Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326403
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Szubjektív vélemény - 3.rész - Vörös István

Cikkek

Új sorozat indult, szembe szállva a magyar rockzene iránti érdektelenséggel és azzal a válsággal, ami miatt már az a kevés rajongó sem tud útra kelni, hogy élőben láthassa kedvencét. Bemutatom a szerintem sokkal több figyelmet érdemlő zenészeket, művészeket, akik évek óta, kimagasló tehetségükkel, és hitelességükkel bizonyítják színpadra termettségüket. Szeretném, ha szubjektív véleményem is - egy picit legalább - elősegítené az ő még pozitívabb megítélésüket.

Vörös István, aki mindig tudja, mit akar. Gyermek kora óta a színpadra képzelte magát és mindent megtett, hogy ott meg is állja a helyét. Nagy ugrásnak számított, hogy egyik első profi zenekara az a Nevada együttes volt, amelyben ő előtte még Radics Béla gitározott. 1977-ben az Omega session zenészeként turnézott. Neki valóban a színpad és a közönsége az élete. Zene iránti szeretete, művészete ma is százakat vonz a bulijaira...Baján volt katona, de ez csak azért fontos, mert itt alapította meg a Hadirock nevű formációt, melyből végül is kialakult '81-re a Prognózis zenekar. Egy hónappal később megnyerték a Rock reflektor című tehetségkutató versenyt. Azonnal zöld utat kaptak az akkor egyik legnagyobbnak számító dorogi rock fesztiválra, ahol hatalmas sikert arattak. Érdekesség, hogy a csapat ennek ellenére sosem tartozott az elitbe, csepeli klubjukból mégis kultikus zenekarrá nőtte ki magát.

Mára Ő maga a Prognózis együttes épp úgy, mint Pataky az Edda, Nagy Feró a Beatrice és Földes László a Hobo Blues Band. A Prognózis együttes rengeteg slágerzenét írt, amiket a rádiók is nagy előszeretettel tűztek műsorukra. A Tele van a város szerelemmel, a Nyári éjszakák, vagy akár a Hajsza közben is nagyon jól eltalált szerzemények. Vörös István nem csak a dalok megírásánál maximalista, hanem a koncerteken is a legtöbbet adja ki magából. Minden percet előre megtervez. Fellépések előtt igyekszik nem beleolvadni a közönségbe, úgy gondolja, így még nagyobb hatás érhető el a színpadon történő megjelenésekor. A nyolcvanas évek közepén, a rockzene haldoklásával leáldozott a Prognózisnak is. Az akkori lemezgyári atyaistenek hatására ugyan megalapította – a Z'zi Labor mintájára – pepita zenekarát a Piknik Klubot, de a régi sikerek nem tértek vissza.

A kilencvenes években, amikor újra kezdett rangja lenni a rocknak, Vörös István és a Prognózis néven nagysikerű koncerteket adtak. A Kőbányai Szabadidő Központban telepedtek le, ahol kéthetente óriási klub bulikat tartottak. Legismertebb dalai ebből a korszakból a Kutya világ, a Minden viharon át és a Szűk nekünk ez a város. Rajongói megmaradtak és olyan hűek hozzá, hogy akár vidékre is bármikor elkísérik. 2000 óta teljesen önállósult. A régi nótákat leporolta és akusztikus hangszerekre írta át. Így szólalhattak meg az ismert és közkedvelt dalok akusztikus gitár, szájharmonika, ukulele, vagy mandolin kísérettel.

2001-ben meghívást kapott Mexikóba, egy nemzetközi zenei fesztiválra. István kreativitását és intelligenciáját jellemzi, hogy a dalok angolul, magyarul és spanyolul hangzottak el. Ugyanebben az évben megszületett az újabb nagy húzás. Egy koncert erejéig újra összeállt a klasszikus Prognózis együttes. Az addigra kultikussá vált banda fellépésére a Petőfi Csarnok kicsinek bizonyult. Semmit nem elvéve a dicsőségből, azért megjegyezném, ez volt az az időszak, amikor sorra kerültek elő a már elfeledettnek hitt zenekarok. Visszatérve a mexikói sikerre, egy év múlva zenekarával öt koncerten és két fesztiválon léptek fel újra.

Igyekszik külön stílusként és külön művészetként kezelni zenekari és önálló estjeit. A közönség nem is csalódik benne, hiszen ez nem kétszeri lehúzást jelent, hanem két egymástól eltérő stílust, amit egy időben nem lehet megvalósítani. Szerencsére mindkét változatra szükség van. Vörös István elégedett lehet eddigi munkásságával, zenésztársai, szakmabeliek is tisztelik, de úgy érzem a pont még mindig nem került fel az "í"-re. Nagyon remélem, hogy hamarosan megismeri a tévébámuló fotelrocker tábor is és végre veszik a kalapjukat, hogy ők is láthassák és hallhassák szerzeményeit egy telt házas sportcsarnoki bulin.

írta: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.46 Seconds