×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Korál (PM 1978) 

Megjelent: 2010. február 09. kedd 18:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

- A Taurus Ex-T 1972. május 1-én lépett először színpadra a Budai Ifjúsági Parkban, ám az akkor kitűnően sikerült debütálás sem tudta összefogni a csoportot: az eltérő zenei felfogásoknak és az ebből fakadó személyi torzsalkodásoknak korai feloszlás lett a vége. Öt évvel később, 1978. május 1-én mintha visszaforgott volna az idő kereke: egy új formáció ugyanazokat a dalokat játszotta ugyanabban a felállásban, azonos hangszerelésben. A Korál tehát megelégedne a zenei emlékek visszaidézésével, figyelembe sem véve, hogy öt év múltán másoknak és máshogy szól a rock? Kényelmesség vagy nosztalgia a magyarázata, hogy Balázs Ferenc ex-Taurus és jelenlegi Korál-tag társait nem ösztökélte mai repertoár összeállítására?Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
- Én úgy érzem, hogy programunk egy pillanatra sem tűnik porosnak - mondja Balázs Ferenc. Valószínűleg a Taurus érzés- és hangzásvilágával megelőzte korát. A daloknál sohasem fontos, hogy milyen dátum kerül a kotta aljára - nem ez dönti el aktualitásukat. Gondoljunk csak a komolyzenére: a kompozíciók nem csak öt, de száz év után is időszerűnek hatnak. Nem a naptár, hanem a közönség dönti el, hogy a zene, vagy a zenét megszólaltató együttes érdemes-e a tapsra, az újrahallgatásra. Amikor az idén először léptünk fel, tudtuk, hogy olyan generáció előtt kell bemutatkoznunk, amely jó, ha csak hírből hallott a hazai rock-mozgalom úttörőjéről, a Taurusról. Ha nincs emlék, nincs nosztalgia sem - engem és társaimat a korosztályok változásából adódóan új közeg fogadott azon az első bemutatkozáson, olyan közönség, amelyet csak elkényeztetett a rock eddigi termése. Talán sohasem történt még, hogy egy ismeretlen kvartett rögtön a premier előadáson háromszor játszotta el ugyanazt a számot - az Anyám, vigasztalj engem pedig ilyen üdvrivalgás, újrázó követelést váltott ki. Miért? Nem tudom, csak gyanakszom: mondataink és akkordjaink úgy és arról szólnak, ahogy és amiről a mai fiatalok vitáznak és gondolkoznak, éreznek és élnek. És még valami: a Piramis közismertsége és népszerűsége után újra űr támadt - a közönség megint új arcokra kíváncsi, ismét az ismeretlenek között szeretné megtalálni kedvenceit. Azt mondod, ha ötéves számokat játszunk, nem tudunk lépést tartani a rock fejlődésében? Őszintén: ennyire megváltoztak volna a stílusjegyek? Nem ugyanúgy szól az orgona, a gitár, a basszus és a dob? Csak hangszerelésben és színpadi látványban lehet egyéni lenni.

- Beszéljünk akkor a hangszerelésről. A hosszúra nyújtott szerzeményekben, a bevált dinamikai változásokban és a hangszerszólókban talán még több a hatásvadász megoldás a kívánatosnál... - Nyugodtan mondd ki: mesterkélt. Ha egy kompozíció több mint háromperces, ha a szvittek összetettségéig és bonyolultságáig merészkedik, ha a szűk keretben is megújuló dallamvilágot tartja dominánsnak, könnyű ráfogni, hogy kimódolt. Ha valóban "csinált" volna a zenénk, lenne okunk a szégyenkezésre. Nem az, csupán kigondolt és ez érték, nem hiányosság. Vigyáznunk kell, mert már elmosódott a rockzene korábbi misztikuma, forradalmi, vagy többnyire álforradalmi hitvallása és külsődleges magatartásformája. Ma már csupán kikapcsolódás, szórakozás a fiatalok életében. Ez kötelez bennünket arra, hogy hétköznapi módon fogalmazzuk és hangszereljük - nincs helye a hatásvadászatnak. Ha mégis ezt érzed, ne felejtsd el: alig vagyunk félévesek.

- A rock lendülete és hevülete nemcsak zenészeket, egyéniségeket is megkíván. Négyőtök közül pedig talán csak te vagy "sztártípus".

- Talán mert én énekelek és beszélek a számok között. De ha megnézel egy filmet, nem biztos, hogy a főszereplőre emlékszel vissza a legjobban. A mi négyesfogatunkban is fontos, hogy egyformán húzzon mindenki, még akkor is, ha Fischer László, Pados István és Scholler Zsolt még "csikó". A Korál karrierje nemcsak rajtam múlik, a reflektorok egyformán világítanak meg mindenkit. Ha igaz, egyformán leszünk népszerűek, vagy tűnünk el a zenekarok rengetegében.

Bálint Péter (újraközölve a Pesti Műsor 1978. augusztus 30-i számából)

A szerkesztő megjegyzései: Nemrég közöltük újra Zorán Taurus-ba való belépésekori nyilatkozatát. Közöltünk régebben cikket a Vikidálos Koráldemóról 1978-ból...

A cikk érdekes meglátása, hogy párhuzamot von '72. május 1 és '78. május 1 közt, de hogy ugyanaz lett volna a hangszerelése a régi Taurus daloknak, az nem egészen igaz. Fecó azt mondja, megelőzte korát a Taurus, hát ezt azért túlzásnak tartom, éppen hogy naprakész volt mondjuk egy LGT mellett, mindenesetre 1978-ban olyan "hard-rock revival" volt szerintem, amibe ez a repertoár simán belefért. Én nem gondolom, hogy nem tette volna helyesen a Korál, hogy a Taurus repertoárra építi az újrakezdést. És 1978-ban írtak mellé saját - ugyane stílusban fogant - pár számot is, amik méltó párjaik voltak a korábbi slágereknek. Meg igaz az is, amit Fecó mond: "Ha nincs emlék, nincs nosztalgia sem". Ha nincs a Korál, akkor a Taurus számok jó része elfeledődött volna.

Fecó nyilatkozatát olvasva gondolkodtam el azon, hogy miért nem volt Piramis - Korál ellentét? Miért nem voltak ezek úgy, mint a Piramis - P. Mobil. De azt mondják, ezekben a kezdeti időkben a Korálnak még nem volt olyan erős bázisa, mint az említett zenekaroknak. Mikor meglett a lemez, meglett a nagyobb bázis is, csak onnantól meg már a Korál kezdett erősen átalakulni a kezdeti agresszívabb, szárazabb Taurus örökségből "Homok a szélben" zenekarrá. És a végéhez: A Korál az egyenlő Balázs Fecóval. Mindig a frontember viszi a zenekart.

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.02.08.)

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Korál !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia