×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Donászy Tibor interjú - első rész (2012) 

Megjelent: 2012. augusztus 03. péntek 12:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Menjük vissza kicsit a történet elejére! A 2. Edda könyvből ezt-azt meg lehet tudni Rólad, többek között azt is, hogy 18 éves korod körül kezdtél csak dobolni a Deep Purple japán koncertlemezének hatására. Előtte milyen kapcsolatod volt a zenével?

Csak annyi, hogy szerettem a zenét. Gyerekkoromban néztem a Táncdal fesztiválokat, meg a rádiót hallgattam. Akkoriban erre volt lehetőség. És énekeltem a dalokat az énekesekkel, együttesekkel együtt. De akkor még hangszer közeli állapotok nem voltak. Illetve én olyan családban nevelkedtem, ahol volt zongora, mert az unokatestvéreim tanultak zenét, tehát a Boci-bocit le tudtam pötyögni a zongorán. Ennyi, ami már hangszeres játék szinten megvolt gyerekkoromban is...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Iskolai zenekarok?

Gerendás Peti osztálytársam volt középiskolában, talán harmadikosok lehettünk, amikor kezdtünk zenélgetni az osztályban, szünetekben. Aztán verbuválódott valami kis formáció. Elmentünk, béreltünk valamilyen rémes hangszereket és próbáltunk valamit összehozni, de nem igazán sikerült.

Milyen dalokat játszottatok?

Gerendás Peti már akkor énekelt az ünnepélyeken Beatles dalokat, ő már profi zenésznek számított akkor is hozzánk képest. Mi is Beatles feldolgozásokkal próbálkoztunk, de aztán derékba tört a dolog, mert az első pár kudarc élmény visszafogta a zenekari lelkesedést. Úgyhogy visszavittük a bérleményeket, aztán ennyiben maradtunk.

Ian Paice-en kívül kik voltak a példaképeid?

Rengeteg fantasztikus dobos van, de akit úgy Isten igazából, nagyon-nagyon szerettem és szeretek, Gregg Bisonette, Billy Cobham és Dave Weckl. De gyakorlatilag, ha most kinyitok egy nemzetközi dobos magazint, bárkit fel lehetne hozni példának. Terry Bozzio, aki egy ufo jelenség. Ő van olyan dobos, mint amilyen gitáros Steve Vai. Elképesztő dolgokat produkálnak ezek az emberek. De mondhatnám Steve Smith-t is. Ő is nagyon sokoldalú. Vagy Stewart Copland, aki a Police-ban volt. Ő meghatározó jelenség volt a dobolási stílusban. A Toto-ból Jeff Porcaro, aki már meghalt szegény. Aztán John Bonham, aki szintén már a felhők szélén kalapál. Vagy Deen Castronovo, aki a Journey-ben van. De idehaza is nagyon sok jó dobos van! Ha elmegyek egy tehetségkutatóra, akkor csak nézek ki a fejemből, hogy kis gyerekek és milyen technikai felkészültséggel vannak. Jó dolog őket látni és hallani. Manapság már remek technikai felkészültségük van a dobosoknak, de azt kell mondjam, hogy Isten igazából, hogy ésszel doboló emberek már kevesen vannak.

Az első komolyabb zenekarod?

Én Gidófalvy Attilával kezdtem zenélni igazából. Mindketten gödiek voltunk. Nekem Verőcén volt egy dobtanárom egy baráti kapcsolat folytán. Mentünk fel a vonattal Verőcére és ő is jött, és az ülésen dobolgattam kézzel, meg lábbal, egy fa klumpa volt rajtam. És nagyon megtetszett neki, ahogy egy Deep Purple számot próbáltam dobolgatni. Vagyis hát imitálni. És az Attila rögtön kiszúrta, hogy mi ez és mocorog bennem a tehetség. Szólt, hogy csináljunk valamit együtt, mert neki is vannak zenekarai, de milyen jó lenne, ha otthon, náluk a verandán játszogatnánk. Így indult a közös zenélés. Meg is alakítottuk a Gidó '74 zenekart. Megkaptam az első dobszerelésemet. Gyakorlatilag mi akkor nagyon jó barátok voltunk. Pontosabban vagyunk a mai napig is, csak úgy hozta az élet, hogy mindketten másfelé mentünk. De ahova ő ment, vagy őt hívták, mindig vitt engem magával. A Beatricébe is így kerültem, hogy elsősorban billentyűst kerestek, de azt mondta, hogy csak akkor megy, ha én is mehetek. Így kerültem a Ricsébe annak idején.

Akkor mi volt a Ricse felállása? A '70-es évek végéig, amíg ki nem alakult a klasszikus felállás, elég nagy zenészvándorlás volt ott.

Csuka Mónika énekelt még. Ilyen Suzi Quattro-s, diszkós átmenet volt. Egy darabig még én is csináltam ezt a diszkós dolgot. Utána jött a nagy váltás, a rockos időszak. Feró elvált Mónikától, lezárta azt a korszakot és mondta, hogy akkor most homlokegyenest más profilt vesz fel a zenekar. Rockzenét játszunk, bőrcuccokban. Akkor volt ez a punk hullám Magyarországon, ez a szakadt, csöves őrület és nyakig beledőltünk ebbe. AC/DC, Ramones, Sex Pistols, ilyen vonalat kezdtünk nyomni.

A Ricsének még Csuka Mónikával volt több kislemeze. Te játszottál valamelyiken?

Igen, játszottam. Fischer Laci is benne volt még akkor a zenekarban. A Rádióban vettünk fel dalokat, de már nem tudom, milyen címszó alatt. Balázs Fecó is közreműködött. Az egyik az ő dala volt. Valamelyik seregszemlére készült, Tessék választani!, vagy Made in Hungary, nem tudom már.

Aztán jött a klasszikus korszak.

Jött Miklóska Lajos, aki egy zseniális zeneszerző, énekes, pódiumi ember volt. A Ricse dalok többségét ő komponálta akkor. Az egy vadonatúj műsor volt. Nyilvánvalóan megspékelve külföldiekkel. Játszottunk punk zenekaroktól, meg az AC/DC-től is játszottunk pár számot. Erre nagyon vevő volt akkor a közönség. Már csak amiatt is, ahogy kinéztünk. Meg ez a fanyalgós stílus, ahogy Feró akkoriban előadta magát. Erre nagyon gerjedtek az emberek! És az akkori kultúrpolitika is azonnal odafigyelt. Ők ezt maximálisan rendszerellenesnek minősítették. Meg BM-es felügyelet alatt mentek a koncertek.

Feró többször is mondta, hogy őt néha-néha bevitték kihallgatásra.

Igen, rendszeresen fenyegették, elvették az útlevelét is.

Csak Ferót zaklatták, vagy Neked is voltak hasonló eseteid?

Csak a Ferót.

A sikerek ellenére sem lehetett lemezetek, le voltatok tiltva, mégis sikerült egy lemezanyagot felvennetek egy éjszaka alatt a legnagyobb titokban, amit végül '92-ben dobott piacra az EMI, Megkerült hangszalag címen.

Volt az Omega – LGT – Beatrice turné, ez a két kiváló zenekar kiállt a Beatrice mellett és elvittek az országos, nyári turnéjukra. Ez fantasztikus dolog volt a részükről. Aczél György volt akkor a kultúrminiszter és behívatta őket. Kóbor is, a Presser és a Benkő Laci is vállalták, hogy ők kezeskednek a Beatrice-ért. Nem lesz semmi balhé, nem fog folyni a vér. Ebből a turnéból feljöttünk Pestre egy felvételt készíteni a Rádió 6-os vagy 8-as stúdiójába. Azt a dalt nagyon gyorsan felkalapáltuk és maradt egy jó pár óra. Akkor nekiálltunk ezeket a dalokat gyorsan feljátszani. Így maradt meg az utókornak szerencsére ez a kis anyag. Erre persze nem volt engedélyünk, hanem volt X óra stúdióidő arra az egy dalra, de mi azt olyan nagyon gyorsan felnyomtuk, aztán kihasználtuk azt a pár órát.

Erről a turnéról azt olvastam, hogy úgy vihette el a Ricsét az LGT és az Omega, hogy még azt is megszabták szinte, hogy Feró mit mondhat a színpadon.

Igen, így volt. Nagyon komoly kritériumokkal kellett számolni mindenkinek. Azoknak is, akik felvállalták a Beatrice-t, de nyilván Feró is vállalta ennek a rá vonatkozó részét, hogy nem mondhat olyan dolgokat, mint korábban. Nem volt semmiféle ocsmánykodás, szépen lenyomtuk a műsorunkat. De azért néha hozta magát, voltak utalások azokra a dolgokra, amikre régebben. De nyilvánvalóan Feró is tisztában volt vele, hogy komoly tétje van a dolognak. Tudta, hogy ha bármi olyat mond, ami nem tetsző, akkor azonnal felfüggesztik a mi részünket ebben a turnéban. Nyilván tiszta fejjel állt hozzá ő is ehhez. De nagyon oda is figyeltek erre a turnéra, fel is vették a bulikat ezek a nyomozók. Mert általában ahol a Beatrice megjelent, sok ilyen ballonkabátos figura volt. Játszottunk például Pesten a Ganz-Mávag-ban, faltól falig volt a közönség és volt a Térden állva című dal és nyilván a közönség letérdelt. A terem négy sarkában meg állva maradt négy ilyen figura, azok voltak a nyomingerek. Akkor Feró bemondta, hogy köszöntjük a BM képviselőit.

A Hajógyári szigeten megtartott Fekete Bárányok koncertet nem próbálták betiltatni?

Biztos voltak ilyen irányú törekvések, csak a zenei szakszervezet vállalta ennek az egésznek a lebonyolítását és nyilván ezzel együtt a felelősséget is. Bródy Jancsi elég komoly presztízzsel bírt Kultúr minisztériumi szinten is, gondolom Aczélék mondták neki, hogy ha ő vállalja a felelősséget, akkor mehet a dolog. Ezek a pecsétek így kerültek rá az engedélyekre általában akkoriban. Ha volt olyan ember, aki felvállalta a felelősséget, akkor mehetett. De ezt a vonalat egyébként tűzzel-vassal irtották. Lehetett volna a Ricsének nagylemeze, be is mentünk egy utolsó tárgyalásra az Erdőshöz, csak hát ő azt mondta, hogy ilyen sorok nem lehetnek a lemezen, hogy "a Mercedes gyorsan száll, a villamos csak botorkál". Ez rendkívül irritálta Erdőst. Pontosabban nem személy szerint őt, de akkoriban ő volt a felelős a Hungaroton kiadványokért. És tudta nagyon jól, hogy Aczél és az akkori nomenklatúra rossz néven venné, ha ilyen megjelenne. Oké, hogy a melósok a villamosról szállnak le, a górék meg a Mercedes-ből szállnak ki, de ezt akkoriban nem lehetett megírni, mert mindenki egyenlő volt, nagyon csípte volna a szemüket. Mondta Erdős, hogy ilyen nem jelenhet meg, Feró meg ragaszkodott hozzá, ezért nem lehetett akkoriban nagylemeze a Beatrice-nek.

'80-ban Lugosi átment a Dinamitba, aminek komoly támogatottsága volt a lemezgyár részéről.

Ez is az Erdősék műve volt. A P.Mobil-t és a Beatrice-t megpróbálták, ha nem is teljesen tönkretenni, de erősen megzabolázni azzal, hogy kivettek fajsúlyos embereket a zenekarokból. Létre hozták ezt az "állami rockzenekar"-t. Ahol nyilván kiváló zenészek voltak akkor. De nem jött be a számításuk, mert a Beatrice akkor még tovább élt... és később nem azért lett vége a Ricsének, mert tagcsere volt, hanem egyszerűen elzárták a csapot. Az a kevés lehetőség is, ami akkoriban volt, szabotálták. Kiadtak egy olyan körlevelet minden kulturális intézménynek, hogy a Beatrice-t nem ajánljuk. Nem voltunk mi betiltva hivatalosan, mert akkor azt meg lehetett volna támadni esetleg, hogy nem vagyunk fasisztoid zenekar, nem vagyunk rendszerellenesek, mint amiket ugye ránk fogtak. A körlevél miatt viszont egy csomó hely, ifjúsági parkok, kultúrházak, vezetői nem vállalták annak a rizikóját, hogy felfüggesztik őket az állásukból, ha a Beatrice-t felléptetik. Annak ellenére, hogy szerették volna. Ennek volt egyetlen egy ellenpéldája, a nyíregyházi Sóstói Ifjúsági Park, ahol a vezető felvállalt minket, úgyhogy a nyári szezonban havonta egyszer le tudtunk menni oda játszani.

Azt Lugosi kiválása hozta magával, hogy a '81-es műsor már inkább avantgárd volt, mint nyers rockzene?

Igen, mondhatni. Jött két gitáros, Bogdán Csabi és Vedres Józsi, és csatlakozott Gazember is. Az ő egyénisége rendkívüli módon meghatározta az akkori Beatrice stílust, de nagyon jó dolgokat csináltunk. Rengeteget próbáltunk. Felvettünk egy ilyen avantgárd vonalat és a marginális értelmiség erősen gerjedt a Beatrice-re, volt is ebből fúzió. A képzőművészek közül a szentendrei elit maggal, például Wahorn Andrissal és Bernáthy Sanyival egy fúziót képeztünk, akik zenéltek is, nem csak festettek meg szobrászkodtak, hanem egész jól muzsikáltak. És döbbenetes költeményeket dobtak össze a zenére. Erre Feró is nagyon gerjedt. Volt több közös fellépésünk. A Művészek Klubja egy zárt, szeparált hely volt, ott nem tudták elérni, hogy ne legyen koncert. Ez egy izgalmas dolog volt annak idején.

A Ricsének hogyan lett vége? Amikor lejátszottátok az utolsó koncertet, akkor tudtátok, hogy nincs tovább, vagy Feró egyik napról a másikra dobta be a törölközőt?

Ez mára sajnos nekem köddé vált, hogy melyik volt az utolsó koncertünk, illetve, hogy az volt-e, amire én emlékszem. De utána még működött egy darabig a formáció, csak Csiga-Biga néven. Feró eléggé padlón volt a Ricse megszűnése miatt, meg magánéleti problémái is voltak, mert a nagy szerelme elment külföldre táncolni. És ettől az egésztől eléggé padlót fogott és próbálkozott mindenféle kis zenekari formációkkal.

De Miklóska készült ki legjobban idegileg.

Igen, ő nagyon. Teljes depresszióba esett, volt klinikán is.

A már említett második Edda könyvben azt mondtad, hogy még a Ricse korszak alatt hívott Téged Attila az Eddába.

A Ricsével volt akkoriban havi 1-2 bulink, az Eddának meg volt 20-25. Az egyik szemem sírt, a másik meg nevetett tulajdonképpen, mert nekem az Edda zenéje is nagyon tetszett akkor, meg tudtam, hogy rendkívül jól prosperál a banda. Mentem is volna, de nagyon kötődtem a Ricséhez. Az egy komoly szerelem volt! Találkoztunk a Vörösmarty cukrászdában, elmondta a kondíciókat és elájultam, hogy milyen jól megy az a történet! De egyszerűen a szerelem, az szerelem, tudod... Hiába voltam akkoriban csóringer, meg jól jött volna egy normális hangszer, nyilván, ha bekerülök az Eddába, lett volna egyből egy jó dobom is, de nemet mondtam neki.

A Ricse után jött a Rolls Frakció. Nem voltál úgy vele, hogy csöbörből vödörbe? Mert azért a Rollsnak is voltak botrányai, gondolok itt arra, hogy Trunkost nem engedték színpadra, vagy az elhíresült "Állva pisálok, ülve kakálok" sor leadása miatt megszüntetett tv-műsorra.

Az igazság az, hogy a Rolls próbált hasonlítani a Beatrice-re, de zeneileg teljesen más volt. Azt nem tudom, kitől jött az ötlet, hogy az októberi forradalom napján leadta a tv-ben azt a koncertet, ki is rúgtak pár embert a televízióból. Meg hát azonnal letiltották a Rolls Frakciót is. De Trunkos könnyen csinálta ezeket a balhékat, mert neki volt egy magánvállalkozása, úgyhogy ő gyakorlatilag nem ebből élt, ez csak egy jópofa szórakozás volt. Inkább amolyan polgárpukkasztásnak szánta.

A Rolls után a Gépfolklór dobosa lettél.

Az egy csodálatos, meghatározó időszak volt zenei, meg minden szempontból. Nagyon sokat fejlődtem zeneileg. Csak sajnos ott is voltak emberi ellentétek zenekaron belül. Csináltunk egy nagyon sikeres holland turnét télen, mondta a menedzser, hogy ha nyáron visszamegyünk a nagy fesztiválokra, akkor a zenekar akár be is futhat nemzetközi szinten. Hazajöttünk és feloszlott a zenekar. Ez egy klasszikus magyar történet. Nem tudtuk kivárni, hogy eljussunk az igazi siker kapujába.

A P. Mobilba hogyan kerültél?

Az ő dobosuk, Mareczky disszidált és sürgősen kellett nekik dobos, én meg éppen szabadúszó voltam. Illetve még Gépfolklóroztam, csak velük elég korlátozottak voltak a lehetőségeim. A Mobil mégis csak egy működő, prosperáló, nagynevű zenekar volt.

Akkoriban nekik nagyon sok koncertjük volt. Mennyi időd volt megtanulni a műsort?

Csepelen a Papírgyár klubjában próbáltunk éjjel-nappal. Talán olyan másfél-két hét volt megtanulni a programot. Erre mondjuk mérget nem vennék, de sok idő nem volt, azt tudom, mert nem akartak sok koncertet lemondani e miatt. Ott eléggé a mély vízbe kellett beugranom.

A Honfoglalás lemez, rajta a zenekar legnagyobb klasszikus dalaival már Veled készült.

Igen, azt már én doboltam fel.

A Mobil mindig híres volt, hogy valami extrát talál ki a koncertjeire. Ez alatt a 2-3 év alatt mi volt a legérdekesebb ebből a szempontból számodra?

Volt egy nagyon szenzációs dolog, egy óriási kaland volt akkoriban, hogy a Dunán, Mosonmagyaróvártól elindultunk lefelé, egészen Bajáig. A közbe eső állomásokon megálltunk a rakparton és onnan ment a koncert a hajóról. Wichmann Tamás volt a szakács. Gyakorlatilag a hajón éltünk. Ott ettünk-ittunk, aludtunk, minden ott történt. Néha, mikor kikötött a hajó egy nagyobb városban, mint pl. Baja, vagy Dunaújváros, akkor kimentünk egy kicsit nézelődni, de egyébként abszolút a hajón éltük az életünket.

Született egy új anyag is akkoriban, a Babolcsai néni, amihez a fotók is elkészültek, de felvenni már nem tudtátok.

Próbálkoztunk egy új műsorral, de mire az megszületett volna, addigra feloszlott az a formáció...

Folytatás: Második rész itt, harmadik rész itt!

Horváth Roland, 2012. augusztus 04.

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Koncertek 2018. március 18. és 2018. április 03. között: