×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Peter Gabriel – Életrajz és UP 

Megjelent: 2003. július 13. vasárnap 00:55:52
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Tudattágítás, szerek nélkül!

Cikkemhez az apropót az adta, hogy szeptemberben új CDt adott ki Peter Gabriel. Bár ennek a zenének tulajdonképpen semmi köze a metálhoz szeretném, ha már ide kattintottál a cikkre maradnál és végigolvasnál. A célszemély, akit ma szeretnék neked bemutatni Peter Gabriel (1950), angol énekes, dalszerző, producer. Iskolai zenekarban kezdte pályafutását, melyből később a Genesis zenekar alakult meg. 1970ben adták ki első lemezüket: Trespass. Art-rock előadók közé tartoztak. Színházi előadásokra emlékeztető koncertjeik, pszihedelikus dalaik 1975 májusáig tartottak, amikor Gabriel kiválik, a Genesisben új időket jelentő ember veszi át a hatalmat: Phil Collins előjön a dobok mögül.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Gabriel megszervezi saját, szóló zenekarát neves zenészekből és lemezeket kezd gyártani, amik egyrészt nem vesztették el avantgarde hatásaikat, másrészt slágeresedtek is az évek múlásával.

Élete évszámokban:
1980 megalakítja a WOMAD-ot (World of Music, Arts & Dance),
1986-ban megkapja az első GRAMMY díját a “SO” című lemezéért, a 'Sledgehammer' című videója első lett a Rolling Stones magazin minden idők 100 legjobb videója között.
1988-1990ben fellép, többek között a 'Biko' című dalával a Wembley stadionban Nelson Mandela kiszabadítása mellett harcolva.
1988ban járt magyar országon is az Amnesty International szervezésében "Human Rights Now" világturnén, Sting, Bruce Springsteen, Tracey Chapman és Youssou N'Dour társaságában.
1989ben az akkori szovjetunióba látogat a Greenpeace szervezésében, bemutatja a 'One World, One Voice' albumot.
1989ben készíti el Martin Scorcese 'The Last Temptation of Christ' (Jézus utolsó megkísértése) című filmjének zenéjét.
1991ben kinyitja az ajtót a Real World Records segítségével afrikai és nemzetközi előadók előtt.
1993ban indul világkörüli turnéra: 'Secret World Tour', 18 hónapig járja a világot.
1993 november: rögzítik a Modenai koncertet, melyet 1994 augusztusban kiadnak 'Secret World Live' címen dupla CD, VHS, DVD-n,
1993ban alakítja meg a Real World Multimediát
a WOMAD és Péter Gabriel 1998tól kezdte megszervezni, és 2000 január 1. meg is tartotta a London Millennium Dome –on koncertjét.

Előző lemeze, az OVO 2000. június 12.-én jelent meg, azóta kevés hír érkezett róla. Elkészített egy dalt a “city of angels” című Nicolas Cage / Meg Ryan filmben, akinek második alkalommal készített filmzenét (Birdy- Madárka, Cage első filmjei között volt, ebben fedezték fel képességeit. Rendezte Alan Parker, (egyéb filmjei: Pink Floyd: the WALL, Madonnás, Magyarországon forgatott: Evita) I Grave című dalt felrakta az új lemezre is, áthangszerelve.

Eljutottunk a mindennapokhoz, az új lemezéhez, az UP-hoz, melynek az elkészítésében, a következő zenészek vettek részt (zenészei 93 óta nem változtak): Peter Gabriel: ének, billentyűs hangszerek, gitár; David Rhodes: gitár; Tony Levin: basszus gitár, Stick (a teljesség igénye nélkül: Liquid Tension Experiment, King Crimson, bozzio levin stevens, YES és még vagy 100 zenekar!); Manu Katche: dob, ütős hangszerek (Jan Garbarek fedezte fel); Steve Gadd: dob

A művész, így ötven évesen teljesen és tökéletesen elborult, lemeze egyrészt visszatérés a korai Genesis-hez, másrészt összefoglalja, mit csinált az elmúlt majd 30 évben, minden stílusjegy, ami korábban jellemző volt rá itt jelen van. Végletekben gondolkodik, vannak slágeresebb dalok, átitatva értelemmel, és vannak elborulások, Indusztriális “asztalborítások”. A zenekara követi minden lépését, elképesztően professzionális megszólalással. Látható és hallható módon tanultak tőle még a nagyobb előadók is (Depeche Mode, U2, stb.) és sokat hallgathatta ezt a lemezt Ákos is.

A művész saját útját járja, trendek nem hatnak rá, inkább sok új hangot talál fel, új, szokatlan hangszereket épít dalaiba. Énekhangja pedig semmit sem öregedett az évek alatt, ugyanazon a hangokon szólal meg, mint az első lemezein, mégis fejlődik, érzelem kifejezése szinte már a tökéletes felé hajlik, de nem akar minden hangot elénekelni a skálán, tudja hangjának végesek a lehetőségei.

Mély és komoly, komor ez a lemez. Megmutatja a fiataloknak (már akik veszik a fáradságot, hogy figyeljenek rá, remélhetőleg egyre többen teszik majd) mit is lehet progresszív rock zenének nevezni.

Első dalába olyan Indusztriális elemet épít, az elején, hogy mindenki visszakapja a fejét, aki csak elindítja a lemezt. A hang kellemetlenül belehasít az ember agyába, és megadja a kezdőlökést a lemezhez. A végén ocsúdik az ember fel: eltelt a 67 perc, és már vége? NANEmár!

10/10


Track lista:

Darkness
Growing Up
Sky Blue
No Way Out
I Grieve
The Barry Williams Show
My Head Sounds Like That
More Than This
Signal To Noise
The Drop

Közreműködő zenészek:

Nusrat Fateh Ali Khan: ének,
Youssou N'Dour: ének,
The Blind Boys of Alabama: ének,
Yacine Ould Nana (Mauritania): ének,

Youssou N'Dour's zenekara:
Babacar Faye: Szenegáli dobok (e.g. Sabar, Djembe)
Habib Faye: basszusgitár, billentyűs hangszerek
Hassan Thiam: Szenegáli dobok (e.g. Sabar, Djembe)

B'Net Houariyat: Moroccan női ének zenekar,
Gopal Shankar Misra: Vina ( szitár jellegű hangszer)
Hukwe Zawose and his nephew Charles (from Tanzania): Thumb zongora
Jocelyn Pook: String
Ayub Ogada: ének/Nyatiti
Christian Chevretel: trombita, trombone és billentyűs hangszerek

Peter Green (Fleetwood Mac): gitár,
Danny Thompson (Talk Talk, David Sylvian, Tim Buckley, Nick Drake): Double Bass
Chris Hughes: Programok
Dominic Greensmith: Dob
Hossam Ramzy: Ütős hangszerek,
Mahut Dominique: Ütős hangszerek,
Ged Lynch: dob
Will White: dob
Melanie Gabriel: ének
Daniel Lanois: gitár (Sky Blue)
Will Gregory: String
Nick Ingman: String

www.petergabriel.com

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Peter Gabriel - New Blood (2011)

2011-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Jack White - Boarding House Reach (2018)
A 42 éves, Detroit-i születésű John Anthony Gillis, művésznevén Jack White a 1997-2011 között forradalminak számító White Stripes garázs-duó miatt mindenkinek ismerős

Tovább...
The Dead Daisies - Burn it Down (2018)
A 2012-ben alakult ausztrál-amerikai Dead Daisies - a folyamatos tagcseréje közben - mára az egyik legjobb XXI. századi hard rock zenekar lett. 2016-ban

Tovább...
Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: