×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Dinamit (PM 79) II. rész. 

Megjelent: 2010. október 27. szerda 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Az együttesek gondolatvilága, követésére buzdító magatartása nemcsak a dalszövegekben, hanem a külső megjelenésben is tükröződik. Milyen színpadi ruha illik a Dinamithoz legjobban?

- Egyelőre mindenkinek az az egy ruhája van, amit most rajtuk lát. Totya 60x60 centiméteres ruhatára például teljesen üres. De ha válogathatnánk az öltözékekben, akkor is a legegyszerűbbet választanánk, mindenféle erőszakolt, vagy stilizált jelképek, díszítések nélkül...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A ruhatárra vonatkozó mondat nehézségekről árulkodik...

- Ahogy mondani szokás, a cipőnk mellett járunk. Tévhit még mindig, hogy aki neves együttesben játszik, az sok mindent megengedhet magának. Helyesebben megengedheti azt, hogy újabb és újabb erősítő berendezéseket és szállítóeszközöket vásároljon, aminek az ára a fellépésekből az ezredforduló táján jön vissza, vagyis megengedheti, hogy az önmagát és másokat szórakoztató zene minél tökéletesebb minőségben szólaljon meg. Nekünk most új, saját berendezést kell vásárolnunk - minden eladó. A másik gondunk az, hogy mint minden induló együttesnek, nekünk is meg kell küzdenünk a műfajjal foglalkozó intézmények természetes idegenkedésével, hiszen például senki sem rendez koncertet, ha nincs meggyőződve, hogy arra kíváncsiak is lesznek az emberek.

A megalakulásotok után pár héttel elkészített két kislemez azért azt bizonyítja, hogy van, aki előlegezte a bizalmat...

- Igen, a Magyar hanglemezgyártó Vállalatnak sokat köszönhetünk. Gyors támogatását szakmai berkekben elég értetlenül és rosszmájúan fogadták, főleg azok, akik a vállalatot főleg azért hibáztatják, mert nem ad lehetőséget az új tehetségeknek. Igaz, hogy mi már vagy húsz lemezen működtünk közre, de azért nehéz megjósolni, mi lesz a közönség ítélete, és az MHV vállalta a rizikót. Minket nem érdekel a szóbeszéd, örülünk, hogy dolgozhatunk. A két kislemez egyébként várhatólag két-három hét múlva jelenik meg, vagyis akkor, amikor először lépünk a nyilvánosság elé.

Egy interjúban már elhangzott: folytatjátok Szűcs Judittal az együttműködést. Diszkó és rock hogyan fér meg egymással?

- Miért ne, zene mind a kettő, mi meg zenészek vagyunk. Judithoz a testvéri kapcsolaton kívül annyi közünk is van, hogy mi írtuk és játszottuk szalagra második nagylemezét is és ezt a fajta munkát továbbra is szeretnénk folytatni. de koncerteken sem itthon, sem külföldön nem lépünk fel közösen. Senki sem szólja meg a Zorán - LGT, Kovács Kati - V'moto-rock, Karda Beáta - Piramis kapcsolatot, mert legfeljebb a zenészek kísérletező kedvét, sokoldalúságát bizonyítja.

Két-három hét múlva tehát debütál a Dinamit?

- Másfél hónapja, mindennap reggel tíztől délután ötig próbáltunk és tizennégy számmal készültünk el, ez elég egy koncertprogramhoz. Először július 14-én Tatabányán, majd 21-én Dunaújvárosban, 27-én Miskolcon lépünk fel - mind a három nagyon fontos fellépés, de mégiscsak erőpróba a nagy agárdi bemutatkozáshoz július 28-án. Budapesten az Ifjúsági Parkban játszunk augusztusban. Jólesik, hogy máris sok meghívást kaptunk. Sokat szeretnénk játszani - ezen később sem változtatunk - mert a rockzene igazi fóruma mégiscsak a színpad marad.

Bálint Péter (megjelent a Pesti Műsor 1979. június 27-i számában)

A szerkesztő megjegyzései: Azért ez erős volt anno az "őszinte-kőkemény" vonalon induló zenekartól, hogy a rock-diszkó háború kellős közepén Szűcs Judit egyáltalán szóba került, sőt büszkék voltak tevékenységükre. (Ugyanakkor én sem látok ebben semmi különöset. Zenészek, meg tudták csinálni, csak ezt is a helyén kell tudni kezelni.)

Első rész ITT!

Kapcsolódó cikk: Vikidál - Tücsök-bogár harc, vagy változás?


(2010.10.27.)
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Dinamit !

kép

Pulzus 1. - 1980 január

2016-11-17 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia