×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora's Box - Ómen (1985) 

Megjelent: 2011. április 21. csütörtök 00:10
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

Manapság a rockrajongók többségének az Ómen szó hallatán egy remek heavy metál zenekar ugrik be, amit Nagyfi László és Kalapács József alapítottak, miután kiváltak a Pokolgépből a kilencvenes évek elején. Pedig az Ómen szó nem ezzel a zenekarral került be a magyar rockzenébe, hanem a Pandora's Box harmadik lemezének a címadó dalaként. Tapasztaltam már, hogy egyes zenei boltokban sincsenek tisztában a dologgal és a CD rossz helyen, az Ómen zenekarnál van elhelyezve...

A tévedés helyre tétele után térjünk vissza egy kicsit az időben. Annyiban megvan a párhuzam a P. Box és az Ómen között, hogy mindkettőt másik zenekarból kivált oszlopos tagok hozták létre. A P. Mobilból 1980-ban távozott Bencsik Sándor és Cserháti István, akik Varga Miklós énekes, Sáfár Öcsi basszusgitárossal és Szabó István dobossal létrehozták a P. Box-ot. Samu és Pityi végre lemezlehetőséghez jutottak, de eléggé méltatlan körülmények között, így az első P. Box lemez a várthoz képest sokkal gyengébb lett, amiről úgy érzem a legkevésbé Ők tehettek... - Főnix írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Pandora's Box - Ómen


Rövidesen távozott a zenekarból Varga Miklós énekes, akit igazán híressé nem a P. Box, hanem az István a király rockopera tett. A rockopera másik főszereplője Koppány vezérként Vikidál Gyula volt, aki Varga Miklós helyét vette át a P. Box-ban. Vikidál Gyulát személy szerint a P. Mobilban, Dinamitban és a P. Box-ban nyújtott teljesítményéért minden idők legjobb rockénekesének tartok. A Kő kövön című album sokkal jobban sikerült, mint az első, néhány igazi örökzölddel.

A zenekar tagsága ezután is változott. Először Sáfár Öcsit váltotta fel Zselencz László, akit ezáltal az Edda Művek megszűnése után sem fenyegetett a munkanélküliség réme. Majd Szabó István helyére érkezett Pálmai Zoltán, aki szintén nem volt kezdő dobos, mivel már a P. Mobilban és a Hobo Blues Bandben nevet szerzett magának. A P. Box ezek után 80 %-ban ex-P. Mobil tagokból állt. És elkészítették az Ómen című lemezt.A lemez brutálisan indul. Az Ómennel már 26 éve nem tudok betelni. Hátborzongató intro, vadállati basszusgitár, rendkívül jól felépített dal zeneileg, hihetetlen szöveg. A második dal, a Bukott angyalnál sem vesztettek a fiúk a lendületből. Továbbra is pörgős zene, a szövegről pedig részben a keresztények egyik legszentebb imája, a Mi atyánk jut eszembe, pedig nem vagyok vallásos. A harmadik dalt nagyjából 25 év elteltével szerettem meg. Amikor megjelent, akkor nem tetszett, hogy a brutális tempójú dalok után egy lassú dal jött, az Éjszakai vágta. Talán mivel öregebb lettem, tudom már értékelni a dalt. Ezután a blues-os hangvételű Szűz a máglyán jött, amiben nagyon érdekes a szájharmonika. Bár a dal szvinges lezárását nem értem.

Az Árulók kapujában a verse részeknél Földes László szavalását hallhatjuk, ennek a révén kicsit olyan, mintha a Hobo Blues Band Vadászat című albumáról egy lemaradt dalt hallanánk. A következő dallal, az Átok és ígéret egy gyönyörű orgona intro után visszajön az album indító dalok hangulata. A Pandora tánca egy instrumentális darab, a zenekar zsenialitását még inkább megmutatja, nem mintha nagyon kételkedtünk volna benne. Az album végében sem kell csalódni, a Névtelen hős is egy igazi remekmű. A bakelit korong itt véget ért. A évekkel későbbi CD változaton még helyet kapott néhány koncertfelvétel, még Varga Miklós idejéből, és egy dal Vikidál Gyulától.

Bencsik Sándor gyönyörűen gitározik. Egyedi és utánozhatatlan, egyszerre dögös, harapós, és tiszta. Zselencz László kiváló basszusgitáros (akárcsak Sáfár József volt), a basszus-sound kicsit más, mint a korábbi lemezeken és az Eddában. Nekem nagyon tetszik. Pálmai Zoltán zseniális dobos, a korábbiakhoz képest többet használt elektronikus dobokat, amit nem visz túlzásba. Cserháti Istvánt is utolérte a technika, játékában alapvetően továbbra is a Hammond orgona dominál, pontosan ott és annyit használja a szintetizátorokat, ahol és amennyit kell. Vikidál Gyula pedig még igazi rock hang volt, bivalyerős, mélyebb tónusú, férfias hangja pedig egyszerűen felüdülés volt az ekkoriban divatos, fejhangon nyávogó énekesek között.A lemez megjelenése, illetve néhány koncert után kivált a zenekarból Vikidál Gyula, aki a rockzene helyett a színházat választotta. Ez az esemény megroppantotta a zenekart. De igazságtalanság lenne ez egész felelősségét Vikidál Gyulára hárítani, az igazság szerint a rockzene hetvenes-nyolcvanas évekbeli aranykorszakának vége volt. Egymás után dobták be a törülközőt a neves rockzenekarok (Beatrice, Edda, Karthago, Korál, P. Mobil), igaz ezek mindegyike, némi pauza után, többé-kevésbé átfazonírozva, később újrakezdte. Mindenesetre 1985-ben nem jártak jó idők a rockzenére.

Varga Miklós 1986-ban néhány nyugat-németországi koncert erejéig visszatért a zenekarba, majd Pandora's Box néven a zenekar megszűnt létezni. Egy darabig működött még, mint Metal Company, majd Box Company (Mr Basary énekelt), illetve Deák Bill Gyulával Bill és a Box Company lett 1986 őszétől. Ennek az időszaknak is emléket állított Schuster Lóránt az 1996-ban kiadott Bencsik Sándor emléklemezzel. És sajnos a többi néma csönd. Bencsik Samu 1987-ben távozott a zenekarból és az országból és máig tisztázatlan körülmények között Ausztriában meghalt. A Pandora's Box Ómen című albuma egyike a magyar rockzene legzseniálisabb albumainak. Sajnos a korai feloszlás, a rockzene válsága miatt nem igazán tudott kiteljesedni...


Track lista:

01. Ómen (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula) – 5:56
02. Bukott angyal (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula) – 4:01
03. Éjszakai vágta (Zselencz László) – 3:55
04. Szűz a máglyán (Cserháti István) – 5:14
05. Az árulók kapuja (Bencsik Sándor, Zselencz László, Cserháti István, Vikidál Gyula) – 5:01
06. Átok és ígéret (Cserháti István, Zselencz László) - 5:12
07. Pandora tánca (Pálmai Zoltán) – 4:28
08. Névtelen hős (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula) – 4:34

Bónuszdalok a 2000-es kiadáson:
09. Tízből vajon mennyi? (Vikidál Gyula) – 4:48 (az 1985-ös Mondd, mit ér egy falat kenyér? válogatásról)
10. Halálkatlan (Bencsik Sándor, Cserháti István) – 2:56 (kislemez, 1980)
11. Halálkatlan (Koncert felvétel) (Bencsik Sándor, Cserháti István) – 5:27 (1982)
12. Hölgyválasz (Koncert felvétel) (Csiga Sándor) – 3:41 (1982)
13. Szupergép (Koncert felvétel) (Csiga Sándor) – 4:27 (1982)

Közreműködő zenészek:

Vikidál Gyula - ének
Zselencz László - basszusgitár, vokál
Bencsik Sándor - gitár
Cserháti István - billentyűs hangszerek
Pálmai Zoltán - dob

Közreműködtek:
Földes László – próza (5.)
Tolcsvay László – szájharmonika (4.)

Produkció:
Kovács György – zenei rendező és hangmérnök
Hegedűs György – fotó
Pálfi György – grafika

Kiadó:
1985 - Hungaroton Start; 2000 - Hungaroton Gong
Írta: Főnix (2011.04.21.)
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Beth Hart & Joe Bonamassa - Black Coffee (2018)
Beth Hart énekesnő és - a nemrég a Black Country Communion-ba is visszatérő - Joe Bonamassa gitáros harmadik közös stúdió lemezét adja most ki

Tovább...
Moonspell - 1755 (2017)
A portugáliai Amadora-ban, 1989-1992 között Morbid God néven indult, azóta Moonspellként működő zenekar manapság a gothic metal egyik legfontosabb előadójának számít. A csapat legutóbb

Tovább...
Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia