×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Csütörtöki CIKIPÉDIA 1. rész - utózöngék 

Megjelent: 2011. április 18. hétfő 17:50
Szerző: Fiery
    Dalszövegek 

A CIKIPÉDIA egy új cikksorozat olyan dalokról, amelyek vagy nem szólnak semmiről, vagy csak a nagy semmiről szólnak. Kivesézzük a szövegeket az utolsó szóig. Kiderül majd, miről is szól egy romantikusnak, vagy egy odamondósnak látszó nóta. „Láss, ne csak nézz!”

Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki elolvasta az Éjjel érkezem című EDDA nóta elemzését. Köszönöm az észrevételeket. Jó volt olvasni és hallani a hozzászólásaitokat. Tudom, hogy ez az olvasottság nem nekem szól, hanem az Eddának. Annak a zenekarnak, amelyik immáron 30 éve a magyar rockzene élvonalába tartozik...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Néhányan személyes sértésnek vettétek a sajátságos stílust, de úgy éreztem, csak így ébreszthetem fel bennetek az együtt gondolkodást. Fontos kiemelnem, hogy ez az elemzés nem rosszindulatból és nem az EDDA elleni kimondhatatlan gyűlöletből (erről egyáltalán nem beszélhetünk) született meg és látni fogjátok, a későbbiekben sem leszek kedvesebb azokhoz a nóták szövegeihez, amelyek szerintem megérdemlik.

A lényeg röviden a gondolatébresztés egy érdekes dalszövegek kapcsolatban, ami mást sugall és – szerintem – mást jelent. A célom nem mindenképpen kigúnyolni egy dalszöveget, csak a hibákra, a silányságra, vagy a „történet” másként értelmezésére fektetem a hangsúlyt. Higgyétek el, próbáltam már merő „lenézésből” is belekötni némely nótába, de menet közben kiderült, azok szövegei úgy vannak megírva, ahogy kell. Nem olyan egyszerű megtalálni a hibát. Azt mondták barátaim – eddigi cikkeimből kiindulva – hogy nem vagyok én olyan kedves, mint amilyennek mutatom magam. Azt szeretnék, ha végre elmondanám kendőzetlenül is néhány számomra negatív dologról is a véleményemet. Ezért született meg a Cikipédia sorozat. Még egyszer köszönöm a figyelmeteket és azt, hogy velem együtt ti is átrágtátok, miről is szól ez a dal, mi is a célja a Cikipédiának. Talán a legjobban az alábbi EDDA fórumon írt hozzászólás mutatja:

Johnnie: Ez csak egy pamflet! Szerintem ezt ne vegyétek ennyire komolyan! Régen a rádió-kabarékban volt ilyen sorozat, ahol az akkor futó slágereket karikírozták ilyen módon ki! A gúny meg attól az, hogy vitriol szagú és csípni akar. Persze én is érzem a cikk írójában a rosszindulatot, de az írása amúgy még mulattató is lehet. Ha valakinek mégis bántja a lelkét, annak azt javaslom, gondoljon bele, hogy ezt az írást hányan olvassák, és abból hányan emlékeznek majd rá akár pár hét múlva is! Viszont az Edda nótáit hány generáció énekli kívülről és még hányan fogják!

Szóval egy ideig vihar a biliben és senki se vegye zokon, ha belemarok egy dalszövegbe. Remélem a későbbiekben is együtt gondolkodunk még, amikor más előadók kerülnek „terítékre”. További szép napot kívánok mindenkinek: Fiery 2002. április 19. kedd

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 16. és 2018. augusztus 01. között:

Klipmánia