rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326465
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Omega (PM 82)

Rockmúzeum

Gigászi piros transzparensek köszönnek ránk megállókban, oszlopokról, város, sőt országszerte: az Omega a Budapest Sportcsarnokban november 11-15 között. Csak itt és csak most, jó két év után. Húszéves jubileumát üli a patinás sztárcsapat (nevük összeforrt a beat- és a rocknemzedékkel), úgyis mondhatni, a magyar rock doyenje - hisz a műfaj jelenségei közül ily régóta csak ők menetelnek együtt. Címoldalunk szimbólum is lehet: náluk erős konzolok tartják össze a "kristályszerkezetet".

Bár akadnak kétkedők, az Omega kultusza semmit sem csappant az idők során, sőt újabb generációk csatlakoznak az érdeklődő tömeghez. Érthető, hogy Kóbor Jánosék nagy elánnal készülnek az újbóli szemtől szembe találkozásra, hiszen pályafutásuk során mindig is élményszámba menő, látványos koncertekkel örvendeztették meg rajongóikat, s ezt most se adják alább. Az idők változását jelzi viszont, hogy új a helyszín: a klasszikus és szép emlékű Kisstadionból az impozáns sportpalotába léptek át, ide koncentrálva az ország figyelmét. A koncertek exkluzivitását tovább növeli, hogy Jancsó Miklóst és Hernádi Gyulát, a nemzetközi hírű filmrendezőt, illetve írót kérték föl a keretjáték megkomponálására. Jancsóék nagy örömmel fogadták az invitálást, annál is inkább, mert a bemutatók egy játékfilm pillérei lesznek. Hatalmas teraszos rendszerű színpadkomplexumot ácsolna az ovális aréna hosszabbik frontjára, amely kagylószerűen magába öleli a szemközti tribünöket. Mint Benkő László elmondta: a jobb, testközelibb látószöget kívánják segíteni ezzel, s akusztikailag is hatásosabbnak tűnik ez a megoldás. Nagy létszámú statisztéria növeli majd a színpadkép mozgalmasságát, a látványterv meglepetései azonban a koncerthét kezdetéig alakulnak, formálódnak.A hangversenyek főszereplője mégiscsak a zene. Bár az időpont jubileumi, mégsem nosztalgia a mottó, a kompozíciók kiválasztása az előretekintés jegyében fogant. Nemrég fejezték be a hűvösvölgyi stúdiójukban az Omega XI. album munkálatait (az MHV szinte példátlan gyorsasággal a premier napjára megjelenteti) - ez, és a tavalyi Arc zenei anyaga a fő vonulat, a képi áttűnésekben pedig Benkő László - Lexikon című synthesizer lemezének tételei hangzanak föl, funkcionálisan szolgálva az előadást. Az utóbbi két album már ismerősen cseng, de az Omega XI. igazi premiernek számít, s szövegeiben is meglepetéseket tartogat. Egy határozottan politikus Omega szólal meg rajta, a második világháború óta fegyverropogás nélküli, mindössze Három csendes napról, a Hatalom színházáról, a Kenyér és információ szerves összefüggéséről meditálva.

"Sülyi Péter eddigi legjobb, legkiforrottabb verseivel dolgozhattunk - mondja Benkő László -, bár tematikusan elszakadtunk a space-rocktól, hangszerelésben mégis ennek a világnak jellemző effektusaival, tónusaival operálunk, ahogyan a hangszerkezelési metódus is sajátosan Omega maradt. Alapvető lírai dallamfűzéseinket is átmentettük, csak fokozottabb tempóval, dinamikusabb háttérrel. Pironkodás nélkül vállaljuk romantikus alkatunkat - meggyőződésem, hogy sokkal többen vannak hozzánk hasonlóak, mint ahányan be merik vallani - nem tudom, mi szégyellni való volna ezen. Igaz, az évek során gyakorta küzdöttünk önmagunkkal, nehogy túltengjen a sok lírai melódia - az alaphangzás azonban egy csapásra megoldást hozott."

Bár túlnyomórészt újdonságokra épül a gálasorozat, azért azoknak se kell csalódniuk, akik az Omega "klasszikusokat" várják: ismerve a koncertek lélektanát, a jubiláns quintett a fináléban ezek közül is felidézi a legfontosabbakat, mintegy születésnapi gesztusként a közönség és önmaguk örömére.

Fábián Tibor (megjelent a Pesti Műsor 1982. november 10-i számában)

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.02.10.) 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.43 Seconds