×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Box (A zöld, a bíbor és a fekete - Valami rock and roll, 1982) 

Megjelent: 2011. október 24. hétfő 12:05
Szerző: bcsaba
 kislemezek   Rockmúzeum 

A P. Box első kislemeze már 1981-ben megjelent, majd követte az első nagylemez. Nem volt túl sikeres a Varga Mikis formáció. Nem volt rossz, de másodvonalba szorult a zenekar. Hanem aztán 1982-re Varga Mikit Papp Gyula elcsábította a Safariba, hogy ott majd világsztárok lesznek. Varga elhitte és nem lett világsztár. Viszont a zenekar énekes nélkül maradt. Kézenfekvő választásnak tűnt az épp zenekar nélkül lévő Vikidál Gyula, ám a legenda szerint se Pityi, se Samu nem rajongott az ötletért. Végül 1982 végére mégiscsak bevették a zenekarba, így már három fősre bővült az egykori Mobil-tagság a P. Boxban.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Gyorsan feljátszották és ezzel megszületett a talán legnagyobb magyar rockhimnusz. Ezt a dalt is játssza boldog-boldogtalan. Sáfár Öcsi így emlékezik a körülményekre: „Mikor Varga és Vikidál váltotta egymást 1982 őszén, a Lemezgyár szorgalmazott egy kislemezt, amin Vikidál bemutatkozhat. Igen ám, de nem voltak még új dalok. (1982-ben még javában az első nagylemezt futtatták, turnéztatták.) Próbán Vikidál megkérdezte a zenekart, hogy van-e valami dal, de nem nagyon volt. Erre rákérdezett, hogy ő volt egy szeptemberi Ifiparkos koncerten, illetve a beállás alkalmával hallott egy témát, amit még Varga kamu-angollal énekelt. Előzőleg már egy évet pihent a dal, mert a többieknek nem tetszett, de most, hogy Vikidál meghallgatta, azt mondta: ez az én dalom.”

A dal szövege eredetileg '56-os téma lett volna („lánctalpas éjszakák”), de 1982. október 18-án meghalt Radics Béla. Rögtön átiratták Csiga Sanyival Béla-emlékdalává. A kislemez még 1982 végén megjelent, rajta tehát A Dal és a B-oldalon a Valami rock and roll. Később, 1983-ban a második nagylemezre ezeket a számokat újra-játszották. A vélemények egyöntetűek a tekintetben, hogy a kislemezverziók jobbak, mint a későbbi nagylemezesek. Én is ezt az álláspontot képviselem és mindig figyelem, ki játssza manapság koncerten a kislemezes gitárszólót. De senki sem játssza így.

Almár Ákos kolléga megjegyzése: „Ennek nagyon egyszerű oka van: élőben elég nehezen kijátszható, ha utána hozni kell a ritmust, az utolsó hangoknál nagyon kapkodni kell. Samu nem szerette az ilyen bizonytalan dolgokat, nyilván ezért írta át a nagylemezre. A Sáfáréknál a Móré Imi a kislemezes szólókat játssza, de ott mellette van ugye egy másik gitár, aki mindjárt tudja utána hozni a kíséretet, így nem olyan nagy baj, ha a szóló után az első hangok lemaradnak.”

A Valami rock and roll a B-oldalon megint egy telitalálat. De úgy általában a II. nagylemez dalai mind csúcsszerzemények. A kislemez eszköztelen fekete borítóval jelent meg, fehérrel szedve a zenekari név rajta. Ez sem túl sok példányban jelent meg, összesen egy hétig árulták így. Természetesen Radics Bélára emlékeztek a gyász színével. Egy makulátlan, karcmentes példányért 2000 forintot is elkérhetnek a lemezpiacon. Sajnos az Ómennek nem jelent meg kislemeze. (Egy PM-cikk a korszakról.)
Track lista:

A zöld, a bíbor és a fekete (Sáfár – Cserháti – Csiga) 3’47”
Valami rock and roll (Bencsik – Vikidál – Gombocz) 3’29”
SPS-70553

Bálint Csaba (2011.10.24.)
www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: P. Box !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976)
Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott

Tovább...
Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia