×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Don Dokken - Up from the Ashes (1990) 

Megjelent: 2012. január 15. vasárnap 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A sikereinek a csúcsán, a Back for the Attack-ot követően 1989-ben szakadt szét a Dokken zenekar, névadó énekesük Don Dokken azonnal a jófiúsan slágeres szóló albumán kezdett dolgozni. Szupergroup-nak tűnő kísérő zenekar élére állt, amiben a Europe-s John Norum és a komplexebb Watchtower-t megjárt Billy White lett a két gitáros, illetve az Accept basszusgitáros Peter Baltes és a King Diamond-tól éppen a Motörhead-be tartó Mikkey Dee dobos szerepeltek. A felállás alapján bármilyen stílus célpont lehetett volna a heavy metal-tól a komplexebb és modernebb prog-metal-ig bezárólag, de Don Dokken már réges-régen egyszerű, könnyed, rádióbarát AOR-t szeretett volna énekelni, amit itt végre meg is tudott tenni... Jó alaposat bukott is vele!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A Back for the Attack gitár-centrikus világától menekülő Don Dokken két kiváló gitárost vett maga mögé, akiket aztán minimális munkával látott el... Tulajdonképpen a lemez 90%-ban (a szólókat kivéve) a két gitár-szólam szinte végig egybe olvad, nem is értem, hogy miért kellett két gitáros! Arról nem is beszélve, hogy a gitártémáik többnyire annyira semlegesek, annyira kevés sajátosságot engedtek nekik, hogy az ember tényleg tömény konzervnek érzi az album gitár munkáját! Pedig két nagyszerű gitárhőst hallhatunk, akik ugyan két irányból jöttek, de mind a ketten remek tekerésekre képesek a rövidke szóló pillanataikban!

Az így, a gitárok egyszerűsítésével felszabadult sávokba Don Dokken önmagát képzelte el! Azzal a szerintem elképesztő keveréssel találjuk szembe magunkat, mindjárt a nyitó Crash 'N Burn-ben, hogy a kötelező háttér-vokálokon mellett, Don Dokken hangja mintha legalább háromszorozva lenne, mintha a milliónyi felvett anyag éneksávjaiból legalább hármat egymásra kevertek volna, és így az énekes mintha önmagával énekelne trióban kánont, egyszerre...Mikkey Dee dobos hasonlóan járt, mint gitáros cimborái! A Dokken zenekar - az egész karrierje alatt - azzal a nagy problémával küzdött, hogy túlságosan egyszerű és statikus volt a ritmusa a dalainak. Így ide nem véletlenül választották ki Mikkey Dee-t, aki King Diamond mellett rendkívül intenzív és komplex témákra volt képes... Erre meg megkapta itt feladatnak, hogy a kettő-négynél nem sokkal érdekesebb ritmust kalapáljon, az egyéni ízeket meg próbálja meg a néhány másodperces pörgetésekbe sűríteni... Megoldotta profin, de nem igazán értem, hogy miért kellett szerződtetni őt erre az egyszerű és statikus session feladatra.

Mikkey azóta azt mondogatja az interjúiban, hogy az volt ennek az Up from the Ashes-projektnek a legnagyobb problémája, hogy túl sok időt töltöttek vele a stúdióban, túl sokat szöszmötöltek vele, így minden életet kiöltek belőle. Azt kell mondjam, hogy a dobosnak teljes mértékben igaza van! Az itt hallható produkcióról leugranak a jól megírt dallamok, ezekért szeretni is lehet a dalok egy részét, de olyan mértékben érezni az utólagos beavatkozás bűzös szagát, hogy a megszokottnál sokkal magasabbra kevert zenéjével már-már inkább egy laboratóriumi kísérletnek tűnik, mint egy igazi rock lemeznek... A Back for the Attack őserejű gitár attack-jai és mély tónusai után, a maga Billboard-os 50. helyével nem véletlenül bukott nagyot az énekes szóló lemeze!

Van viszont értékelhető nézete is ennek a kiadványnak: én a nyitó Crash 'N Burn-t a lendülete miatt kedvelem, a Mirror Mirror-t Don életművének legnagyobb slágerének tartom, a maga Ac/Dc-s gitártémájával együtt. De kedvelem a Stay mesélős énekét és nagyra értékelem a Glenn Hughes-al közösen írt és énekelt When Love Finds a Fool romantikáját is... Megértem John Norum-ot, hogy ezek után 1992-re összekötötte magát Glenn-el, mert az a tűz hiányzik Don lemezéből, ami a Face the Truth-ot naggyá volt képes tenni!
Track lista:

01. Crash 'N Burn (Don Dokken, Billy White) - 5:30
02. 1000 Miles Away (Don Dokken, John Norum) - 5:00
03. When Some Nights (Don Dokken, John Norum, Billy White) - 4:27
04. Forever (Don Dokken, Wyn Davis) - 5:16
05. Living a Lie (Don Dokken, John Norum) - 4:38
06. When Love Finds a Fool (Don Dokken, Glenn Hughes) - 5:34
07. Give It Up (Don Dokken, Billy White) - 4:11
08. Mirror Mirror (Don Dokken, Billy White, Marcus Spiro) - 4:36
09. Stay (Don Dokken, Mick Brown) - 4:28
10. Down in Flames (Don Dokken, Billy White) - 5:11
11. The Hunger (Don Dokken, Billy White) - 5:03

Közreműködő zenészek:

Don Dokken - ének, gitár
John Norum (Europe) - gitár
Billy White (Watchtower) - gitár
Peter Baltes (Accept) - basszusgitár
Mikkey Dee (King Diamond, Motörhead) - dob

vendégek:
Glenn Hughes - vokál: When Love Finds a Fool
Tony Franklin (Blue Murder, The Firm, stb.) - basszus intro: Stay

Lemezei:

Szólóban:
Up from the Ashes (1990)
Solitary (2008)

A Dokken zenekarral:
Breaking the Chains (1983)
Tooth and Nail (1984)
Under Lock and Key (1985)
Back for the Attack (1987)
Dysfunctional (1995)
Shadowlife (1997)
Erase The Slate (1999)
Long Way Home (2002)
Hell To Pay (2004)
Lightning Strikes Again (2008)

élő labumok:
Beast from the East (1988)
One Live Night (1996)
Live from the Sun (2000)
Japan Live '95 (2003)
From Conception: Live 1981 (2007)

válogatások:
The Best of Dokken (1994, csak Japánban)
The Very Best of Dokken (1999)
Change The World: An Introduction (2004)
The Definitive Rock Collection (2006)

Kiadó:
Geffen Records
Honlap:
www.dondokken.com
www.dokken.net
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Don Dokken - Solitary (2008)

2008-02-24 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Nemere - Vérmező (2017)
Van az úgy, amikor az ember nem vár semmi különöset, bóklászik a neten, aztán egyszer csak szembejön vele egy döbbenetesen kifejező erejű grafika - ami picivel később még a Hang-Súly

Tovább...
Rainbow - Memories In Rock II. (2018, Dionysosrising)
Nem is tudom, hogy most miként kellene úgy írni, hogy az írás azért mindenképpen szem előtt tartsa, az egyik legnagyobb rockbanda - rövid időn belül

Tovább...
Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Ministry - AmeriKKKant (2018)
Az 1981-ben, Chicago-ban induló Ministry az amerikai indusztriális rock-metal sava-borsa volt jó ideig, a Psalm 69-környékén ők voltak a műfaj csúcsa! Az 1981-2008 közötti időszak

Tovább...
Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: