×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora's Box - A Levél 

Megjelent: 2011. március 01. kedd 18:00
Szerző: Fiery
    Dalszövegek 

Utazás a MagyaRock földjén 5. rész Mindig megfogott az olyan dolgokról készült dal, amit csak használunk és egy pillanatra sem gondolkozunk el azon, vajon mit is jelent nekünk. Azok a csodálatos nyolcvanas évek leginkább erről szóltak. Átmenetileg véget ért az ömlengős sláger majmok időszaka, a kőbe vésett igazságok már nem jelentettek semmit az új zenére éhes tömegnek. Megszületett valami teljesen új, az új hullám. A téma, ami nem egy valami, hanem bármi lehetett. Néhány érdekes példa: Smog - Zsíros kenyér, KFT - Szobanövény, Torma – Szappan, Sikátor – Peronoszpóra, Rolls – Mitől megy a villamos, Első Emelet – Kaktusz. De ezek közül számomra magasan kiemelkedik mondanivalójával a Pandora's Box – Levél című dala...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Angyalföldön, a Vasas sportcsarnokban szép számú közönség előtt, egy rock ünnepen lépett fel többek között a Kugli, a P.Box, és a Korál együttes is. Itt hallottam először Varga Mikit, Bencsik Sándort, Cserháti Istvánt, vagyis a Pandora’s Boxot. Nekem a stílus azonnal bejött, s bár sokan esküsznek inkább a Vikidállal felálló Boxra, nekem ez az igazi. A zene nagyon meg volt csinálva és a szövegen látszott, hogy hozzáértők dolgoztak.

A toll szólt: koptatott már százezernyi kéz.
Mártottak sűrű mézbe, áztatott a vér.
Édeskés szép szavaktól émelygek rég.
Ne vádolj meg, ha néha foltot ejtenék.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a szöveg logikusan felépítve, a megfelelő rímekkel felvértezve markolja meg a hallgató képzelő erejét, és ha kell, alázza, ha kell, emelje az égbe mondanivalójával. Amennyiben a magas színvonalú szöveget igényes, odavaló zene kíséri, az már a totális háború a tudatlanság ellen. Ez a dal éppen ilyen. Kimunkált, korszerűen felépített, izgalmas szerzemény.Szólt a levél: hatalmas úr vagyok.
Birodalmak buktak rajtam el.
Szólt a levél: sebzek, gyógyítok,
Névtelenül ne várj sosem.

Úgy szomorkodunk a mű hallgatásakor, hogy az nem rólunk szól és mégis, ki másról szólhatna? Ez volt maga „A nyolcvanas évek”. Valamikor elképzelhetetlen volt ilyenről írni. Mi az, hogy a toll beszél? Mi az, hogy a levélpapír válaszol? Mi ez a hülyeség? Pedig nem az. Nagyon kimunkált, elgondolkodtató darab. Inkább az jut eszembe, hogy kinek juthat eszébe megírni egy levél elképzelt gondolatait? Őszintén sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe.

Szólt a levél: hatalmas úr vagyok.
Birodalmak buktak rajtam el.
Szólt a levél: sebzek, gyógyítok,
Akarsz, vagy nem, megérkezem.

Ezt a művet úgy írták meg, mint ahogy a kovács készíti a kardot. Minden ütéssel erősebb minden csiszolással élesebb. Minden sora külön gondolat egy elbújtatott igazság és itt térhetünk vissza cikk elejéhez, ahol azt írtam, az emberek már unták a kőbe vésett igazságokat. Egy kicsit más a körítés és már mindenki jóízűen csócsálja. Ez a nóta sláger volt. Mit is írtam az elején? Az emberek unták már a slágereket és mégis szükségük volt rá. Mivel akkor ez volt a divat, így fogadták el.

A Levél végül nem lett Himnusz, nem lett sláger a rádiókban és a banda is hamar változtatott stílusán és a tagok is mások lettek, de ez a dal az igényessége és a magas színvonalú szövegvilága miatt az örök dalok kategóriájába sorolandó.

Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 22. és 2018. augusztus 07. között: