×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A tehetség bukfencei - Dinamit - második rész (PM 80) 

Megjelent: 2011. május 11. szerda 18:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A Dinamitban játszik az ország egyik legjobb, legfölkészültebb dobosa, Németh Gábor, Németh Alajos is kimagaslik a basszusgitárosok mezőnyéből, Vikidál Gyula hangja és személyisége pedig párját ritkítja idehaza. (Más kérdés a lemez technikai hiányossága.) Itt, többről van szó. Úgy tűnik, nincs elég akaraterő a csapatban a merészebb vállalkozáshoz, az eltervezettek végrehajtásához...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Lám, a Budai Ifjúsági Park kényszerű bezárása miatt az egyetlen idei fővárosi föllépés füstbe ment. De míg a többi más neves és kevésbé neves zenekar mind megtalálta a módját, hogy Budapesten is koncertezhessen, a Dinamit egykönnyen beletörődött a „megváltoztathatatlanba”, lemondott a megoldás lehetőségéről. Az országjáró turné mindenütt táblás házakat vonzott. A hangos siker, az együtt éneklő tömeg, az autogrammkérő-roham is azt látszik igazolni, hogy a közönség mit sem törődik a szakmai berzenkedésekkel, egyszerűen jól érzi magát.

A Dinamitnál viszont mégis megmozdult valami. A zenészek is egyre inkább érzik, hogy többre hivatottak az olcsó sikernél. Ha nem így volna, önbecsülésük, hiúságuk szenvedne csorbát. Németh Gáborral többször is beszélgettünk erről. Elmondta; most mindenképpen leállnak, legalábbis itthon — a korábbi külföldi szerződéseknek eleget kell tenni — és nem is lépnek újra színpadra mindaddig, amíg el nem készül egy merőben új, valóban igényesebb muzsikájú, már a következő nagylemezre szánt anyag. Ki akarnak lépni a régi, a már végképp lejárt és lejáratott „keménykedő”, letargikus rock-vonalból.

A szándék dicséretes, annak ellenére, hogy az új hangokról elképzeléseik még homályosak. Mindenesetre a ritmusszekció adottságai izgalmasabbak, színkópásabb, feszesebb hátteret engednének, kikacsintva a rock únos-únt, monoton egy-három hangsúlyozásából. Papp Gyula konzervatóriumi tapasztalatait is hasznosítani lehetne a harmonizálásnál és a hangszerelésnél. Vikidál Gyula hangjának sokszínűségé mindenképpen fölbátoríthat egy változatosabb, nagyobb oktávterjedelmű dallamvilágra is A szövegeket pedig nem ártana, többszörösen át gondolva, talán másra bízni. És akkor megvan az esély arra, hogy a visszatérés és a második nagylemez egyértelmű elismerést arasson — hisz volt már hasonlóra példa a magyar popzenében.

Fábián Tibor (Megjelent a Pesti Műsor 1980. október 15-i számában)

Az első rész ITT olvasható!


www.rockmuzeum.ini.hu (2011.05.11.)

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: tehetség bukfencei!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Bergendy - kislemezek 58.
A Bergendy következő kislemeze két dalt tartalmaz az együttes Hétfő című dupla

Tovább...
Bergendy - kislemezek 56.
A Bergendy együttes az 1972-es Táncdalfesztíválon az Úgy szeretném című dallal

Tovább...
Bergendy - kislemezek 51.
A következő kislemezen két olyan dalt hallhatunk, melyeknek kizárólagos szerzője Demjén

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia