×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Hobóval (PM 1982) 

Megjelent: 2010. április 21. szerda 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Két jó hír az elején a Hobo Blues Band híveinek. Az egyik, hogy a múlt hét végén a Budai Ifjúsági Parkban tartott HBB koncerten már jelen lehetett - igaz, egyelőre csak csöndben - Bill, aki lábadozik hosszas betegségéből. A másik, hogy boltokban a társulat új nagylemeze. Erről beszélgettünk Hobóval, Földes Lászlóval is. Elsőként a cím érdekelt: Oly sokáig voltunk lenn - vajon mit is jelent?Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

- Ez egy blues szállóige, olyan, mint hogy a gördülő kövön nem nő moha. A Doors például így énekelt: oly átkozottul rég vagyunk lenn, hogy az már föntnek látszik. Mi persze nem érezzük, hogy fönt volnánk.

- Mitől e borúlátás?

- Valóban nem túl derűs az új lemezünk, miként az első se volt az, de a blues nem optimista zene. Mi több, zenekarunk esélyeire nézve sincs sok okunk mosolyogni.

- Népszerűségetekre gondolsz?

- Nem hiszem, hogy azzal baj volna. Különben is, igazi segítséget mindig a közönségtől kaptunk, így játszva kibírtuk a nehézségeket, elviseltük a támadásokat. Ők tápláltak bennünket a belső hitet, ami nélkül csak elbukni lehet. Ahelyett, hogy nemzedéki ellentétben lennénk, épp az én generációm és a mostani gyerekek találtunk egymásra. Ez bizarr, de miután nekik nincsenek hasonló korú ideáljaik, itt vagyunk helyettük mi. Én például 37 éves fejjel játszom nekik. Bár sokan állítják, hogy ez manipuláció - én tagadom. A Stones, a Who, Muddy Waters is fölfelé tolja a korhatárt. Másrészt a mai kamaszok korábban érnek, mint annak idején mi, már 13-14 évesen bekapcsolódnak a zenei életbe.- Szövegeitek mindannyiszor kisebbfajta földindulást okoznak, de épp e generációból számosan csak szajkózzák, amit hallanak, a nélkül, hogy mélyére látnának üzeneteiteknek.

- Sajnos nem a blues divatos, hanem a HBB. Sokan nem értenek minket, talán csak éreznek, de ezzel mi is így voltunk - később azonban megvilágosodtak a mondatok. Tingli-tangli módon viszont nincs értelme verselni - a régi nagyoknak is mindig komoly, értékes mondanivalójuk volt és van. Allen Ginsberg, Cerouack, a rock and roll, James Dean, Marlon Brando, vagy József Attila - szélsőséges társítások, de mindnyájan táplálták a meditatív, úgynevezett szubkultúrát, amelyből kivirágzott a nagyszerű Kex, s a Syrius is. Mi is ezen nőttünk fel. Ginsberg-vers mostani lemezünkön is van, a Halálapa-blues; József Attilától pedig a Hetedik című verset zenésítettük meg.

- Az első Hobo-album zeneileg jócskán elmarasztalható, kapott is korholást bőven.

- Nekem is sok fenntartásom van vele szemben, nem az anyagot illetően, hanem ahogyan megcsináltuk. Főként én. Most három hónapig dolgoztunk az Omega-stúdióban a fölvételeken. Volt bőven lehetőség újrajátszásra, s Kóbor János és Nemes László tudták, "hogy kell bánni" az én hangommal, így föl tudtam szabadulni. Presser Gábor, Tátrai Tibor és Póka Egon zenei irányítókészsége volt a másik nagy mozgósító erőm. Egyébként elhatároztuk, hogy a HBB ezentúl csak koncertlemezt készít majd. Elsőként a Mindennek vége című összeállításunkat szemeltük ki erre.

Fábián Tibor (megjelent a Pesti Műsor egy 1982 májusi számában)

Egy másik '82 októberi cikk itt!


www.rockmuzeum.ini.hu (2010.04.19.)
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Hobóval !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia