×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Csütörtöki CIKIPÉDIA 17. rész 

Megjelent: 2011. augusztus 04. csütörtök 18:00
Szerző: Fiery
    Dalszövegek 

A CIKIPÉDIA egy cikksorozat dalokról, amelyek nem szólnak semmiről, vagy csak a nagy semmiről szólnak. Kivesézzük a szövegeket az utolsó szóig. Megvizsgáljuk, vajon mi állhat a háttérben. Az adott szerzemény bugyuta, rossz, vagy csak egyszerűen hiteltelen. „Láss, ne csak nézz!”

No Thanx - Se kép, se hang - Mindenekelőtt szeretném megköszönni azt a rengeteg észrevételt, támogatást, amit levélben, mailben, telefonon, vagy személyesen juttattok el hozzám. A Cikipédia indulásakor nem gondoltuk volna (bár reméltük), hogy ilyen sok értelmes ember fantáziáját mozgatja meg a sorozat. Külön öröm, hogy megértettétek az üzenetet. Nem bántani senkit, csupán felhívni a figyelmet a szükségtelen rosszra. Hogy igény van erre a típusú kritikára, azt a nyári szünet ellenére is egyre népesebb olvasó, és reagáló tábor is bizonyítja (facebook-on, fórumokon történt véleménycserék, viták). A minőség legjobb példája, hogy néhány itt szereplő előadó jelezte, hogy olvasták és nagyjából egyetértenek véleményemmel. Sértődésről még nem tudok. Szerintem nem is lesz, hiszen (mint azt ti is megtapasztalhattátok) azért a Cikipédiába sem kerülhet bárki.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Ezen a héten a No Thanx nevű tini banda egyik leggyengébb számáról húzzuk le a „kárpitot”, hogy megköszönik, vagy sem, az már az ő dolguk. Ismeretségi körömben nem igazán népszerű a zenekar. A dalra egy olvasó hívta fel a figyelmet, aki (elmondása szerint) kedveli a csapatot, de valahogy ez a dal nem illik szerinte a képbe. Zavarosnak, üresnek tartja. Nézzük meg, tényleg veri-e a lécet!

Ilyen az élet, ha kell, hát állj mellém. Nem az a lényeg ki nevet a végén
Az élet méreg, de van egy ellenszer segít, ha kéred ez ami felemel

Elég „Cikisen” kezdődik: „Ilyen az élet, ha kell, állj mellém”. Ebből aztán még semmit nem tudtunk meg. Talán a dal mondója tudja, mi az élet, és mellette lehet tanulni. Haladjunk csak tovább annak reményében, hogy esetleg csak véletlen elírás az eleje. Ahogy olvassuk tovább, rájövünk, a szavakat „homokozó lapáttal” dobálták egymásra a fiuk, mert az még oké, hogy „Nem az a lényeg, ki nevet a végén” (hát akkor mégis mi?), de az „Élet méreg” mégiscsak lopás (Tanx Tshabda). Az utolsó sorra tényleg nincs mit írni, értelmezhetetlen. De kíváncsian várom mi az az ellenszer, ami, ha kérem, felemel. Nem lepődnék meg, ha a liftre, vagy a helikopterre gondolna az író.

Se kép, se hang, a csendbe belehalsz, kell még zaj ahhoz hogy észhez térj
Se kép, se hang, hát torzuljon az arc. Ordíts még mielőtt véget érsz
amíg egy testben élsz

A refiről nekem az Omega nemrég kiemelt nótája a „Versenyző” jutott eszembe, hiszen ott sincs semmi köze a dalhoz. De maradjunk a fent leírtaknál. „Se kép, se hang”. Ez ugye akkor van, amikor leblokkolsz. Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy az ordításra felkészítő mondat qrva jó „Torzuljon az arc!” Ez tetszik. A többi azért nem. Ordíts, amíg élsz? Mivel eddig a nóta nem szól semmiről, nem akarom megelőlegezni, hogy addig mutasd magad a világnak, amíg élsz, mert ez még nem is rossz ötlet. Nézzük tovább, valóban erről szól-e!

Azt mondták a magad lábán járj és dobtak téged, hogy szabadabbá válj
Légy boldog, törődj csak magaddal! Ne legyen gondod az üres szavakkal
Az élet méreg és van egy ellenszer! Segít, ha kéred, ez ami felemel

Idáig elérve rájöttünk, hogy mégsem szól semmiről. EDDIG! A magad lábán járni sajnos, vagy szerencsére minden ember jussa. Ez eddig nulla. „Dobtak, hogy szabaddá válj”? Nem érteni pici magyar. A Cikipédiákban már megszokhattuk az előadók üres lózungjait, ahogy látom, ide is becsempésztek a srácok egyet. EDDIG! Kár volt. Egy kicsit, mintha önmaguknak írták volna ezt a „ne legyen gondod az üres szavakkal” részt, és gond nélkül tovább puffogják a lufikat. Talán ez a rész a mű mélypontja. Önkritika. Szerintem erről szól a dal.

Se kép se hang, a csendbe belehalsz. Kell még zaj ahhoz, hogy észhez térj
Se kép, se hang, hát torzuljon az arc! Ordíts, még mielőtt véget érsz!
Amíg egy testben élsz, amíg egy testben élsz, amíg egy testben élsz,
amíg egy testben élsz, amíg egy testben élsz
Nem az a válasz, amit a világ súg, Átlátok, rajta hiába vigyáz úgy
Van aki harcol és van aki tőrbe dől, magamat tartom amíg csak van erőm
Az élet méreg és van egy ellenszer, segít ha kéred ez ami felemel

A jól bevált süketelést már egyszer kielemeztük, ezért inkább gyorsan vonjuk le a konklúziót! Mert végre megvilágosodtunk. Ebben a versszakban folytatja az üres szavak csattogtatását. Tulajdonképpen arról szól ez az egész iromány, hogy a világ tele van olyanokkal, akik a semmiről beszélnek, és ezt mi bekajáljuk. Szinte azonnal mutat is egy példát, a No Thanx együttes „Se kép, se hang” című szerzeményével. Ebben a részben betekintést is enged, mire gondol.

Se kép se hang a csendbe belehalsz. Kell még zaj ahhoz, hogy észhez térj,
Se kép, se hang, hát torzuljon az arc, ordíts még!
Se kép se hang, a csendbe belehalsz, kell még zaj ahhoz, hogy észhez térj
Se kép, se hang, hát torzuljon az arc, ordíts még, mielőtt véget érsz, amíg egy testben élsz

Se kép se hang a csendbe belehalsz, kell még zaj ahhoz hogy észhez térj
Se kép, se hang hát torzuljon az arc. Ordíts még, mielőtt véget érsz, amíg egy testben élsz

Igazat kell adnom a kedves olvasónak, hogy ez a szerzemény beleillik egyre népesedő „panoptikumunkba”. A dal szövege nem jó, inkább olyan szép, nagy semmiről készült hatalmas levegő. A srácoknak üzenem, ne adják fel, hiszen van okos ötlet a dalban, inkább azt kellene meglovagolni.

Írta: Fiery (2011.08.04.)
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: