×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Piramis (PM 1982) 

Megjelent: 2010. április 05. hétfő 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Nem voltak könnyű helyzetben, amikor elhatározták, hogy újra munkához látnak. A tavalyi személyi változásban kicsúcsosodó krízis után hosszabb erőgyűjtésre volt szükségük ahhoz, hogy valamiféle új elképzelés kirajzolódjon a zenekar sorsát illetően. Tavaly nyáron, négyesztendei "dicsőség" után a kiábrándulás jelei nemcsak a közönség, de a Piramis-zenészek körében is mutatkoztak. A leghűségesebb rajongók közül sokan megkönnyezték a zenekar belső rendjének felbomlását, benne talán öntudatlanul saját ifjúságuk múlandóságára eszméltek. Ahogy múltak a hetek és csillapodtak a csodás érzelmi hullámai, a Piramis higgadtabb fővel kezdett gondolkodni. Belátták: ha tovább akarnak lépni, akkor új kapukat kell kinyitni. A hetvenes évek végének nehéz rockzenéje szó szerint elnehezült. Sistergő, szikrázó petárdái elpuffogtak, kiégtek. Valami fordult, a fékeveszett extázis is lecsillapodott.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A "gyógyelixírt" jelentő "kinyilatkozások" lassan tartalmukat vesztett szlogenekké degradálódtak. A zenekar hosszasan háttérbe húzódott. Som Lajosék ráéreztek, ha egy zenész meg akarja őrizni hitelét, presztízsét, mindenek fölött a muzsika nyelvén kell bizonyítani fogékonyságát az új idők iránt. Ehhez legcélravezetőbbnek az annyiszor követett angolszász tendencia tűnt. A beat őshonában az új hullám igyekezte gyógyítani - több kevesebb sikerrel - a rock betegségének éktelenkedő "sebeit". Amióta "kikiáltatott", hogy nálunk is a ska, a reggae és a new wave az üdvözítő út kilépni a mocsarasodó holtágból, többen nekileselkedve kacsintgatnak ez irányba. Hozsannázni nincs okuk: az eddigi kísérletek nem hoztak áttörést, talán mert még nem meggyőzőek. Persze ennek más okai is lehetnek: a magyar fül mintha idegenkedne ettől a kifejezési formától, még valószerűbb indok, hogy nehezen fogadja be a megszokottól eltérő hangokat.

Ma, amikor sikk elparentálni és pálcát törni a botladozók fölött, a Piramis dacolva a kárörvendőktől várható fogadtatással, erőteljes változásra szánta el magát. A magukkal mit kezdeni nem tudó rétegek szószólója szerepétől megválva, elvontabb gondolatok felé fordult. Ezt demonstrálja a hosszas tervezgetés, érlelés nyomán született Plusz című nagylemezük, amely címében is kifejezi a számító (?) erővel marasztaló ortodox rockvonalról. A lemezt hallgatva kiderül, hogy a Piramisnak - ha nem is maradéktalanul -, sikerült szakítania a múlt örökségével, annál is inkább, mert tudják, ki is mondják a Küszöbön ülve című dalukban: "Erőm egy része elszabadult már... nincs mit félnem a jóslatoktól."

Formanyelvükhöz egy különös művészeti irányzat, a húszas-harmincas évek Bauhaus-iskolájának alapképleteit használták föl. Ami a váratlan, a new wave formabontó elképzeléseit képviseli, az leginkább Gallai Péter mindeddig szokatlan, merészen csapongó, plasztikus és karakteres billentyűs játéka. A lemez gondolatköre (Horváth Attila szövegei) jól egészíti ki a korunk neurózisos, zaklatott élettempóját, jelenségeit megfogalmazó zenét. A megvalósítás helyenként egészen markánsan építi sajátos hanggá az új hullám erényeit, mint a slágergyanúsan melodikus P. V. E. C. B. angyal, modernizált cha-cha-cha tempójában, alliterációs szópoénjaiban.

A vendégzenész, Kegye János sajátságos hangulatot kölcsönöz szaxofonbetéteivel (koncerteken Gömöry Zsolt tovább fokozza, vastagítja az izgalmas hangokat, synthesiseren is; általuk főszereplővé válik a fúvós és a billentyűs kórus). Gallai éneke meglepően merész, szinte teljesen szakít eddigi melankolikus, szomorú szenvedélyű intonálásával, bár egyelőre nem képes pótolni Révész Sándor átsugárzó erejét (sok a bizonytalan hang, de főként a koncerteken látszik, hogy még keresi a helyét). Legkevésbé Závody János tudott elszakadni a hard-rock improvizatív közhelyeitől: nyújtott, kizengetett gitárbetétei groteszkül húznak vissza az egyébként szellősen szökdelő, szokatlan harmóniafűzésekkel, basszus- és ritmusképletekkel lendületre kapó és egy új Piramis periódusra biztató muzsikából.

Fábián Tibor (megjelent a Pesti Műsor 1982. június 30-i számában)

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.04.05.)
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Piramis !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Bergendy - kislemezek 58.
A Bergendy következő kislemeze két dalt tartalmaz az együttes Hétfő című dupla

Tovább...
Bergendy - kislemezek 56.
A Bergendy együttes az 1972-es Táncdalfesztíválon az Úgy szeretném című dallal

Tovább...
Bergendy - kislemezek 51.
A következő kislemezen két olyan dalt hallhatunk, melyeknek kizárólagos szerzője Demjén

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia