×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 ős-P.Box @ 2012. november 02. - Pecsa Café 

Megjelent: 2012. november 06. kedd 18:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

A Sáfár József vezette ős-P.Box immár második őszi évadját kezdte meg budapesti klubjában, a Pecsa Caféban. Minden hónap első péntekén játszanak itt, egyre nagyobb közönség előtt. A kitartó munka meghozza gyümölcsét, fix törzsmag alakult ki a zenekar körül. Ehhez persze ki kell szolgálni a közönséget, meg is teszik...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Most pénteken is kitettek magukért. Folyamatosan színesítik a programot, új dalok kerülnek a repertoárba. Már egy jó éve programban van egy Egérszerenád-egyveleg, Zeppelin-dalokkal egybedolgozva, mint a Moby Dick, a Black Dog és a Whole Lotta Love. Kyrunak nagyon jól állnak, bár az angol szövegeket csiszolhatná még. Az egyveleg dobszóló részén, meg persze az egész zenekaron sokat dobott, hogy a nyáron dobos-cserére került sor. Az egészen enervált és a zenei összképet erősen rongáló Bazsótól végre megváltak, helyét Fekecs Ákos vette át, aki ifjú titánként a Póka-féle zeneiskolából érkezett. Ha jó a dobos, jó a zenekar. Így van ez itt is.

A program a 2010-es lemez eddig nemigen játszott számaival is bővült az utóbbi hónapokban, illetve a '81-'83-as időszak eddig nem játszott számait is elkezdték tolni. Nagyon harap az Engedj. Kyru nagyon jó választás volt az énekesi posztra, a Bolond például a mostani verzióban jobban tetszik, mint a '81-esben.

A klubozás, a havi rendszeres játék szerintem megköveteli, hogy a koncertek mindig eltérjenek, mindig legyen valami olyasmi, ami kihagyhatatlan, hogy érdemes legyen minden hónapban megnézni a zenekart, mert különben lemaradunk, mint közönség. Eklatáns példa a Boxer, ahol minden hónapban van vendégzenész, betanulnak 1-2 számot a vendég repertoárjából, megismételhetetlen, egyszeri alkalom minden koncert. Ez persze sok munkát igényel, próbálni kell. De ha akar valamit egy klubozó zenekar, akkor ezt meg kell lépni.

Az ős-P.Box most túlteljesített. Az első szet fele egy pazar feldolgozás-session volt, különböző felállásokkal, soha nem játszott dalokkal. Volt vendég is, Kalmusz József, az egykori M7 és Nino zenekarokból. Az első felállás (Szerekes Zoli, Öcsi, Ákos) trióban tolt két Hendrixet, majd Kyru Creedence-őrülete teljesedhetett ki két dallal. Egyébként ő basszusozott ekkor, Öcsi gitárját félvállra vette.

Kissé líraibb hangvételre váltottak, Szabó, Imó és Ákos trióban játszott egy Bruce Springsteent, majd Kalmusszal kiegészülve egy Kiviszem a lavórt, a Spencer Davis Grouptól. Unikális volt. A zenekar Szekeres Zoli nélkül belecsapott egy Free dalba, majd "Sáfár Öcsi Sextetté" bővülve, egy White Room is elcsattant. Végül az egyre emelkedő hangulatot a Blind Faith szerintem legnagyobb dala, a Can't Find My Way Back Home juttatta az első szet végén csúcspontra. Még ezt is megfejelték egy Rock And Roll Hoochie Koo-val. A második szet is rögtön meglepetéssel kezdődött, elővették az első lemezről a Dödölét, középrészében egy új betéttel kiegészítve.

Nagy koncert volt. Remélem ennek jegyében folytatják és a következő, december 7-i Pecsa Café klubnapra is lesz új dal, akár feldolgozás is, és lesz új vendég is. Azt szeretem az ős-P.Boxban, hogy jó hangulatú zenekar. Nehéz a helyzetük nekik is, ahogy minden zenekarnak mostanság, mégsem érzem a kínlódást a produkcióban, mint sok pályatársuknál, több örömmel játszanak.

szet 1:
Éjféli szekér
Maradj a vonalban
Bekötött szemmel
Otthagytam mindent
Egérszerenád Zeppelin egyveleg (Moby Dick - Black Dog - Whole Lotta Love)
Szekeres Jimi Experience (Szekeres - Öcsi - Ákos)
3rd Stone From The Sun
Crosstown Traffic (Kalmusz József)
Kyru Revival (Kyru - bassz; Szekeres - Ákos)
Green River (CCR)
Fortunate Son (CCR)
Szabó trió (Szabó - Ákos - Imó)
I'm On Fire (Bruce Springsteen)
Gimme Some Lovin (Spencer Davis Group) (Kyru, Kalmusz)
Imo Company
Wishing Well (Free)
Öcsi Sextett
White Room (Cream)
Can't Finf My Way Back Home (Blind Faith)
Rock And Roll Hoochie Koo (Edgar Winter)

szet 2:
Dödöle
Engedj
Halálkatlan
Soha nem elég
Villám vagyok / bemutatás
Vágtass velem
A zöld, a bíbor és a fekete

ráadás:
Fantomlány

Bálint Csaba (2012.11.06.)
www.rockmuzeum.ini.hu
(A képek nem ezen a koncerten készültek!)rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. január 18. és 2018. február 03. között:

Klipmánia