×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Szakács Lászlóval (2011) 

Megjelent: 2011. február 19. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Nemrégiben Hegedüs Pisti a mobilizmus.hu oldalon csinált már egy kiváló, hiánypótló interjút Szakács Lászlóval, a HBB egyik alapítójával, illetve a korábbi Gesarol, majd az Ikarusz együttes dobosával. Én egy kicsit másmilyet szerettem volna, így azokra a kérdésekre nem kérdeztem rá, amit már Pisti leírt, de szerintem itt is lesznek még érdekes részletek. Általában a rocktörténelemben kevésbé járatosak nincsenek tisztában a kezdeti hónapokkal, valahol a Pálmai-Szénich-Kőrös-Póka-Hobó felállástól ismerik a zenekart...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Milyen programot játszottatok az Ikarusszal a HBB előtti periódusban? Az Ikarusszal voltak saját számok? Volt lemeztervetek?

Ebben a HBB előtti Ikaruszban nem volt saját szám. Led Zeppelintől a Whole Lotta Love-ot játszottuk. (csak zárójelben: szerintem a Zep legjobb hazai interpretátora a Szivárvány volt – Szűcs Totya, Nemecsek, Tihanyi Gyula és a Novák Öcsi, Hőnig Rezső, itt játszott még az Elefánt is. Rengeteg számot játszottak, Communication Breakdown, Good Times Bad Times, Whole Lotta Love, egész blokk volt.) Olyanokat játszottunk még, hogy Steppenwolf, Free. Értelemszerűen erre nem volt lemezterv.

A kezdeti időkben a megalakult HBB-vel továbbra is a Mobillal közösen, előzenekarként koncerteztetek? Vagy voltak saját bulik is?

Azonnal megszakadt a szorosabb viszony. A magunk útját kezdtük járni. Volt még egy pár közös koncert, de özönlöttek a saját bulik.

Volt egy kezdő program – gondolom – amit bepróbáltatok. Mely számok voltak ezek?

Them - It's All Over Now, Doors – Vándor az úton, és a többi Rolling Stones. Volt billentyű, más volt a program, mint később.

Hogyan fejlődtek a számok? Hobó beállított az újabb magyarításokkal, és akkor annak alapján próbáltatok új feldolgozásokat?

Valaki neki lefordította nyersfordításban, ő megcsinálta, azokat betanultuk. Mikor Póka belépett, jöttek a Creamek, Hendrixek.

Saját dal készült-e már abban az időszakban, amíg a zenekarban voltál?

Nem. Egy sem. Akkor kezdődtek a saját számok, mikor véglegesedett a Póka körüli zenekar.

Te voltál a zenekarvezető? Miben állt ez?

Igen, én voltam. Én hoztam a zenészeket az Ikaruszból. Enyém volt a felszerelés, a próbahely, én mentem szerződni, levelezni. Mindent én intéztem.

Hogyan került a képbe Póka?

Kint vendéglátózott Németországban, majd nem tudni miért, hazajött. Megkereste Hobót, és másnaptól Gecse már nem volt basszgitáros.

Hogyan emlékszel az akkori Földes Lászlóra?

Már akkor is szerette, ha a szemébe néznek, ha vele beszélnek. De akkor még nem volt olyan határozott ember. Kicsit jobban szorongott a színpadon, de belejött. De valahogy én azt érzem, ő mostanáig sem változott. Hobó, az Hobó. Maradt, aki volt. Akkor is aktív volt, most is az, dolgozik folyamatosan.

Hobónak határozott elképzelései voltak? Kezdettől program volt a „vissza a gyökerekhez”?

Tulajdonképpen a feldolgozásokkal igen. Ettől egy kicsit később elkanyarodott.A kezdeti HBB-nek milyen tervei voltak? Igaz az, hogy csak hétvégi blues-zenekar akartatok lenni?

Ez egy szlogen volt. De persze azért alakultunk, hogy betörjünk. Az első hetek után mindenki rólunk beszélt. Próba előtt már vártak a csajok. Hétvégi blues zenekar akartunk lenni, csak jobban sikerült.

Próbáljuk meg pontosan rekonstruálni a felállásváltozásokat a korai HBB-ben, ki, hogy, mikor jött. Tudtommal a legkorábbi felállás így nézett ki: Szakács László (dob) - Gecse János (basszusgitár) - Kőrös József (gitár) - Hobó...

Az első bulin nem volt Gyarmati, igen. Aztán lett ez: Szakács László (dob) - Gecse János (basszusgitár) - Kőrös József (gitár) - Gyarmati Károly (billentyű) - Hobo... Gyarmati nemsoká elment.

Kilépésedkor mi volt az utolsó felállás? Bill ott volt már vendégként?

Én már a Billel játszottam. Bill azt mondta: „te egész jól szögelsz.” De aztán jött helyettem a Döme.

Mikor és hol játszottál utoljára a HBB-vel?

Talán a miskolci Sportcsarnokban, de nem biztos. Lehet, hogy az utolsó előtti MOM bulin.

Mesélj a HBB utáni megújult Ikaruszról. Úgy tudom Galla Miklós is tag volt.

Egyik napról a másikra újjáalakítottam az együttest. 1979 márciusában már játszottunk. Teljesen új tagság lett, bár Akantisz Sanyival már játszottam előtte is. El voltam kenődve, bementem az ORI-ba, a büfében ott ült a Galla. Mondta, már régebben figyel, csináljak egy új zenekart. Tagnak itt vagyok én. Jó. Szóltam a Laki Zolinak és a többieknek, elkezdtünk próbálni Budaörsön Akantisz házában. Galla elkezdett kurv* jó zenéket, szövegeket írni. Csak sajátokat, kőkeményen. Jól szóltunk. Itt én voltam az, akinek elfogyott az ereje. Nem tudtam a HBB-ből való kitevésemet kiheverni. Volt rádiófelvételünk és egy kislemez, sokat játszottunk.

Hogyan emlékszel a Galla Miklósra?

Nagyon pozitívan. Már akkor is vicces alak volt. Fergeteges vele született humora volt. Tökéletesen beszélt már akkor is angolul. Mikor felbomlott az Ikarusz, akkor mindenki disszidált. Miki is kiment Londonba. Mikinek csak a zenei vonal volt az életcélja. Később lett a humor a főcsapás.

Voltál most a HBB búcsúkoncerten? Milyen érzés volt?

Hú, de jó kérdés... Most szombaton egy biztos volt. Két ember volt a teremben, aki ott volt az első bulin. Én, és Hobó. Ültem magamban és pergett 33 év. Szálkákkal, de nem ellenségesen. Annak örültem, hogy a zenekar idáig vitte. De vegyes érzés volt. Ahogy néztem az ünneplő tömeget, én meg anonim voltam. Felkavart. Még most is fel vagyok kavarva. Épp mondtam Hobónak is, hogy csak ezért utaztam haza. Komoly pénz volt hazajönni. A többieknek fizettél, hogy itt legyenek, én meg magam fizettem, hogy itt legyek.

Egy PM cikk arról az időszakról, mikor még Szakács László is tag volt, és nagyon friss volt az egész formáció ITT, illetve egy másik, koncertbeszámoló ITT!

Bálint Csaba - www.rockmuzeum.ini.hu (2011.02.19.)
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Szakács Lászlóval !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia