×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Vörös István @ 2011.01.01. - JAMK, Budapest 

Megjelent: 2011. január 04. kedd 12:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

A Prognózis énekes-gitáros-dalszerzője, Vörös Pista jó ideje szólókarrierben utazik. Talányos történet az övé olyan szempontból, hogy bár – ahogy a régi motorosok közül olyan sokan – ő sem szerepel a médiában, nem lett soha bulvártéma, mégis koncertjeire stabil közönség jár. Ez a közönség azonban más, mint mondjuk egy Piramis Plusz, Dinamit, P. Mobil, stb. közönsége. Ez Közösség. Tagjain látszik, hogy ismerik egymást, és nem is feltétlenül a nosztalgia miatt járnak koncertre...Ennek okát én Vörös Pisti személyiségében keresem. Ő megmaradt „jó embernek”, ma is meg lehet szólítani, nem hülyült meg, ritka normális „rocksztár”, mondanám, hogy igazi hippi, de a 80-as években olyan nemigen volt, annak idején a Prognózis valamiféle újhullámos zenekarnak volt elkönyvelve. Pedig szerintem már akkor is olyan sajátos dalokat írtak, ami nemigen volt sehová sem besorolható. Valahol azt olvastam, hogy annak idején az volt a dalírási metódus, hogy próbára hozta mindenki az ötleteit, és ha valaki felismerte, hogy ez, vagy az valamire hasonlít, akkor azt az ötletet rögtön elvetették...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Prognózis bár ma is élő zenekar, de csak két-három évente nagykoncerteznek. Pisti pedig írja újabb és újabb dalait, lemezeit, nagyon termékeny szerző. Ezen a koncerten is jobbára két új, idei lemezéről, a Magaslesen és a Mélyföld címűekről játszott. Érzékeny dalíró, szövegei mindennapos dolgokról szólnak, megtartotta a kapcsolatot közegével, a közönséggel. Őszinte és egyszerű dalszövegei betalálnak. Nagyra tartom ahogyan a honlapját is kezeli. Folyamatosan frissül, a korábbi bulik teljes szetlistái kint vannak, teljes zenekari felállási történelemkönyvet vezet családfás formában.

Abban is különbözik Vörös, hogy fontosabb koncertjeit nem Josefinákban, és hasonló lebujokban tartja, hanem gyakorta a József Attila Művközpontban, ahol kultúrált körülmények közt találkozhat közönség és zenekar. (Következő koncertje január 29-én a Téglagyári Megállóban lesz.)

Pisti megadja a módját a koncertjeinek. Én még félgőzös bulit nem hallottam tőle. 2002-ben Nyíregyházán egy amolyan „tömjük a fejünket” étteremben lépett fel, ketten voltunk olyan közönségréteg, akik tudtuk a dalszövegeket, csináltunk is egy kisebb műsort az „első sorban”. (második sor nem volt, és az első sor is csak két tagból állt). Láthatóan kettőnknek szakadt meg Pisti, nagy élmény volt. Mindig vastag a dalfelhozatal is, két óránál alább nem adja. Most talán egy kicsit kevés régi szám volt, de én csípem az új dalait is. Nyolc fős zenekar emelte az igényességi szintet, vokalistacsajjal, vendégekkel (Majsai Gábor - ének, trombita; Bárány Tamás - szaxofon, fuvola; M. Józsi Fiatalkorú – ének; - S. Gábor Visszaeső - ének, gitár). Ezzel együtt a hangzással nekem voltak fenntartásaim, hallottam itt már jobban szóló koncertet is, a cucc adott lett volna.

És hogy milyen nehéz dolga van egy több mint harminc éves repertoárból válogató előadónak: A koncert előtt megnéztem a szetlistát, nem volt a Hajsza közben című Prognózis klasszikus rajtra. Mellettem az egyik alak többször megjegyezte koncert közben: "Ha nem lesz Hajsza közben, akkor többet nem jövök, a Pistit meg kib*szom az ablakon." Tudtam, hogy nincs felírva, érdeklődve figyeltem az est végjátékát, mi fog ebből kisülni. Lement az utolsó ráadás, hosszas taps, és végül mégiscsak elnyomták utolsó számként...Szetlista:
intró CD-ről
Pörgess fel
Álmatlan fegyver
Eljövök érted
Felhőtlen
Mi legyen a dalban?
Puszizsák
Vad - Öreg járgány szivatóval indul (Majsai Gáborral)
Ne zavarjon senki
Marad a kérdés
Ma éjszaka
Crazy Night
Gátlásos vagyok
Elrepülhetünk
Olyannak szeress
A dal
Legalább egyszer
Tele van a város szerelemmel
Szeretni, kéne
Alkoholba
Mindent, csak azt, amit nem
Pezsgőzés
Arany János vers
Neked valaki
Veled újra kezdeném
Ne menj férjhez

ráadás:
Hittünk a tündérmeséknek
Vágyom egy nyári napra
Hajsza közben

www.vorosistvan.hu


Bálint Csaba (2011.01.04.) www.rockmuzeum.ini.hu
Képek: Rausch Tamás

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 19. és 2018. április 04. között:

Klipmánia