×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Csütörtöki CIKIPÉDIA 20. rész 

Megjelent: 2011. augusztus 19. péntek 12:05
Szerző: Fiery
    Dalszövegek 

A CIKIPÉDIA egy cikksorozat dalokról, amelyek nem szólnak semmiről, vagy csak a nagy semmiről szólnak. Kivesézzük a szövegeket az utolsó szóig. Megvizsgáljuk, vajon mi állhat a háttérben. Az adott szerzemény bugyuta, rossz, vagy csak egyszerűen hiteltelen. „Láss, ne csak nézz!”

Karda Beáta – Lakatot a szádra - Olvasgatva a Cikipédiával egy időben futó fórumfigyelőket és annak utóhozzászólásait, még mindig sokan nem értik, miről is szólnak az elemző cikkek igazából. Amíg a zenekarok, előadók értik, felfogják, amíg más kritikusok egyetértenek, addig a névtelen üzenők még mindig csak annyit látnak, hogy bántani akarom kedvencüket. Valamelyik fórumon olvastam, hogy a passzió eddig simulékony volt, arról írt, ami mindenkinek tetszik, és ez a nyamvadt Cikipédia meg rosszakat ír a rockról. Itt valami hatalmas félreértés van. A passzió sosem volt simulékony. De azért mert valamit, vagy valakit szeretünk, még írhat szart...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Ezt is észre kell venni! Persze lehet ezzel is vitatkozni, de nem kell személyes sértésnek venni, mert nem az! Többé nem fogok magyarázkodni, és mivel több a pozitív visszajelzés, mint a negatív, ezért továbbra is folytatom. Itt van a hetvenes évek diszkó szépsége, Karda Beáta, alias ex-Som Lajosné, aki akkoriban a rockzenének a könnyebbik oldalát választotta, amolyan korai metál lady. Sokáig placcon is tudott maradni. A hangja kellemes volt, akárcsak megjelenése, de a dalai felejthetőek. Nagy élményt az album leporolásakor az nyújt az embernek, hogy a dalok nagy részét (a lemezborító szerint) szeretett anyósa, Som Margit írta. Azt hiszem leírtam az összes jót a lemezről. Következzék egyik leggyengébb szerzemény (nem az anyóstól), a Lakatot a szádra című. No, akkor támadás!

Lakatot a szádra,
Nem tartozik másra; az a titok drága, hogy vártál rám,
Ne is fecsegj róla,
Ne is csacsogj róla, ó te Casanova, hogy csókoltál,

A kor romantikusnak nem mondható, könnyen felejthető nótája. Beáta igyekszik nagyon lazára venni a figurát. Gyenge susogással kezdődik, a művésznő arra kéri aktuális kedvesét, hogy maradjon köztük, az az apróság, hogy várakozó állásban volt az. Óh, mily romantikus! A következő sorban azonban megtudjuk azt is, hogy azért itt több is volt, mint egyszerű várakozás. Itt már csók is volt. A folytatásban azért szerintem kiderül, hogy nem álltak meg itt...

Kettesben a mennyben jártunk fenn
Meg nem tudja senki, nem, nem, nem.
Takaróztunk csillagfénnyel párnánk éjjel bárányfelhő volt.

Na ugye. A mennyben tartózkodás egy kissé többre enged következtetni. Persze abban a korban még be kellett öltöztetni a dalokat, mint ahogy itt is tapasztaljuk. Az olyan szép, hogy vártál rám, meg csillagfény, meg olyan aranyos, hogy bárányfelhő, miközben a dugásról szól minden.

Ne tudja meg tőled,
Papa, mama főleg, hogy egy kis előleg volt köztünk már.

Megint csak, na ugye. A fater is meg a muter is kitérne a hitéből, ha megtudná, hogy a parkban, a parton, vagy csak motoron már elkövették a gigantikus kapcsolódást. Ugye a szöveg ma már nem állná meg a helyét, hiszen ma már a fiatalok pont letojják, hogy mi a szülők véleménye, ezért szólhat gond nélkül Gangszta, a Belga, Sex Action, és még egy jó pár trágár szövegekkel rendelkező előadóművész.

Nyári délelőtt lesz az esküvő,
Virágot hoz akkor minden jó és rossz barát,
Szállhat már a jó és rosszmájú szó,
Akkor aztán mondhatnak bármit rám és rád,

Ismét a mába kapaszkodva, egy szex után nincs az az isten, hogy bárkit elvegyen, vagy bárkihez hozzá menjen bárki. Régen illett. Ezt a rossz barát dumát már az Eddánál sem értettem. A kettő értelmetlen egymás mellett.

Lakatot a szádra,
Nem tartozik másra;az a titok drága, hogy vártál rám,
Ne is fecsegj róla,
Ne is csacsogj róla, ó te Casanova, hogy csókoltál,
Kettesben a mennyben jártunk fenn
Meg nem tudja senki, nem, nem, nem.
Takaróztunk csillagfénnyel párnánk éjjel bárányfelhő volt.
Ne tudja meg tőled,
Papa, mama főleg, hogy egy kis előleg volt köztünk már,

A folytatásban már nem született új ötlet, ezért nekifutottunk még egyszer. Nem lett jobb, csak újra megtapasztalhattuk, hogy itt nem egyszerű várakozásról, meg csókról van szó.

Ne tudja meg pletykás Pesten senki,
Mert az egész város másnap zengi,
Hogy, egy kis előleg volt kötünk már, volt köztünk már.
Lakatot a szádra!

Ez a rész viszont már csak valami bugyuta töltelék. Ötvenes évek idióta szlengjeivel. A dalban igazán minden rossz, de a mélypontot ügyesen a végére hagyták. Mi az, hogy oké? Annyira nem illik ide, hogy az már idegesítőbb, mint az egész nóta.

Kar: Oké!
Lakatot a szádra!
Kar: Oké!
Pszt! Csak el ne mondjam álmomban...

Annyi féle ciki dallal néztünk már farkasszemet. Ez végre ismét egy újabb verziója a rossznak, az igazság eltakarásának. Nekem leginkább az Eddától az Éjjel érkezem, a Hűtlen, a Generáltól, (bcsaba észrevételét lenyúlva) a Fűrész című dalok jutnak eszembe. Sorok közt az igazság, de az ugye kit érdekel? Dallamos, őszinte, megmondós, közben egészen másról szól. Méltó helye van a Cikipédiában.

Írta: Fiery
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 20. és 2018. július 06. között: