rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326385
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Vörös István @ 2011.01.01. - JAMK, Budapest

Koncertbeszámolók

A Prognózis énekes-gitáros-dalszerzője, Vörös Pista jó ideje szólókarrierben utazik. Talányos történet az övé olyan szempontból, hogy bár – ahogy a régi motorosok közül olyan sokan – ő sem szerepel a médiában, nem lett soha bulvártéma, mégis koncertjeire stabil közönség jár. Ez a közönség azonban más, mint mondjuk egy Piramis Plusz, Dinamit, P. Mobil, stb. közönsége. Ez Közösség. Tagjain látszik, hogy ismerik egymást, és nem is feltétlenül a nosztalgia miatt járnak koncertre...Ennek okát én Vörös Pisti személyiségében keresem. Ő megmaradt „jó embernek”, ma is meg lehet szólítani, nem hülyült meg, ritka normális „rocksztár”, mondanám, hogy igazi hippi, de a 80-as években olyan nemigen volt, annak idején a Prognózis valamiféle újhullámos zenekarnak volt elkönyvelve. Pedig szerintem már akkor is olyan sajátos dalokat írtak, ami nemigen volt sehová sem besorolható. Valahol azt olvastam, hogy annak idején az volt a dalírási metódus, hogy próbára hozta mindenki az ötleteit, és ha valaki felismerte, hogy ez, vagy az valamire hasonlít, akkor azt az ötletet rögtön elvetették...A Prognózis bár ma is élő zenekar, de csak két-három évente nagykoncerteznek. Pisti pedig írja újabb és újabb dalait, lemezeit, nagyon termékeny szerző. Ezen a koncerten is jobbára két új, idei lemezéről, a Magaslesen és a Mélyföld címűekről játszott. Érzékeny dalíró, szövegei mindennapos dolgokról szólnak, megtartotta a kapcsolatot közegével, a közönséggel. Őszinte és egyszerű dalszövegei betalálnak. Nagyra tartom ahogyan a honlapját is kezeli. Folyamatosan frissül, a korábbi bulik teljes szetlistái kint vannak, teljes zenekari felállási történelemkönyvet vezet családfás formában.

Abban is különbözik Vörös, hogy fontosabb koncertjeit nem Josefinákban, és hasonló lebujokban tartja, hanem gyakorta a József Attila Művközpontban, ahol kultúrált körülmények közt találkozhat közönség és zenekar. (Következő koncertje január 29-én a Téglagyári Megállóban lesz.)

Pisti megadja a módját a koncertjeinek. Én még félgőzös bulit nem hallottam tőle. 2002-ben Nyíregyházán egy amolyan „tömjük a fejünket” étteremben lépett fel, ketten voltunk olyan közönségréteg, akik tudtuk a dalszövegeket, csináltunk is egy kisebb műsort az „első sorban”. (második sor nem volt, és az első sor is csak két tagból állt). Láthatóan kettőnknek szakadt meg Pisti, nagy élmény volt. Mindig vastag a dalfelhozatal is, két óránál alább nem adja. Most talán egy kicsit kevés régi szám volt, de én csípem az új dalait is. Nyolc fős zenekar emelte az igényességi szintet, vokalistacsajjal, vendégekkel (Majsai Gábor - ének, trombita; Bárány Tamás - szaxofon, fuvola; M. Józsi Fiatalkorú – ének; - S. Gábor Visszaeső - ének, gitár). Ezzel együtt a hangzással nekem voltak fenntartásaim, hallottam itt már jobban szóló koncertet is, a cucc adott lett volna.

És hogy milyen nehéz dolga van egy több mint harminc éves repertoárból válogató előadónak: A koncert előtt megnéztem a szetlistát, nem volt a Hajsza közben című Prognózis klasszikus rajtra. Mellettem az egyik alak többször megjegyezte koncert közben: "Ha nem lesz Hajsza közben, akkor többet nem jövök, a Pistit meg kib*szom az ablakon." Tudtam, hogy nincs felírva, érdeklődve figyeltem az est végjátékát, mi fog ebből kisülni. Lement az utolsó ráadás, hosszas taps, és végül mégiscsak elnyomták utolsó számként...Szetlista:
intró CD-ről
Pörgess fel
Álmatlan fegyver
Eljövök érted
Felhőtlen
Mi legyen a dalban?
Puszizsák
Vad - Öreg járgány szivatóval indul (Majsai Gáborral)
Ne zavarjon senki
Marad a kérdés
Ma éjszaka
Crazy Night
Gátlásos vagyok
Elrepülhetünk
Olyannak szeress
A dal
Legalább egyszer
Tele van a város szerelemmel
Szeretni, kéne
Alkoholba
Mindent, csak azt, amit nem
Pezsgőzés
Arany János vers
Neked valaki
Veled újra kezdeném
Ne menj férjhez

ráadás:
Hittünk a tündérmeséknek
Vágyom egy nyári napra
Hajsza közben

www.vorosistvan.hu


Bálint Csaba (2011.01.04.) www.rockmuzeum.ini.hu
Képek: Rausch Tamás
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Koncertbeszámolók
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Koncertbeszámolók:
2004.04.23 Wigvam Rock Klub - KARTHAGO


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.50 Seconds