×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Sáfár (Öcsi, Dödöle) Józseffel - negyedik rész (2011) 

Megjelent: 2011. szeptember 03. szombat 00:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

2008-ban újjáalakult egy P. Box, Sáfár Öcsivel, miközben 2001-ben újjáalakult egy másik, Pityivel. Pityi 2005-ben meghalt, utána vitatott, hogy mi történt. Ebben én nem is kívánok állást foglalni, de az tény, hogy öcsi újra játsza az első két album dalait. Elég komoly botrányok tarkítják a közelmúltat. Két P. Box, névhasználati per, sárdobálás pro és kontra. Ezekről nem kívánok írni, mert azt gondolom, borzasztó káros, inkább ápoljuk a legendát a lehetőségekhez mérten, tényszerűen. Szándékosan kerültem eddig is az emberi kisszerűségek feszegetését, amelyek minden zenekarban jelen vannak, nyilván még az egyébként békés emberekből álló '80-as évekbeli P. Boxban is. A ki-kinek a feleségét dugta, illetve hány forinttal kapott többet - típusú válaszok engem egyébként sem érdekelnek, remélem az olvasókat sem... Ám a mellett nem akarok szó nélkül elmenni, hogy újjáalakítottad a P. Boxot, viszed tovább a nevet. Miért kezdtél megint zenekarozni?

Hát sokat ártottunk egymásnak ebben a vitában. Borzasztóan sajnálom az egész történetet. Én szeretném, ha végre a zenével foglalkozhatna mindenki. A névválasztást egyértelműen a régi kötődés miatt választottuk, de hagyjuk is ezt, most viszont pont a Te tanácsodra – olvastam a cikkeidet, ahol Ős-P. Boxként jelöltél minket – megtoldottuk egy megkülönböztető toldattal. Meg is szoktuk már. Olyannak képzelem a készülő grafikáját, hogy pirossal felfestett ŐS lesz a kiegészítés. Jó lesz úgy. Úgy érzem, csillapodtak a kedélyek mindkét oldalon.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Milyen terveitek vannak?

Írjuk az új anyagot. Most ragaszkodom hozzá, hogy a többiek is hozzanak ötletet. Mindenki. És aztán együtt megcsináljuk, vagy csak hozzanak kezdeményt és én azon már eldolgozgatok. Kiru most hozott is egy számot. 3 akkordot elnyom és már van benne fantázia. Ilyen funkys kicsit. Most azt szeretném, mint régen, az első lemez egy kicsit bonyolultabb volt, most ez a második legyen egy kicsit szikárabb. Legyen húsz nóta, aztán majd szelektálunk.

Örülök, hogy ilyen aktívak vagytok!

Spannolom a többieket, érezzék magukénak a következő lemezt, ne az legyen, hogy mindent én írok. Jaj, most nagy munkába kezdtünk a koncertprogram alakításában is. Az Egérszerenád középrészében csinálunk egy Led Zeppelin egyveleget. Egy hangnemre varázsoljuk a Moby Dicket és a Black Dogot, majd átmegy a Whole Lotta Love-ba.

Yeah...

Fú, nagyon sokat kell még vele dolgozni. A Black Dogot át kell tenni D-re, de akkor nem jön üres húrra, ahogy meg van írva. Nagyon melós lesz. De kurv* jó lesz... pláne két gitárral! Én meg voltam halva a Zeppelintől már a V'73-ban is. A Black Dog volt gyerekkoromban, amitől teljesen végem volt, agyafúrt ez a Jimmy Page. Tup, táp, forog oda-vissza, úgy megy a téma, hogy négy ütemen keresztül levegőben megy minden, alul a dob, és... egyszer csak találkoznak. Lélegzetelállító. Ez a nóta volt a legnagyobb hatással rám. Elveiben innen jött a Gondolatok című szerzeményem, amiről partitúrát kellett írnom a V'73-nak, annyira megbonyolítottam. Nem a dal hasonlít, hanem a hozzáállás. Szétszivattuk egymást vele. Próbán ezt az Egérszerenád-egyveleget ötezerszer el akarom játszani, begyakorolni, ebben nem szabad hibázni. De nagy öröm lesz, ha kijön. Sikerélmény. Nagyon odavagyok érte. Vissza akarom tenni a programba a basszusszólót is, a spanyolosat.

Következő koncert?

A Pecsa Caféban játszunk szeptember 9-én, pénteken, aztán minden hónap első csütörtökén fog valószínűleg rendszeres klubunk lenni.

Harmadik rész itt!

Bálint Csaba (2011.09.03.)
www.rockmuzeum.ini.hurovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Sáfár !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia