×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Piramis (PM 79) 

Megjelent: 2010. május 23. vasárnap 12:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

És a fehér transzparenseken ugyanaz a jelmondat olvasható, amely éppen az egy évvel ezelőtti szabadtéri koncert elnevezése volt: Kívánj igazi ünnepet. Az idén karácsonykor nem lesz előadás, de azért jut ajándék a Piramis kedvelőinek: pár napja jelent meg az együttes első koncertlemeze. Az előtörténetet már jól ismerjük, most magunk dönthetjük el, vajon sikerült-e visszaadni a lelkes hangulatot. Som Lajos, mikor az aktualitásokról kérdeztem, csak egy szót mondott: London. Závody János, meg sok turista társaságában ugyanis nemrégiben az angol fővárosban töltött három napot, és ugye jól tudjuk, hogy egy zenész számára a rockzene oroszlánbarlangjában nem városnézéssel telik el az idő...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!- Mindkettőnk bőröndjének tartalma is ezt bizonyítja - kezdte az élménybeszámolót Som Lajos -, hiszen a pulóverek, trikók és útikönyvek helyét ezúttal a Piramis programjáról készült Video- és magnókazetták, fényképek, életrajzok, ismertetők foglalták el - épp, hogy nem léptük át a túlsúlyt. A háromnapos londoni kirándulás célja ugyanis kettőnk számára az volt, hogy megpróbáljuk kipuhatolni az ottani szakemberek véleményét a leendő angol nyelvű nagylemez lehetőségeiről.

Kiderült: meglehetősen komoly az érdeklődés - az United Artists cég tervei között szerepel a Piramis angliai támogatása. Az itthon készült angol nyelvű felvételek tetszettek, csupán a dalszövegek megfelelő intonálásán kell javítani. Találkoztunk a cég egyik vezető menedzserével. Michael Grayjel, aki ezentúl nemcsak a szövegírást vállalja, hanem januárban alapos tervet készít a Piramis angliai megismertetésére. Ehhez természetesen nemcsak lemez, hanem fellépés is kell - ebben nagy örömünkre John Martin segédkezik, aki régi ismerős Budapesten: a Traffic, a Tremeloes, a Free és Mungo Jerry kisstadioni koncertjeit az ő közreműködésével rendezték. Ez azért fontos, mert az angol zenészszakszervezet szigorú törvénye szerint, ha mi fellépnénk Londonban, ugyanakkor egy angol együttesnek kéne vendégszerepelnie Budapesten - Martin a Status Quót és a Dr. Feelgoodot ajánlotta.

A másik régi barát Siggy Jackson, az MCI keverőpultok londoni képviselője volt - ez a berendezés működik a Rottenbiller utcai stúdióban. Harmadikként pedig Robert Davies, a Mud gitárosa telefonált és hívott bennünket zenét hallgatni. Az első este a híres Hammersmith Odeonban a Motorhead játszott körülbelül kétszer húszezer watton (a Kisstadionban általában kétszer tizenkétezer watt szólal meg), és kettőszáznegyven reflektor világította meg a hard-rock triót, amelyet a világ legkeményebb hangzású együtteseként hirdetnek. A hangerővel és a dinamikával nem is volt baj, de nekem a program egyhangúnak, ritmizációs megoldások nélkülinek tetszett.

A koncert után Török Ádámmal a Sohóban sétáltunk, "ismerős" fazonok között. Másnap este ugyancsak az Odeonban Alvin Lee és a Ten Years Later lépett fel - Alvin ma is ugyanazon a gitáron játszik, mint a woodstocki fesztiválon tíz évvel ezelőtt, torzítók és hápogók nélkül. A nosztalgia koncertnek megfelelően a program is szinte azonos volt az akkorival. Ugyanolyan nagyszerű.

- Egy korábbi interjúban elhangzott: május végéig nem lesz Piramis-koncert Magyarországon. Érvényes a bejelentés ma is?

- Igen, hiszen 1980 első felében külföldön vendégszerepelünk. Január elejétől február végéig a Szovjetunióban játszunk. Éppen most kaptam meg a Krugozór nevű szovjet ifjúsági folyóirat legutóbbi példányát, amelyben nemcsak egy rólunk szóló cikk, hanem egy műanyag kislemez is található a Valami új kell és a Szállj fel magasra című dalokkal. A lap, és így a kislemez is hárommillió példányban jelent meg, és a cikk szerint az ottani fiatalok nagyon várnak bennünket.

- Szilveszteri program?

- Az év utolsónapján az Edda játszik a Corvin Moziban délelőtt, és a koncert végén mi is részt veszünk az együttzenélésben.

Bálint Péter (Megjelent a Pesti Műsor 1979. december 19-i számában)

A szerkesztő megjegyzései: Ez a United Artists nyomta a Fonográfot is nyugaton...

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.05.24.)

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Piramis !
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 54 - 1985. szeptember - Megy még a metál?
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Nonstop - petárdák zene helyett (Magyar Ifjúság, 1974)
A Nonstop egyike azon - sajnos nem csekély számú - hazai, jobb sorsra érdemes zenekarnak, amelyek sosem kapták meg a nagylemez

Tovább...
Bergendy - kislemezek 01.
A Bergendy együttes első, jegyzett stúdióbeli szereplésére 1964 tavaszán került sor, Toldy Mária énekesnő két dalát kísérték. A zenekar felállása ekkor a

Tovább...
Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Pulzus 53 - 1985 június - Az Örökmozgó színrelép
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Koncertek 2018. január 20. és 2018. február 05. között:

Klipmánia