×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Box - Vikidállal (1982, PM) 

Megjelent: 2010. március 27. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Mint már hírül adtuk: újra együtt Vikidál Gyula, Bencsik Sándor és Cserháti István a P. Mobil egykori zenei frontvonala, persze most a P. Box színei alatt. Jó pár hetes kemény próba előzte meg a december 21-i, keddi, fővárosi bemutatót, amikor az FMH színháztermében lép dobogóra az új P. Box verzió, s egy karácsonyi kislemezzel is jelentkezik, amelynek a Zöld, a bíbor és a fekete színű tételt Radics Béla, a nemrég elhunyt legendás gitáros emlékére komponálták, míg a B oldalon hallható Valami rock and roll készülő új nagylemezük, a Kő kövön ízelítője. Ennek a mostani gálabemutatónak többszörös aktualitása is van...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Épp most két esztendős a P. Box, s Vikidál "régi-új" hangjának belépésével a sound is módosul, a végletek felé tolva a határt: még keményebb és még szenvedélyesebb hangra törekednek. Vikidál, közkedveltebb nevén Pitkin, aki már számtalanszor bizonyította, hogy érdemes a popzene élenjáró énekese címre, elmondta, hogy véletlenek alakították visszajöttét: részint a Dinamit föloszlása, az emiatt kialakult légüres tér körülötte, Varga Miklós, az előző P. Box énekes más irányú terve (jó barátságban vannak minden ellenkező hírrel szemben), s persze legfőképp szíve húzta vissza Bencsik Samuékhoz.

A jeles gitáros örömmel fűzte hozzá, hogy Pitkinnel nemcsak énekes, de zeneszerző is érkezett a társulathoz, így már négyen serénykednek az új LP zeneanyagán, amely a megoszlása ellenére homogénebb lesz a debütálónál. Ezek a dalok már Vikidál hangjához idomulva készültek, így még robusztusabb, totális rock and roll ígérkezik a Boxtól. Hogy miért, azt így magyarázzák, már közösen: a pop-rockzene húsz esztendeje alatt mindig voltak, akik a dallamosabb rock mellett a markánsabb, szikárabb vonalat követték (pl. Pretty Things, Grandfunk Railroad, Thin Lizzy, AC/DC, Journey). A Vikidál-Bencsik-Cserháti trió már évekkel ezelőtt hasonló úton járt - ez kel most új életre, persze a 82-83-as évadra jellemző modorban.

Fábián Tibor (megjelent a Pesti Műsor egy 1982 decemberi számában)

A szerkesztő megjegyzései: A Zöld, a bíbor és a fekete című dalt Sáfár Öcsi írta, mégpedig olyan 1982 elején. Akkor Samukáéknak nem tetszett. Eredetileg Varga Miklóst akarta ezzel is "jobban megcsinálni" Öcsi, de végül mégsem vele, hanem Vikidállal lett felvéve a dal. Érdekes, hogy ebben a híradásban csak a Valami rock and rollt jelzik az új lemez ízelítőjeként, mintha a Zöld, a bíbor ekkoriban még csak kislemezdalnak lett volna tervezve. Ez passzolna ahhoz, hogy nem is nagyon akarta a zenekar a számot. Aztán persze ezt a botor elképzelést az élet szépen átírta.

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.03.24.)rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Radics Béla - interjú (Ifjúsági Magazin, 1982)
Ahogy a fennmaradt hang- és filmfelvételek, úgy a Radics Bélával készült interjúk nagy része sem RB fénykorából való. Az első

Tovább...
Pulzus 49 - 1984 december - Nem múlik a csatazaj
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Pulzus 54 - 1985. szeptember - Megy még a metál?
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Nonstop - petárdák zene helyett (Magyar Ifjúság, 1974)
A Nonstop egyike azon - sajnos nem csekély számú - hazai, jobb sorsra érdemes zenekarnak, amelyek sosem kapták meg a nagylemez

Tovább...
Bergendy - kislemezek 01.
A Bergendy együttes első, jegyzett stúdióbeli szereplésére 1964 tavaszán került sor, Toldy Mária énekesnő két dalát kísérték. A zenekar felállása ekkor a

Tovább...
Koncertek 2018. január 20. és 2018. február 05. között:

Klipmánia