×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Korál - Parknyitó (PM 79) 

Megjelent: 2010. július 19. hétfő 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Születésnap lesz a Budai Ifjúsági Parkban, április 30-án: pontosan egy éve mutatkozott be ugyanitt az újjáalakult Korál. A sok ezernyi fiatalt nem a név csengése hozta be a koncertre - Balázs Ferenc, az egykori legendás rockcsoport, a Taurus billentyűse, nem sokkal korábban jelentette be, hogy ismeretlen zenészekből új formációt hívott életre. Egy évvel ezelőtt a hozzáértők még tamáskodtak - elég-e a puskapor a régi Taurus-sikerek felidézésére, a nosztalgia meddig emlékezés és mikortól aktualitás? Akik egy évvel ezelőtt ott voltak, becsülettel vallják: induló együttesnek premier hangversenyen még nemigen volt ilyen nagy sikere Magyarországon. De május 1-e elmúlt és csak emlékekből megélni nem lehet...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Korál még hosszú hónapokig mintha nem tudott volna választani a gyors közönségsikert eredményező, de helyenként zenei hatásvadász ízű program és a célként kitűzött, de ritkán bemutatott fajsúlyosabb, hosszabb lélegzetű kompozíciók között. A magyarázat: míg a koncerteken lelkes, az együttessel együtt tapsoló, azt mindenhová követő jelentős tábor alakult ki, addig a Korálnak meg kellett küzdenie azokkal az aggályoskodókkal, akik a váratlan siker után azonnali zenei és színpadi továbblépést igényeltek, elfeledve, hogy a csoport mindössze pár hónapos.

Az együttes így lépésről-lépésre bizonyította be kvalitásait a KEK-en, az Urániában, az Alkotmány Moziban és az országjáró turnén: kísérletező kedvet, muzikális felkészültséget, a fiataloknak tetsző dalszövegeket. Az együttzenélés hőfokát, igaz, megzavarták bizonyos ritmikai hiányosságok, de az új dobos, a nagyon tehetséges Papp Tamás csatlakozásával ezen is sikerült túljutni. Új dalok születtek, melyekre érdemes odafigyelni - jóllehet a hangszerelés a rockzene nagy elődjeinek stílusjegyeit hordozza, mégis új hangszín fedezhető fel a Korál megszólalásakor. Az idei Budai Ifjúsági park nyitókoncertjének meglepetése: negyventagú vegyes kórus működik közre, hogy a kompozíciók szvítes jellege még jobban előtérbe kerüljön. A koncert után pár nappal jelenik meg a Korál második kislemeze - a Kőfalak leomlanak és a Ne állj meg soha, majd az együttes az ország sportcsarnokaiban mutatja be önálló műsorát...

Bálint Péter (Megjelent a Pesti Műsor egy 1979. áprilisi számában)

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.07.19)
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Korál - Korál (1980)

2015-04-18 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia