jót tesz a dalnak.

A "I Like The Rain"-ben előkerül a harmónika és a Harley Davidson. Ez egy énekes dal, amiben a ZZ TOP és a boogie dominál. A "Searching" egyszerűbb egy csöppet. Egy másik tejútból fel lehetne ismerni, hogy ki szólózza végig. Érdekes hangokat írt, kicsit emlékeztet a Vainál megszokott kapkodósabb játékra.

A "Bamboo" is egy lassú darab. Merőben progresszív a hozzáállás. Szerintem ez a leg előremutatóbb darab. Alig dobot tartalmaz, de a végig futó, önmagába bezáródó kisérlet fölötti nagyon játékos szóló szerintem a csúcsa a lemeznek, és ennek a remek gitárosnak.

A "Tumble" és a "Dog With Crown & Earring"-t rátok bízom. Én a "Bamboo"-nál leragadtam. Nekem a lemez idáig tartott, és (képletesen) azóta is ezt a dalt hallgatom.

Összefoglalva, már ha érdemes: persze 10/10, már csak megszokásból is az lenne. Technikailag ismét lehet okulni. Az igazán nagy, hatalmas, átütő siker ismét el fog maradni. De ez olyan zene, amivel ezt nem is lehet elérni. Sajnos a világ nem abba az irányba halad, hogy az abszolút sztár az egy ekkora zseni lenne benne. Mindenestre a "Bamboo"-val engem végérvényesen, és újra meggyőzőtt. Ő a gitárkirály, és pont! Öröm a köbön, hogy végre lehet neki mondani, hogy Big Welcome From Hungary! Végre! Tulajdonképpen előre megírhatnám a G3 koncert beszámolóját is :)

1) GNAAHH
2) Up In Flames
3) Hands In The Air
4) Lifestyle
5) Is There Love In Space
6) If I Could Fly
7) The Souls Of Distortion
8) Just Look Up
9) I Like The Rain
10) Searching
11) Bamboo
12) Tumble
13) Dog With Crown & Earring

Joe Satriani - gitár, harmónika, szinti, ének
Matt Bissonette - basszusgitár
Jeff Campitelli - dob, ütős hangszerek
John Cuniberti - tamburin
ZZ Satriani: basszus a "Bamboo"-ban
Mike Manning: Harley Davidson a "I Like The Rain"-ben.

Producer: Joe Satriani
A felvételek a The Plant stúdióban voltak John Cunibertivel
További felvételek voltak a Studio 21-ben Joe Satrianival
Keverés a The Plant stúdióban volt Mike Fraserrel
A hangmérnök asszisztensei: Justin Phelps and Mike Boden
Digitális utómunkálatok: Eric Caudieux
A lemez utómunkálatai George Marinoval a Sterling Soundban voltak, NYC-ben
Technikai csapat: Mike Manning, Michael Sandoval

Igazgató: Mick Brigden / BGManagement
Művészeti vezető és Design: Rex Ray
Fotók: Greg Watermann
Illusztráció: ZZ Satriani

Lemezei:

1986 - Not of This Earth
1987 - Surfing with the Alien
1989 - Flying in a Blue Dream
1992 - The Extremist
1993 - Time Machine
1995 - Joe Satriani
1998 - Crystal Planet
2000 - Engines of Creation
2002 - Strange Beautiful Music
2004 - Is There Love in Space?
2006 - Super Colossal
2008 - Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock

EP>
Dreaming #11
Additional Creations

válogatás
The Beautiful Guitar
The Electric Joe Satriani: An Anthology

koncert:
1993 - Time Machine
2001 - Live in San Francisco
2006 - Satriani Live!

Honlap:
satriani.com/2004 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.52 Seconds