×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Mini (PM 1978) 

Megjelent: 2010. február 05. péntek 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

- Az interjút szerencsés volna azzal kezdeni: négyőtök zenei ízlésében és felfogásában, a benneteket naponta érő idegesítő vagy megnyugtató élmények visszavetítésében változás történt, és e fordulat felfedezhető a koncerteken. Átalakulásról nem tudunk beszélni - szívesen maradtok az önkényesen magatokra borított hálóban: a már visszacsengő, de mégsem visszatetsző dalok reprodukálásában. Az újraformálás reménytelensége mellett azért mégis vállalkoztatok kísérletezésre. A sci-fi irodalom elterjedését felhasználva egyre több dal szól az űr rejtelmeiről, a csillagokba néző ember elvágyódásáról. Például a Rakétaember, a Vénuszdal és a Hangok és jelek egy nem azonosítható repülő tárgyról. Bátortalan próbálkozásról, vagy tudatos, a jövő polgárának eszmevállalásáról van szó?Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!- Próbálkozunk, mert az űr kutatásának ma még viszonylag szegényes a megalapozott ismerethalmaza és az abból kialakított vagy áttételesen nyert információk zenei megfogalmazása nagyon is esetleges - csakis a muzsikus radarjának érzékenységétől függ. Nem a jövő elképzelt és ezért elképzelhetetlen történetét szeretnénk elmesélni, csupán a Föld és a Kozmosz mai kapcsolatát úgy, ahogy mi látjuk. Egyhangú és unalomba fulladó körpályán mozognánk, ha megmaradnánk ennél az átláthatatlan témakörnél. Az említett dalokra mindig szívesen emlékszünk vissza, de a kalandozásnak ezzel vége. A jövőben a máról játszunk, arról a közegről, amelyet nem csak mi, hanem mindenki átélt vagy átélhet. Játszunk, és ez azt jelenti, hogy az ajakkal megformált szó száma és jelentősége csökken, a hangoknak el kell tudniuk mesélni mindent: pontosabban: a hangszerek még inkább hangsúlyt nyernek.

- Az új program tehát visszakanyarodik a Vissza a városba aktuális mondandójához. Ez jó. De mi lesz azzal a meglepően nagy közönséggel, amely éppen az űrdalokban vélte megtalálni az avantgarde törekvéseket?

- Sohasem szégyelltük bevallani, hogy szívesen játszuk el újra és újra a régebbi szerzeményeket. Tettük és tesszük azért, hogy megmérethessük önmagunkat - vajon az idő múlásával az alaptémához kötött improvizációk és zenei szerkezetek átcsoportosítása valóban nyilvánvalóvá teszi-e fejlődésünket. Egy vagy másfél éve közönségünk furcsamód átalakult: a keveseknek tetsző zene iránt hirtelen sokan fogékonyak lettek, méghozzá az örömüket zajosabb, provokatívabb módon kifejezésre juttató fiatalok körében. Lassan kiszorultunk a klubokból, mert a nyugodt hangvételű hangszerszólóknak maradandó emlékű rendbontás lett a vége. Sokan hajlottak arra, hogy mindezért minket vádoljanak, pedig a mi zenénk sohasem hordozta vagy fejezte ki az agresszivitást. Szerencsére, a közönség kiszélesedésével a bajkeverő réteg felmorzsolódott. Talán az első nagylemez segített - két hónap alatt negyvenezren vásárolták meg - és azok, akik otthon megértettek minket, a koncerteken is megelégednek a hangok és jelek befogadásával.

- Őszintén reméljük, annál is inkább, mert a hazai nagylemezesek közül a Mini az egyetlen, amely nemcsak koncerteken, hanem klubokban is megtalálható. A klubok törzsközönsége és megszokott környezete pedig mindig inspirálta a zenészeket, ezt jól tudjuk a rock hazai történetének első éveiből, amikor mindenki parányi helyiségben játszott. A Bem rakparton évekig léptetek fel vasárnaponként, aztán ez a hagyomány megszakadt. Végleg?

- Szeptembertől minden vasárnap 5-től 8-ig újra miénk a klub. Megint hívhatunk vendégmuzsikusokat, ismét láthatjuk a tolongást a ruhatáraknál, a cigarettafüstös előtért, újra részeseivé válhatunk a varázsnak, amelyet egy barátunk úgy nevezett el: Bem rakpart blues.

- A vendégzenészek változó köre mindinkább megerősíti: a dzsessznek nemcsak szerelmesei, "hálótársai" is vagytok. Igaz ez?

- Mindegy, hogyan nevezed, csak az a fontos: kortárs zenét játszunk, nem korszak, vagy évjárat, hanem nap szerinti megfelelőt.

A Mini legközelebb vasárnap, augusztus 20-án, az ország egyetlen ingyenes szabadtéri színpadán, a Tabánban lép fel

Bálint Péter (megjelent a Pesti Műsor 1978. augusztus 16-i számában)

A szerkesztő megjegyzései: Érdekes - és legalábbis számomra új megközelítés - az űr rockot az elvágyódással magyarázni Bálint Péter részéről. De azt hiszem, igaza van. A Mini mindig is egyfajta misztikus elvágyódást szólaltatott meg a dalaiban. Mondjuk azt nem értem, minek kellene egy-egy számnak a "jövő polgárának tudatos eszmeválasztásához" bármi közének lennie, mint egyetlen üdvözítő alternatíva... 1978-ban már azt nyilatkozza az Ádi, hogy: "Sohasem szégyelltük bevallani, hogy szívesen játsszuk el újra és újra a régebbi szerzeményeket." 2010-re mondjuk 3x ilyen "érdekes" ez.

www.rockmuzeum.ini.hu (2010.02.03.)rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Mini !

kép

Ørdøg - Keringő (2018, klip)

2018-01-18 12:00:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 53 - 1985 június - Az Örökmozgó színrelép
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...
Pulzus 50 - 1985 január - Ha a sorompó áll...
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A

Tovább...
Pulzus 51 - 1985. április - Sztárfaragó
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Európa Kiadó - Minden egyformán popzene? (1987, Pesti Műsor)
Ha Balaton - Európa Kiadó és Zichy-kastély, a többség 1986-ra asszociál. Érhető ez, hiszen az a fellépés a zenekar(ok) emblematikus

Tovább...
Koncertek 2018. január 20. és 2018. február 05. között:

Klipmánia