×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Mit rejt Pandora szelencéjének titkos rekesze? 

Megjelent: 2010. december 10. péntek 12:00
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

A választ már tudja, akit Debrecenben, a Kölcsey Központ újjá varázsolt nagytermében a tágabban értelmezett rockmuzsika tiszta és emelkedett hangjai ragadtak ki két és fél órára a mindennapok ólomszínű- és súlyú egyhangúságából.Alaposan felforgathatta a népek hazai rockkultúráról magukban kialakított képét, miután átlépték a debreceni Kölcsey Központ impozáns „küszöbét”. Bizony alaposan megújult az egykori lepukkant szocreál művház, demonstrálva, hogy a sokat szidott, viszont annál jobban negligált rock and roll műfaj is megérdemli – sőt jól érzi magát – egy kultúrált kultúrház láthatóan frissen renovált falai között. Amúgy éppen egy különlegesnek mondható hangverseny készülődik december 3-án este 7 órakor; Debrecen város lokálpatrióta zenekara, a Pandora’s Box emlékezik meg tízéves fennállásáról, és tiszteleg öt éve elhunyt zenekarvezetője emléke előtt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az előzetes beharangozókból a megtelt széksorokban üldögélő rockerek - és a másfajta muzsikát kedvelők is persze - pontosan tudták, hogy mire érkeznek: a „különleges” jelző az akusztikus, más néven ülős, csúnyább nevén unplugged- jellegű előadást takar. Amire mai, elgépiesedett világunkban fokozott igény mutatkozik. És amibe az is belefér, hogy a hangulatot bemelegítendő, vendégül lássanak három akusztikus tétel erejéig egy szép reményekre jogosító fiatalembert, aki mindössze egy szál dobozgitárját hozta magával. No és különleges hangszerkezelési technikáját, amellyel egy kisebb zenekar hangzását képes imitálni. Az alma általában nem szokott messze esni fájától. E mondást Koltai Lászlónak, az egykor Hungária, Alligátor basszusgitáros, néhai Klein Cila kisebbik fiának rövid, ám hatásos blokkjában maradéktalanul sikerül bizonyítania.A tehetséges „előmuzsikust” rövidesen kettő követi a színpadon: KoroknaI „Kori” Árpi és Sándor „Günter” József duettje egy Rock and rollt ígér, amely egészen az égig ér. Odáig, ahol Cserháti Pityi, az „Öreg” figyeli óvón fiatal zenésztársai színpadi megnyilvánulásait. Mert az első akkordtól az utolsóig valahogy ott lebeg a legendás Hammond-orgonista szelleme. Testet ölt Günter és a vendég Kozma Norbert akusztikus gitárjaiban, a később pódiumra lépő Juhos Norbert lágy, simogató cselló szólamaiban, amint Szabó Krisztián billentyűfutamaival egyetértő szimbiózisban csaknem egy komplett nagyzenekar hangzását képesek megidézni. Kiss Konrád, aki lassan feledtetni képes Bodó Tamás fergeteges tempóit és pörölyszerű dobütéseit, az ünnepélyes hangulatnak megfelelően visszafogottan, de Ferenczi Tibor „Cézi”-vel tökéletes összhangban biztosítja a precíz, ám mégiscsak kemény alapokat.

Kori most veszi csak igazán hasznát (legalább is itt, a P.Boxban) színházi múltjának és jelenének: tág intervallumban mozgó, kristálytiszta, erőteljes (egykori megfogalmazásom szerint Varga Miklós és a hőskorszaki Vikidál- orgánumok keveréke) énekhangja az akusztikus átdolgozásokhoz méltón a rockoperák világában kalandozik. Magabiztosan uralja a frontot, a Soha nem elég ős-P.Box opusz unplugged-ra finomított verziójával is képes megénekeltetni a nagyérdeműt. Eddigi vokalista segítője Erdős Fruzsina Sebestyén Mártát idéző „a capella” népdalfeldolgozása vezeti be az Ezerév himnikus, történelmi sorait, amitől hirtelen feszítő nyomás keletkezik a mellkasban; ott is marad egészen addig, míg fel nem oldódik a mindent elsöprő, hömpölygő zenefolyamban.A lassanként lerágott csonttá koptatott Zöld, a bíbor és a fekete újszerű átgondolásával a Deep Purple - Fools introjával, a megszokottól homlokegyenest eltérő hangszerelésével képes megborzongatni. Egy élőben soha nem játszott darab, a hajdani bemutatkozó demo lemez Itt hagyott világ című tételéhez Günter invenciózus villanygitár szólója adja az alaphangulatot. Mindezek után, a kitűnő gitáros énekével a pangeás Még egy perc akusztikusa után a legújabb dalban, a Tűzben égni-ben már a zúzós elektromos hangszereké a főszerep. Az idáig jólnevelten ülő, de lelkesen tapsoló emberek sorra felugrálnak – hiszen a végére megérkezik a (Long Live) rock and roll, hogy a szelencéből tíz éve kiszökött csapat elbúcsúzzon a mai estére. Ám a vox populi-nak nehéz ellenállni: a ritkán hallható Legyek az első, valamint a megasláger Vágtass velem - Korit segítve - közel ötszáz ember torkából tör elő elementáris erővel, a rock hagyományos elektromos hangszereivel, most már az egyedül maradt P.Box ötfős legénységével.

Pandora szelencéjének titkos rekeszéből a Remény mellett más is kiszabadult ma este: a rock kereteit szétfeszítő, klasszikus elemekkel átszőtt igényes Muzsika, öt debreceni fiú zenei alázattal mélyen átitatott tolmácsolásában. - Hegedűs István írása

P.Box akusztikus koncert – dalsorrend

01. Rock and roll az égig
02. Veled múljon el
03. Csak az ég
04. Nekem az éj
05. Soha nem elég
06. Árnyék
07. Pangea
08. intro népdal + Ezer év
09. intro + A zöld, a bíbor és a fekete
10. gitárszóló + Itt hagyott világ
11. Jégkorszak
12. Még egy perc
13. Tűzben égni (benne: Long Live Rock and Roll)

14. Legyek az első
15. Vágtass velem

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Mit rejt Pandora szelencéjének titkos rekesze!

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 23. és 2018. július 09. között:

Klipmánia