×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Hol vannak a zenekarok? III. - KEK (PM 79) 

Megjelent: 2010. október 22. péntek 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A KEK, azaz a Kertészeti Egyetem Klubja, a XI. kerületben, a Móricz Zsigmond körtértől néhány perces sétányira található. A klubnak nincs múltja, jelene viszont dicséretes. Közönsége a legfiatalabb: tizenöt-húszévesek járnak ide. Hétvégéken kétezren ostromolják a vaskaput s az üvegajtót...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Csizmadia Attila főrendező: "Mindenki szívügyének tekinti a klubot. Nálunk több tagú vezetőség van, s ezen belül különböző területeken más-más tevékenységet végzünk. A zenekarok szervezésével is külön ember foglalkozik."

Turbók János, a KEK zenekar-szervezője: "A nagy egyetemi klubok vezetői is kérdezték tőlem, hogyan tudom rábeszélni a vezető zenekarokat a fellépésre. A választ én sem tudom, de egy biztos, nem levélben kérem fel őket, s nem is futólag beszélem meg a bulit, hanem sűrűn találkoznom kell velük, s részletekre kitérően igyekszem lekötni a fellépéseket."

Presser Gábor, Locomotív GT: "Szeretek koncertezni a KEK-ben, nemcsak azért, mert itt kezdte az LGT a pályafutását, hanem mert a körülmények, adottságok, lehetőségek itt a legideálisabbak. A magas, variálható színpad alkalmas rá, hogy a zenéért idejáró fiatalok bárhol állnak, vagy ülnek, láthatnak bennünket."

Kóbor János, Omega: "Két évvel ezelőtt két koncertet is adtunk félszereléssel. Sajnos azóta nem sikerült egyeztetnünk külföldi fellépések és lemezfelvételek miatt. Egyébként sok klubban voltam, s így van hasonlítási alapom, itt jól kihasználják a lehetőségeket. Persze, van mit kihasználni, s a programot tekintve - évek óta figyelem - igen magas szintet tartanak. Bár kinőttük az egyetemi klubokat, de itt szívesen fellépnénk."

Egy klubtag: "Régen a Várba és az E-be jártam. De ott nem voltak jó zenekarok, csak harmadik vonalbeliek. Itt azért minden héten valami nagy bandát láthatunk."

Frenreisz Károly, Skorpió: "Sajnos, Budapesten a KEK az egyetlen olyan klub, ahová a zenekarért jön a közönség. Jó itt fellépni, s a koncert előtti órákban minden sínen van."

Másik klubtag: "Szeretem ezt a klubot a program miatt. Nem volt mindig ilyen, de úgy látszik, belejöttek a klubvezetők. Különben sok a tinédzser, ez eleinte zavart, de lassan megszoktam."

Turbók János: "A lehetőségünk korlátozott, mivel havonta csak három alkalommal szervezhetünk műsort. Egyik szombatra a kerületi tanács tart igényt."

Itt sorozatunk véget is ér, de engedjenek meg pár mondatot. Az első részben a Várról a másodikban az E épületről, a harmadikban a KEK-ről olvashattak véleményeket, érveket, tényeket; zenekartagoktól, klubtagoktól, klubvezetőktől. Kiderült, hogy a KEK fiatalos szemtelenséggel elcsábította a vezető zenekarokat az "öregektől". A tizenöt éves Várklubban nemcsak a programszervezés, hanem a fűtés is akadozik. A tízéves E épületben a két főrendező igyekezete kevés, nincs megfelelő helyettes, aki a gondot levenné a vállukról. A két műszakis klub havi nyolc alkalomból egyszer sem tudná közönsége zenei igényét kielégíteni. A kertészetiek viszont a három szombatjukat ügyesen használták ki.

A zenekarok lemezfelvételeket készítenek, programot állítanak össze, koncerteznek itthon és külföldön. Idejük tehát kevés, de az akarattal is baj van. Egy rossz, íratlan törvény uralkodik a népszerű zenekarok körében, hogy állandó klubközönség előtt évente legfeljebb csak kétszer lehet fellépni. Miért? A közönség valójában igényli a neves együtteseket és a többszöri koncertet, de ugyanakkor érdektelenséget mutat. A zenekarvezetők és a klubvezetők között sem tökéletes a kontaktus. Végül: azt hiszem, a megoldás nem is olyan egyszerű. Talán ha a klubvezetőknek sikerülne olyan lelkes egyetemistát kijelölniük, aki nemcsak érdeklődik a műfaj iránt, hanem érti is azt, akkor bizonyára minden hétvégén aktuális és színvonalas koncertprogramot hallhatnának az egyetemi klubok látogatói. A zenekar vezetői pedig legyenek megértőbbek, hiszen az egyetemisták más pályára készülnek, más a hivatásuk, és ezt a szervezési munkát kedvtelésből teszik.

Fodor T. András (Megjelent a Pesti Műsor egy 1979. januári számában)

A sorozat korábbi cikkei: I. Várklub, II. E Épület

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.10.20.)
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia