×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant and The Band of Joy - Live from the Artists Den (2012) 

Megjelent: 2012. augusztus 06. hétfő 18:05
Szerző: bcsaba
    DVD ajánló 

A 2005-ös Soundstage anyag után, egy újabb Plant koncertvideó (tévés koncertfelvétel) szem- és fültanúi lehetünk. A téma ezúttal Plant folkos-countrys kalandozása Band of Joy "álnéven".

Nekem személy szerint nagyon bejött a PBS csatorna által forgatott anyag, amely ereje teljében kapta el a Strange Sensations-t annak idején. Sajnálatos módon akkor az egész koncert nem került fel a korongra, helyette kaptunk néhány teljesen oda nem illő, idióta extrát. Sajnos ez a kiadvány sem a teljes koncertanyagot adja vissza, de egy lényegesen profibban összerakott dolog, eleve két formátumban (DVD - Blu-Ray) jön ki, rendkívül igényes körítéssel. - Bollók Csaba írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az Artist Den a Soundstage-hez hasonló televíziós koncertsorozat, melynek lényege, hogy különleges előadók különleges helyszíneken, intim környezetben, válogatott közönségnek adják elő művészetüket. A sorozat jelenleg a negyedik évadánál tart és korábban olyan sztárok fordultak meg benne, mint Ringo Starr, a Black Crowes, Elvis Costello, Kid Rock, vagy a Band of Joy-ban és a Space Shiftersben is vendégeskedő Patty Griffin. A koncertnek ezúttal egy floridai, a háborús hősök emlékére épült színházterem adott otthont.

A 2011 februárjában forgatott anyag TV-változata már régóta hozzáférhető, sőt egy bővebb, másfél órás BBC felvétel is kering a bandáról, de a kettő közül szerintem ez a jobb hangulatú koncert. A hivatalos kiadvány hat számmal, főleg Zep-feldolgozásokkal bővített anyag, nyilván így jobban eladható a kiadvány. A tévés változathoz képest több helyen benne maradtak a konferálások is, néhány helyen – teljesen feleslegesen – bevágták az extra interjú részleteit is, amik belelógnak a zenébe.

Plant egyébként laza, röhög, dumál a közönséggel, látszik, hogy élvezi, amit csinál. Több dalban is háttérbe vonul, hagyja érvényesülni a zenésztársait, akik jók a szóló-(feldolgozás) dalokban, megmozgatják a közönséget. Különösen tetszett Darrell Scott magánszáma, a pasas döbbenetesen jól énekel, mindenféle hangszeren játszik jelen van a színpadon. Patty Griffin folkos beütésű szólódarabja sem rossz, határozottan jobb énekes, mint Krauss, fazonra viszont nekem kevésbé jön be, mindemellett inkább háttérénekes, mint partner. Buddy Miller pedig egy tapasztalt öreg róka, nagyon lazán, de ugyanakkor precízen tolja a gitártémákat. A dobos hihetetlen sokféle ritmushangszeren játszik jó alapot ad a banda alá. Őt kivéve mindenki énekel-vokálozik, így gazdagítva a számok megszólalását – és így talán kímélik a főnököt is egy kicsit...

A Band of Joy saját számai általában ülnek. A Cindy... például határozottan lendületesebb, felpörgetett darab lett, valahogy így kellett volna kinéznie az albumon is. Sajnos a jobb darabok, mint a You Can't Buy My Love vagy a Monkey, bár rögzítve lettek, nem kerültek bele a végleges verzióba. A Zeppelinek általában lagymatagok, kivéve talán a Ramble On-t és a Rock and Roll-t.

A Black Dog és a Gallows Pole továbbra is pocsék, a Houses of The Holy elmegy. Bálint Csaba kollégával többször is fanyalogtunk, hogy ezeket talán nem kéne erőltetni - persze lehet, hogy akkor fele ennyi néző sem lenne. A Tangerine kifejezetten szép és illene is ide, sajnos Darell szétnyávogja a slide-gitárral az egészet. Plant saját szólószámaiból a Down to the Sea jó, az In the Mood viszont szevelgős-nyúlós. Talán érdemesebb lett volna a szólóéletműből többet/mást mazsolázni. A programban benne volt a Tall Cool One is, végül ez is kimaradt. A Záró I Bid You Goodnight-ban öten "a capella"-ban énekelnek, jó lezárása a műsornak.

A kiadvány képe pengeéles, a színei szépek. A kameramozgások jól kitaláltak, szépen lekövetik a műsort. A hangzás szintén kiváló, mély, erőteljes basszusokkal. (A térbeli hangzást sajnos nem volt lehetőségem tesztelni.) Az extrák között található egy 15 perces riportfilm Planttel, ahol beszél a jelenlegi zenei irányzatának gyökereiről, azok kereséséről és a társairól. Bizonyos mondatai ("Nem sietek a Madison Square Garden felé...") azt sejtetik, hogy jól érzi magát ebben a kicsit elvontabb, intimebb légkörű közegben, nem számíthatunk tőle nagy, látványos csörömpölésekre. A fotógaléria szép, (külön köszönet a fotósnak a setlistért). A kísérőfüzet is igényes darab, szép fotókkal, jól megírt szövegekkel. Kicsit furcsaság, hogy a Zep-dalok szerzőinél a tagok eredeti nevükön vannak feltüntetve (ld. John Baldwin és James (sic!) Page).

Összességében a kiadvány méltó Plant életművéhez, jól visszaadja a Band of Joy lényegét. Az ortodox Zeppelin fanok talán kicsit fanyalogva fogják nézni-hallgatni, de a gyűjteményben mindenképp ott a helye.

Utóirat: A gyűjtők figyelmébe ajánlom, hogy nemrég megjelent egy Rockwell című all-star koncert DVD-je, amelyen Plant 2009-ben az O2 arénában egy 20 perces blokkot zenélt, a mostani Sensational Space Shiftersre hasonlító formációval, a folkos-countrys vonaltól jócskán elkanyarodva. Ez a történet napjainkban kiteljesedőben van, csak nem tudjuk, merre (meddig?) tart majd...


Robert Plant & The Band of Joy - Live from the Artists Den

Black Dog* (Led Zeppelin)
Angel Dance (Band of Joy)
Houses of the Holy* (Led Zeppelin)
House of Cards (Band of Joy)
Cindy, I'll Marry You Someday (Band of Joy)
Satan Your Kingdom Must Come Down (Band of Joy)
Somewhere Trouble Don't Go (feldolgozás)
Tangerine* (Led Zeppelin)
A Satisfied Mind (feldolgozás)
Move Up (feldolgozás)
Down to the Sea (Robert Plant)
Ramble On (Led Zeppelin)
Gallows Pole (Led Zeppelin)
In the Mood* (Robert Plant)
Rock and Roll (Led Zeppelin)
I Bid You Goodnight* (feldolgozás)
*A Blu-Ray/DVD kiadás új dalai

Technikai adatok:
Formátum: DVD/Blu-ray
Kép: NTSC (16:9 - 1.77:1)
Hangsávok: PCM Stereo, DTS HD 5.1 (Blu-ray)
Feliratok: angol, német, francia, spanyol, portugál
Játékidő: 77 perc
Extrák: 12 oldalas kísérőfüzet, 20 perces interjú Robert Planttel,
dokumentumfilm a koncert helyszínéről, képgaléria

Közreműködő zenészek:

Robert Plant - ének, vokál, szájharmonika
Buddy Miller - gitár, vokál
Patty Griffin - ének, vokál, gitár
Darrell Scott - gitár, bendzsó, mandolin, ének, vokál
Marco Giovino - dob, percussion
Byron House - basszusgitár, nagybőgő, vokál

Honlap:
www.roberplant.com
theartistsden.com
Bollók Csaba, 2012. augusztus 06.

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 25. és 2018. június 10. között: